BTSO ve İSO anlaştı, Marmara şaşırtacak
Biri 6 Haziran 1889’da kuruldu… Belki de dünyanın en eski odalarından biri… Diğeri bence dünyanın merkezinde, 1952’de…
Kuruluş amaçları arasında, üyelerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleklerin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplinini ve meslek ahlakını korumak gibi öncelikler var.
Birinin kuruluş yeri Koza Han, diğerinin ise IV. Vakıf Han, ardından Kılavuz Han…
Birinin üye sayısı 30 bin diğerinin 17 bin. Her iki Oda’nın da üyeleri girişimci… İhracat yaparak ülkeye döviz getiriyorlar. Ülkenin sanayileşmesinde var güçleriyle çalışıyorlar. Tüm dezavantajlı alanlarda ellerinden geleni yapıyorlar. Eğitime son derece sıcak yaklaşıyorlar, nitelikli ara eleman için yatırım yapmaktan kaçınmıyorlar.
Şimdi bu iki oda; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) başkanları, dün tarihi bir protokole imza attılar.
İstanbul ve Bursa’nın sanayicileri, yanlarına Kocaeli’ni de alarak Marmara Bölgesi’ni yeniden planlamak istiyorlar. İleri teknoloji sanayi bölgeleri, ulaşım, inovatif ürünler, savunma sanayi özel üretimleri, havacılık ve yerli otomobil için işbirliğine gidilecek.
BTSO’nun Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleşen imza törenine Bursa ve İstanbul medya gruplarından 30 gazeteci katıldı. Televizyon kanallarından 8 kamera da oradaydı.
İmza törenine; BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Şener, İlker Duran, BTSO Projeler ve Kümelenme Koordinatörü Mustafa Hatipoğlu, Ar-Ge ve Projeler Müdürü Alper Altan, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Dalgakıran ile Ali Eren katıldılar.
Törende konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Marmara Havzası’nın ekonomik gücünü işbirliği içinde daha da yukarıya taşımak istediklerini söyledi. Bu kapsamdaki ilk toplantıyı İSO Yönetim Kurulu ile 18 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Burkay, bu buluşmanın ardından her iki odanın yönetim kurulu üyelerinden çalışma grubu oluşturduklarını ve bugüne gelindiğini dile getirdi.
Temel hedef, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı için belirlenen ihracatın 500 milyar doları yakalaması. Bunun yolu da katma değerli üretimin payını artırmaktan geçiyor… Türkiye’nin bu sıçraması, ileri teknolojili üretime geçişle ve bunu başarabilecek 1. Bölge kentlerinin yeniden kurgulanması ile mümkün.
İstanbul ve Bursa iki ihracatçı kent ve şimdi sıra inovatif ürünlerde… Her iki başkan da ABD ekonomisine yön veren San Francisco Havzası ve Almanya’daki Baden Württemberg bölgelerini örnek olarak görüyorlar.
Türkiye’nin kendi otomobilini üretme noktasında cesur ve doğru bir adım attığını vurgulayan İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak ilk Türk markasının üretimine talip olduklarını hatırlatarak, “İstanbul Sanayi Odamız ile ortak görüşümüz, merkezi Bursa’da olacak yerli otomobil üretimini İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’daki ana ve yan sanayimizi de entegre ederek planlanmasıdır” dedi.
Demek ki oldukça mesafe alınmış durumda…
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Türkiye’nin önde gelen iki güçlü odası olarak bir süredir yaptıkları görüşmeler ve birlikte yürüttükleri ortak çalışmaları somut bir ürüne dönüştürdüklerini söyledi. Bahçıvan, “Tarihsel, coğrafi ve ekonomik özellikleriyle değerlendirdiğimizde Marmara Bölgesi’nin bir sanayi havzası olarak bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini görüyoruz. Gelişmiş sanayi altyapılarıyla İstanbul ve Bursa’nın böyle bir perspektifte özel bir konumu olacaktır. Bölgede en önde gelen bu iki şehrin işbirliği Kocaeli başta olmak üzere bölgedeki diğer şehirleri de olumlu etkileyerek bir sinerji yaratma potansiyeline sahiptir” dedi…
Bu protokol ile hem İstanbul, hem Bursa hem de Türkiye kazanacak. İstihdam artacak, tekstil, kompozit ve bilişim mükemmeliyet merkezleri başta olmak üzere 6 merkez kurulacak. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu bu ortaklığın itici gücü olacak.
Sanırım Marmara Bölgesi’nin en büyük limanı da Bursa il sınırları içinde olacaktır… Çünkü lojistik olmazsa olmazlardan…
Oto test merkezi, BUTGEM, akreditasyon merkezleri, Mesleki Yeterlilik Merkezi (MESYEB) bu aşamada büyük rol üstlenecek. İstanbul’da 49, Bursa’da 4 ve bölgedeki diğer 6 üniversiteye çok iş düşeceği kesin.
Bu arada değişim için 5’inci ve 6’ıncı bölge teşviklerinin uygulanacağını da müjdelemeliyim.
Planlamalar ortaya çıktıkça daha net bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Herkese kolay gelsin…