1 Ocak 2016 tarihli yazımda Bursa’nın üretim sevdalısı girişimcilerini heyecanlandıran bir müjdeyi paylaşmıştım. Kamuoyunda bilinen ancak kim tarafından hayata geçirileceği açıklanmayan büyük bir proje gündeme oturmuştu.

29 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) son meclis toplantısında 2016 yılı bütçesi görüşülerek onaylandı ve toplantının sonundaki ‘dilek ve temenniler’ bölümünde İğrek Makine ve B-Plas’ın ortaklaşa bir Alman savunma sanayi kuruluşunu satın aldıklarını öğrendik.

İğrek Makine ve B Plas üretimleriyle göz dolduran iki büyük sanayi kuruluşu… Her iki kuruluşun ortaklaşa bir alım yapması Bursa iş çevrelerinde olumlu karşılandı. ‘Uzay ve Havacılık Komitesi3 Ocak 2016 Pazar günü BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile toplantı yaptı. Gelişmeler değerlendirildi.

Bursa Haber Gazetesi’nin yılın ilk günü yayımlanan nüshasındaki yazımda “Açıklıyorum; Bursa’da ilk yerli uçağın üretim yeri B PLAS” demiştim. Bursa ilk kez o yazıdan firmanın adını öğrenmişti.

Sonra günler geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile B Plas Yönetim Kurulu Başkanı Celal Gökçen’in fotoğraflı haberleri geldi. 5 Şubat 2016 tarihli gazete, televizyon ve haber sitelerinde; “Bursa sanayinin öncü kuruluşlarından Gökçen Ailesi’ne bağlı B Plas, Alman Uçak firması AQUILA’yı satın aldı” ifadeleri yer aldı.

Aynı metinlerde Almanya’da yapılan imza törenine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, firmayı cesaretlendiren sözleri de vardı. 3 uçak siparişi verdiklerini öğrendik Bursa olarak.

Fiyat aralığı ile ilgili herhangi bir açıklama ise yoktu.

Yerli tramvay üretimi ile öne çıkan Bursa’yı şimdi de havacılık üssü haline getirecek önemli bir adımdı atılan. İğrek Makine ile 250 yıllık geçmişi, yenilikçi ve teknolojik yüzü ile Bursa sanayinin öncü kuruluşlarından Gökçen Ailesi’ne bağlı B Plas’ın havacılık sektöründe aktif rol alması, gelecek için beslenen umutları tazeledi.

Almanya’nın Berlin kenti, Bursa tarihinin değiştiğine tanıklık etti o gün.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu tarihi imza ile Bursa’nın yerli tramvay üretiminin ardından ikinci büyük hedefleri olan havacılık sektörünün üssü olacağını açıklarken; gurur doluydu. Atılan imzalarla Bursa markası gökyüzünde de yazılmaya başladı. Bursa artık ileri teknoloji, yüksek katma değerli ürün ve dünyaca tanınan markalarıyla Türkiye’nin cazibe merkezi olma unvanını perçinleyecek.

Bursa, Dünya liginde birkaç basamak daha tırmanacak.

Sıra şimdi de yerli otomobilde. Birazcık ilgi, bilgi ve tasarım gücüyle bu konuda da adım atacak Bursa; inanıyorum. Oto test merkezi için Yenişehir’de yer belirlenmesi çalışmalarında ilerlemeler oldu. Ankara’da ve Bursa’da görüşmeler yapıldı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan “Bursa bu işi aldı. Geriye dönüş olmaz” yolunda açıklamalar geldi. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başta olmak üzere her kesimden destek geldi… Üniversiteden destek geldi. Bu arada bir süredir konu küllenmeye başladı sanki. Prototipi yurtdışında imal edilen, Türkiye’de yollarda denenen, basın açıklamalarıyla ‘tamam’ dedirten otomobil konusunda bir süredir Bursa adı telaffuz edilmiyor. Bence bu otomobil olsa olsa İleri Teknoloji OSB (TEKNOSAB) alanında hayata geçebilir. 12 milyon metrekarelik bu alanda otomobil, uçak ve savunma sanayi fabrikaları yer almalı zaten. Ar-Ge birimleriyle, araştırmacılarla, yazılımcılarla ve test merkezleriyle daha ileriye gidecek bir Türkiye için kafa patlatanların desteklenmesi gerekiyor. Politik manevralarla kaybedecek zamanımız yok çünkü.

Pazar ülke konumlanması, Türkiye’ye yakışmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir