Yaşar Kemal, 1 yıl boyunca Nilüfer’de çiçek toplayacak
2014 yılında Sabahattin Ali’yi, 2015’te Aziz Nesin’i toplumla bir kez daha buluşturan Nilüfer Belediyesi, 2016 yılını Anadolu topraklarının büyük romancısı, öykücüsü ve bence filozoflarından biri olan Yaşar Kemal’e adadı.
Dünyanın en usta kalemlerinden biriydi Yaşar Kemal. Olağanüstü bir yazı ustasıydı. Türk toplumuna hep doğru düşünmeyi, değerlere sahip çıkmayı, barışı aşıladı… İnsanı anlatırken, doğasından hiç kopmadı. Başkaldırısını kelimelerle anlatırken yanlışları göstermeyi başardı ve yüzyıllara damga vurdu…
Çukurova’nın sıcağında pişti, toprakla haşır neşir oldu. Fakir köylünün içine girdi, onu sana anlatırken betimlemeleriyle öne çıktı. Romanını okuyanlarda hayal gücünü kullanmalarını istedi. Mekansal anlatımlarda ayrıntılara öylesine önem verdi ki; okuyucuyu sürüklediği bozkır, çamur, yeşil ve mavi evlerin içine kadar geldi. Duygularla oynayan kelimelerin üstadı olarak, okuyucuda fırtınalar kopardı. Sevgi dili ağır bastı, haksızlık karşısında susmayan, haykıran bir metaforun içinde savruldu. Realiteyi öylesine anlattı ki; bu topraklarda yaşayan tüm halkın dili oldu.
Şehir Kütüphanesi Sorumlusu Selin Can Özdemir’in kaleminden anlatıldığı gibi ezilenler, yoksullar, mücadeleye yazgılı olan ‘mecbur insanlar’ için heybetli bir deniz feneriydi. Ömrü boyunca her şeye varan, bütünleştirici bir anlatı yaratmak için çabaladı.
Türkçeyi zenginleştiren en önemli yazardı; dünya insanları Anadolu’yu onun destansı diliyle tanıdı. Yalnızca yazdıklarıyla değil; bütün bir yaşamıyla insan onurunun doğrunun ve barışın kalıcı hükmü için çabaladı… Doğanın dirliğini en az insan hayatı kadar önemsedi; Çukurova’da yok olan bir çiçek bütün dünyanın bahçesinden eksilmiş demekti onun için.
Dün Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki toplantıda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eleştirmen-editör proje danışmanı Feridun Andaç’ın konuşmalarından süzülen, ‘Usta kalem’ sözcükleri katılımcıların yüreğinde güzel duyguların oluşmasına yol açtı. Kitap okuyan, yerli film seyreden, söyleşilere katılan, edebiyat dergileri karıştıran, toplumsal olaylara duyarlı olan hemen herkesin mutlaka ama mutlaka karşılaştığı bir isimdi Yaşar Kemal.
‘2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal‘ basın toplantısına Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç ve Başkan Basın Danışmanı Hande Koç hazır bulundu.
Yıl boyunca Yaşar Kemal’in edebi kişiliğinin rehberliğinde ilerleyeceklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Büyük usta, düzenleyeceğimiz söyleşilerde edebiyattan sinemaya ele alınacak. Dostları bu söyleşilerde anılarını da paylaşacak. Türkçe’nin Yaşar Kemal’e teşekkürü, ‘2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal’ etkinlikleriyle eyleme dönüşecek. Seminer, yarışmalar, sergi, dinleti, sempozyum, Yaşar Kemal’in Çukurova’sına yolculuk, ‘Yılın Yazarı Yaşar Kemal’ kapsamında dopdolu buluşmalara imza atacak” dedi.
Verilen bilgilere göre; Uçurtma Şenliği, özel pul basımı, Gölyazı’da ‘Kuşlar da Gitti’ romanından ilhamla kuş gözlemi ve ‘Yaşar Kemal Barış ve Kardeşlik Ormanı’ oluşturulması da yıl içindeki önemli etkinlikler olarak Bursalılarla buluşacak.
Basın toplantısına katılanlara Yaşar Kemal’in çok sevdiği misket ve kurşun kalemlerin dağıtılması da düzenleme komitesinin titiz bir araştırma yaptığını ortaya koydu. Toplantının sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, proje danışmanı Feridun Andaç ve gazeteciler misketlerle çocukluklarına döndüler; kazanan Bozbey oldu…
Bu arada etkinliklerin ilki 25 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te Nazım Hikmet Kültür Evi’nde gerçekleşecek. Yazar Feridun Andaç’ın katılımıyla, öğretmenlere yönelik “Yaşar Kemal’i anlamak ve anlatmak” konulu seminer düzenlenecek.
Yaşar Kemal bir yıl önce 28 Şubat 2015’te; ardında çok değerli eserler bırakarak hayata veda etmişti… Unutulmayacak!