Sessiz ve derinden giden, olaylara ve gelişmelere hep bardağın dolu tarafından bakan ayrıca Ar-Ge kültürünü benimseyen bir grup sanayici ve işadamı ile bir araya geldik geçtiğimiz günlerde…

Yer; Çırağan Sosyal Tesisleri… Konuk olduğumuz kişiler; Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Arslan ve üyeler… Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zübeyde Demir ve kadın arkadaşları ile Genç TÜMSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri… Koordinatör kuruluş; BPR…

2015 yılında TÜMSİAD Bursa Şube Başkanı olarak görevine başlayan Osman Arslan, sakin, güler yüzlü ve işinin ehli biri olarak dikkatimi çekti. Sadece basın mensuplarıyla ilk kez bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Arslan, derneğin çalışmalarını, yurt dışı gezilerini, kimlerden oluştuklarını, yaptıkları bireysel işleri anlatırken arada sürpriz açıklamalarda da bulundu…

Bursa şubesi 2006 yılında kurulmuş. Kayıtlı üye sayıları şimdilik 460 ve sürekli yeni üyelerle güçlenmeye devam ediyorlar. “Yeni üyeleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?” diye sordum. Ağırlıklı olarak KOBİ statüsünde olan üyeleri tercih ediyorlar. Referans temel alınıyor. En az iki üyelerinin önerisi ile yeni üye seçimi başlıyor. Ticari sıkıntısı olmayanlar, vatanın bölünmez bütünlüğü için çalışanlar, Türk Bayrağı altında özgür yaşamaktan yana olan herkese açıklar. Giriş aidatları bin lira. Ekstra şartlar gerekmiyor…

Yurtiçinde 56 şubeleri, yurtdışında da 43 ülkede temsilcilikleri olan devasa bir yapıdan söz ediyoruz aslında. Geçtiğimiz günlerde Pakistan’a ziyaret gerçekleştirmişler ve ‘Başbakan düzeyinde’ ağırlanmışlar mesela. Dünyanın her yerine ihracat yapmak, 2023 hedeflerini gerçekleştirmek, Türk halkının daha rahat yaşaması için inovasyon ve buluş peşinde koşan genç insanlar çoğu. Ülkenin demografik yapısına uygun üyelerle atılım içindeler…

Temel sorunları arasında nitelikli eleman sorunu var. Başka sanayici ve işadamlarından sıklıkla duyduğum sözler burada da tekrar edilince kulak kabarttım doğal olarak. Üyeleri ile yaptıkları görüşmelerde iş dünyasının en büyük sorunlarını tespit ettiklerini söyleyen Arslan konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “İş dünyasının en büyük sorunlarından biri eleman sıkıntısı. Hangi iş adamına sorsanız bu sorunla başa çıkmaya çalıştığını söylüyor. Eskiden komşunuz rakibinizdi, daha sonra diğer mahalledeki meslektaşınız rakibiniz oldu şimdi ise dünyanın herhangi bir yerindeki kişi sizin rakibiniz. Bu da bilginin çok iyi kullanılması gerektiğini ortaya koyuyor. Nitelikli eleman sıkıntısı bizim ileriye gidebilmemizi yavaşlatıyor. Bu konuda adımlar atarak Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile bir işbirliğine gittik. İş adamlarımız oradaki öğrencilerimize koçluk yapıp öğrencileri sektöre kazandırmaya çalışacak. Bizler bu sorunu aşmak için bir sivil toplum kuruluşu olarak neler yapılabilir bunun derdindeyiz. Üniversite ile diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliklerine hazırız…

Biliyorsunuz; 2015 yılı seçim atmosferinin ağırlıklı olduğu, ayrıca iç ve dış gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Buna rağmen TÜMSİAD üyeleri yılmadan, usanmadan sürekli alternatif pazar aramaya devam etmişler. Yurt dışı ziyaretleri aksatmamışlar, fuarlara katılmışlar, ülkeye döviz getirmenin yollarını aramışlar…

Tebrikler gençler…

TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan, ihracatı ve ihracat içindeki yerlilik oranlarını artırmadan, ihracat kilogram değerini yükseltmeden Türkiye’nin çağ atlayamayacağının da farkında.

Artık montaj ya da taşeron ülke konumundan çıkıp üreten ülke konumuna geçebilmenin yollarını arıyorlar.

Ar-Ge’ye önem vermenin zamanla kazanca dönüşeceğini bilen üyelerle bir arada olmak müthiş keyif vericiydi…

Bu arada başkan Arslan’ın dünyada bir ilk olacak ‘araçların park etmesini kolaylaştıracak’ bir aparat üzerinde çalıştıklarını açıklaması gecenin sürprizi oldu.

Herkesi kucaklayan bir yapı üstlendiklerini belirten Arslan ve ekibinin başarılarını görmekten kıvanç duyacağım.

Başarılar gençler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir