Bursa’da ya da Türkiye’nin herhangi bir yerinde sanayici veya işadamlarına “nitelikli eleman gereksiniminizi rahatlıkla karşılayabiliyor musunuz?” diye sorun. Alacağınız yanıt ağırlıklı olarak “hayır” olacaktır.

Oysa meslek liselerinin “ara eleman”, üniversitelerin de “nitelikli işgücü” yetiştirmeleri beklenir ve planlamalar bu amaca uygun olarak yapılır. Ancak üretime yönelik eğitim konusu yıllardır çözülemedi.

Maalesef…

Bursa bir sanayi kenti olduğuna göre atılan adımlar da çok önemli. Meslek liselerine, üniversitelerin teknik bölümlerine, özel eğitim kurumlarına ve meslek öğreten BUTGEM gibi örnek kuruluşlara yakından bakmak zorundayız. Kentin bir başka sivil toplum kuruluşu da elinden gelenin en iyisini yapmak için bu günlerde harekete geçti.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), “Nitelikli Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı” adı altında bence çok önemli bir süreç başlattı. 17 Aralık 2015 günü dernek merkezinde toplanan firma temsilcileri, duydukları karşısında epeyce mutlu oldular.

BUSİAD’ın öncülüğünde şekillendirilen ve Uludağ Üniversitesi ile TOFAŞ, Bosch ve Martur firmalarının da destek verdiği Sertifikalı Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’nın bilgilendirme toplantısı çok yararlı oldu.

Toplantıda BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Bosch Dizel Sistemleri Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Çağdaş Bayram, Martur Ar-Ge Direktörü Recep Kurt, TOFAŞ İleri Araştırmalar Yöneticisi İsmail Durgun ve Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dokur, geleceğin nitelikli elemanlarının nasıl ve hangi yöntemle yetiştirileceğini ayrıntılarıyla anlattılar.

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, Bursa’nın otomotiv, tekstil ve makine endüstrileri başta olmak üzere farklı sektörlerde yenilikçi ürün ve hizmetler ürettiğine dikkat çekerek; kentte Ar-Ge merkezlerinin sayısının artmasına paralel olarak bu merkezlerde görev alan personelin niteliğinin de giderek önem kazanmaya başladığını dile getirdi.

Bu yönde gelen talebi değerlendirmek amacıyla öncelikle bünyesinde Ar-Ge merkezi olan firmalara yönelik bir anket çalışması düzenlemişler. Çıkan sonuçlar çerçevesinde Ar-Ge merkezlerinin ihtiyaç duydukları konular saptanmış. Daha sonra Uludağ Üniversitesi ile birlikte konunun detaylandırılması ve Ar-Ge elemanları konusunda yapılması gerekenler sıralanmış. Konuşmacıların anlattıklarına göre; iyi bir eleman için firmalar 2-3 yıl zaman harcıyor. Bu süre de onlara çok uzun geliyor.

Hazırlanan program için Uludağ Üniversitesi’nin mühendislik bölümlerinin son sınıf öğrencileri içinden ilk etapta 25 kişi seçilecek. Öğretim üyelerinden öğrencilerle ilgili bilgi alınacak, notlarına bakılacak ve mülakat yapılacak. Öğrencilerin yetişmesi aşamasında firmalardan 5’er bin lira talep edilecek. Firmalar da gelişimini yakından gördükleri öğrenciye “buyurun birlikte çalışalım” diyecek.

Önümüzdeki dönem başlayacak programa katılan öğrenci hafta içi üniversitedeki derslerine devam edecek hafta sonları ise 300 saatlik programa uygun eğitimin verildiği yerde olacak. 6 ay sonunda sertifika verilecek ve genç arkadaşımızın işi garanti olacak.

Biraz meşakkatli gibi görünse de iş garantisi bu zamanda az şey değil…

Bursa’da sanayinin ihtiyaç duyduğu bir alanda önemli bir boşluğu doldurmak için harekete geçen herkesi kutluyorum.

Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamaya katılacak öğrencilerin şanslı olduklarını unutmamaları gerekiyor…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir