Bursa’nın 3’ü merkez olmak üzere 17 ilçesi içinde markalarıyla öne çıkanları saymaya kalkarsak eğer sanırım İnegöl ve Karacabey ilk iki sıraya yerleşir. Karacabey, doğanın bahşettiği süt, süt ürünleri ve sebze türleriyle ününe ün katarken; İnegöl belki de Uludağ’ın eteğinde yer almanın avantajıyla olsa gerek; daha çok mobilyası ve kekik kokan etleriyle meşhur…

Bu yazımda İnegöl’ün güzelliklerine yenilerini katan belediye başkanı Alinur Aktaş’la ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

12 yıl önce çıktığı yolda başarılı olup olmadığını değerlendirmek yerine bıraktığı izleri takip etmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. 12 yıl boyunca vaat, gerilim, bahane, mazeret değil; bütün İnegöl halkına ulaşan ve İnegöl’ün her metrekaresini kapsayan somut hizmetler, gözle görülür eserler, milletin derdine çare olacak çözümler dikkatimi çekti.

Aktaş’ın acemilik dönemi olan 2004 yılında nüfus 183 bin iken şimdilerde 249 bini bulmuş mesela. Yaklaşık 67 bin kişilik artış. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’ndeki birçok ilden daha büyük… Göç almaya devam eden bir yapı hemen göze batıyor. Böylesi hızlı büyüyen bir kenti planlamak, altyapı götürmek, insana dokunmak hiç kolay bir iş değil. Gelenlerin eve yerleşmesi, iş bulması ya da kurması ve uyum süreci başlı başına bir sorun.

2004 yılında 645 olan personel sayısını şimdilik 743’e çıkaran İnegöl Belediyesi, elinden gelenin en iyisini yapmak için çaba harcıyor. Bu arada TOKİ 2 bin 450 konut inşa ederek ilçenin sorunlarından birine çare olmaya çalışmış. Zaman içinde İnegöl’ün daha kuzeye taşınması da gündemde… 1/100.000’lik planlarda işlenmiş olmalı. 2004 yılında 12 olan mahalle sayısı da 116’ya çıktığına göre 2030’lu yıllarda yeni İnegöl hayata geçecek demektir. Bu arada yeşil alanların artışında rekor kırılmış durumda. 350 bin metrekareden 882 bin metrekareye çıkarılmış. Adıma bir ağaç dikildiğini gösteren sertifika ise beni sevince boğdu. Dikili bir ağacım var diyebilirim… Buradan başkan Aktaş’a ve projeyi hayata geçirenlere teşekkür ederim…

İlçenin en önemli gelir kaynağı mobilya. Daha geçenlerde İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ’ın ‘tasarım merkezi’ olmak için attığı adımları sizlerle paylaşmıştım. Sadece masa, sandalye, oturma, yatak ve misafir odası takımları üreterek bir yere gelinemeyeceğini anlamalarından mutlu oldum. Çünkü her şeyin başı tasarım… İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın verdiği bilgilere göre; sigortalı işçi sayısı 12 yıl içinde 28 bin 368’den 68 bin 674’e yükselmiş… İşçinin büyük çoğunluğu mobilya fabrika ve atölyelerinde olmalı. Mobilya ihracatı ilk yıllarda 20 milyon dolarken geçen yıl (2015) itibarıyla rakam 350 milyon dolara çıkmış. İnanılmaz bir rakam. İlçenin Bursa ekonomisindeki gücünü göstermesi açısından çok önemli bir veri…

Kültür tesisi sayısı 1’den 24’e; otopark hiç yok iken 45’e; müze sayısı sıfırdan 2’ye; restore edilen bina sıfırdan 17’ye; sanat etkinlikleri ise 9’dan 145’e çıkan bir İnegöl’den bahsediyoruz…

Organize Sanayi Bölgesi 2004’te bir iken şimdi 2’ye çıkmış durumda. İki tane de Islah OSB var. Yeni yatırımlarla hızla büyüyen bir ‘kentten’ söz ediyoruz.

Başkan Aktaş büyükşehir olmanın değil ‘bütünşehir’ olmanın karşısında yer alan grubun önünde geliyor. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe ile hiç sorun yaşamamışlar ancak “ben İnegöl’üm arkadaş” demeyi de ihmal etmiyor…

Tarihe ışık tutan Kent Müzesi, doğası ve insanlara verdiği şifası ile Oylat Kaplıcaları, damaklarda bıraktığı enfes damak tadı ile İnegöl köftesi, tarım denilince akla ilk gelen Ayçekirdeği, İnegöl’ün gururu Türkiye’nin ilk sivil mehteri, ağaca şekil veren usta ellerden ortaya çıkan İnegöl Mobilyası ve Mobilyanın başkentine yakışan Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi gibi markaları ile büyüyen İnegöl’ün son yıllarda yakalamış olduğu başarı grafiği ilçeyi gözde yapmaya yetiyor…

Otel yatak sayısı turizm nedeniyle 690’dan bin 940’a çıkmış. Spor tesisi sayısı 6’dan 35’e; lisanslı sporcu sayısı da bin 850’den 16 bin 304’e kadar yükselmiş…

Tüm bu veriler gösteriyor ki; İnegöl kabına sığmıyor…

Emeği geçen herkesi kutluyor başarılar diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir