Bir otomobil markasındaki model çalışmaları, tüm veriler değerlendirildiğinde ortalama 5 yıl gerektiriyor. Tasarımı, teknolojisi, aksamları, yan sanayi kuruluşları ile görüşmeler, yan sanayi kuruluşlarının seçimi, küçük işletmelerdeki üretimlerle ilgili parça sözleşmeleri, kalıp ve bantların üretime hazır hale getirilmesi, işçi alımı, işçilerin uyum süreci gibi oldukça zahmetli bir süreç yaşamak gerekiyor.

Bununla da bitmiyor.

Modeli üretirken karşılaşılan sorunların çözümü, otomobilin satılacağı pazarlarda araştırmalar, deneme sürüşlerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi, iyileştirme çalışmaları, çarpma testlerinden alınan sonuçlar, uluslararası ve ulusal fuarlarda gerçekleştirilen lansmanlar ve medyada çıkacak haberlerin hazırlanması da sürecin içinde gözden kaçırılmaması gereken çok önemli ayrıntılar… Emisyon değerlerinin tutturulması bile başlı başına çözüm gerektiren konuların başında geliyor. Araçtan yayılan karbon izlerinin dünya standartlarında olması gerekiyor.

Dün sabah saatlerinde TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikaları AŞ’deki Egea Hatchback’in banttan indirilmesi törenini izledim. Bundan tam 47 yıl önce, 13 Nisan 1969 yılında faaliyete başlayan fabrikada onlarca model, binlerce otomobil üretildi. Her geçen yıl daha iyiye giden bir performansı yakalayan TOFAŞ’ın konuğu; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu ve İnan Kıraç karşıladı. Törene AKP milletvekilleri Zekeriya Birkan ile İsmail Aydın, Vali Münir Karaloğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BUSİAD Başkanı Günal Baylan, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile çok sayıda davetli katıldı.

TOFAŞ’ta ilk kez konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, 1 milyar dolarlık yatırımla Bursa’daki Tofaş fabrikasında kurulan Egea bandında 2023 yılına kadar 1 Milyon 300 bin aracın üretileceğini, 10 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.

Ar-Ge merkezlerinde 4 bin mühendisin çalıştığını bunun 650’sinin TOFAŞ’ta olduğunu kaydeden Koç, “Ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Emisyon, malzemede hafiflik, dayanıklılık, sürücüsüz otomobil, daha az yakıt harcama ve benzeri konularda çok çalışıyoruz. Ar-Ge Reform Paketi’ni sabırsızlıkla bekliyoruz. Ar-Ge’de grup olarak ağırlığımız yüzde 13 seviyelerinde. 2015 yılında Ar-Ge’ye 1.3 milyar TL harcadık. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Ömer Koç, 21 Ocak 2016 günü ebediyete intikal eden ağabeyi Mustafa Koç’un Egea projesini akıllı bir proje olarak adlandırdığını da hatırlattı ve rahmetle anmayı da unutmadı.

Verilen bilgiye göre; Egea’nın Sedan modeli Avrupa’da yılın modeli seçildi ve pazarda öngörülen miktarın üzerinde satıldı. Egea önümüzdeki ay da ABD’ye ihraç edilecek.

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu da bu yıl 100 bin adet üretim planladıklarını Egea’ların yüzde 90’nın ihraç edileceğini belirtti.

Bu arada Egea’nın yüzde 70 oranında Türk mühendislerinin eseri olduğunu hemen hatırlatayım. Egea Hathcback ise pazara 55 bin liradan başlayan fiyatlarla sunulacak… Fabrikaya yeni 2 bin çalışan alınması da sevindirici. 3 vardiyada 8 bin 500 çalışanla umarım büyük hedefleri yakalayacaklar…

Son konuşmayı yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise TOFAŞ’ın büyük oyunculardan biri olarak çok önemli üretim sayılarının yakalandığını belirtti. 2015 yılında iç pazarda satılan her 4 otomobilden 3’ünün ithal olduğuna dikkati çeken bakan Işık, “Artan talebin Türkiye’de üretilen otomobillerden karşılanması dış ticaret açığına da olumlu yansıyacak. 2014 sonuçlarına göre TOFAŞ Ar-Ge merkezi otomotiv sektöründe birinci olurken, tüm Ar-Ge merkezleri arasında da en iyi üçüncü oldu. Otomotivde dünyada en büyük 15’inci üretim merkezi haline geldik. İlk 10’a girmeliyiz” dedi

Dünyada 50 firmanın 90 milyon adet otomobil ürettiğini, bunun gelecekte da az firma tarafından üretilir hale geleceğini hatırlatan bakan Işık’ın, “Araçtan araca etkileşim, nano teknoloji, iletişim araçlarının otomobile yansımalarını göreceğiz. Norveç, 2025’ten sonra benzinli modeli yasaklıyor. Şu an kullanılan parçaların yüzde 70’i gelecekte olmayacak” dediğinde çok şaşırdık.

Yerli otomobile de değinen Işık, “O konuyu teknoloji geliştirme platformu olarak görün” dedi

Türk otomotiv sektörünü zorlu bir süreç bekliyor. TOFAŞ ise büyük adımlarla geleceği şekillendiriyor. Kolay gelsin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir