Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) başta olmak üzere Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKÜB), Bursa Elektrik Teknisyenleri Odası ve Prestij Yayıncılık işbirliği, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi destekleriyle 10–13 Aralık 2015 tarihleri arasında Bursa Endüstri Zirvesi düzenleniyor.

Eş zamanlı olarak açılacak olan Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı, Kalıp Avrasya Fuarı, Otomasyon Fuarı, İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı da ziyaretçisiyle buluşacak.

Dün (9 Aralık 2015) Almira Otel’deki basın toplantısında oldukça ilginç bilgiler vardı. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, UKÜB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kuru, Bursa Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Yılmaz Duman, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkan Yardımcısı Murat Akyüz,  Prestij Yayıncılık Genel Müdürü Kenan Anıl, Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Genel Sekreteri Nail Türker ve Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü  katıldı.

Fuarlara 21 ülkeden 600 firma stant açacak. Beklenti 45 bin profesyonel ziyaretçi. Ayrıca 36 yabancı alım heyeti de gelecek. Ancak bu yıl Rusya’dan ne stant var ne de alım heyeti.

Yıllarca dostluk zinciri içinde karşılıklı çıkarlara uygun hareket eden Türkiye ile Rusya arasındaki sıkıntılar giderek artıyor. Haklı olarak düşürülen Rus uçağının ardından pandoranın kutusu açıldı. Tehditler, boğazdan geçen askeri gemideki füzeli asker, işadamlarının ve öğrencilerin Rusya dışına davet (!) edilmesi, Rus turistlerin apar topar Türkiye’yi terk etmesi, meyve-sebze taşıyan TIR’ların gümrükten çevrilmesi, halı üreten bir Türk firmasına Rus polisinin baskını ve makine taşıyan araçların didik didik aranması hayra alamet değil. Doğalgaz boru hatlarında ya da vanada ortaya çıkabilecek bir arıza (!) kışımızı cehenneme çevirebilir… Aman dikkat!!!

Konumuza dönelim… Türkiye’nin tek kalıp fuarının Bursa’da açılmasının pek çok nedeni olabilir. Bence en önemlisi iki otomotiv devi olan TOFAŞ ve Oyak Renault. Ayrıca Karsan da önemli bir kalıp tüketicisi… Fuarda makine yapan makineler sergilenecek. Dünyanın her yerinden gelecek firmaların makinelerini de görme fırsatı yakalayacağız… Umarım son teknolojik gelişmelerin olduğu stantlar da yer alır…

Verilen bilgilere göre, kalıp, sanayinin başlangıcı… Bir makineden ürün alabilmek için sanayicinin onlarca kalıp kullanması gerekiyor. Daha düne kadar kalıplar yurtdışından geliyordu ve girişimcilerimiz bundan yaklaşık 40 yıl önce kalıp için harekete geçtiler ve başardılar. Malzeme bilgisi, metalin kalitesi ve hayal gücü…

Bu arada Yalova sınırları içinde ‘Kalıpçılar Vadisi’ kurulduğunu da duydum ve çok sevindim. 70 kalıpçı büyük iş başarmışlar. 2017’de açılacak… İşte o zaman büyük adımlar atacaklar… Şimdiden hayırlı olsun.

Makine İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Nail Türker, “Makine imalatının olmadığı ülkelerde iç karışıklıklar çıkar” sözü ders niteliğindeydi…

Çocukluğunda ve gençlik yıllarında soba imalatı ile hayata atılan ve bugün yan sanayicilikte çığır açan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener’in konuşmalarını not etmek gerek. Yerli üretimle ithalata giden dövizin önünü kestiklerini hatırlatan Gülener, “Dünyayı daha yaşanabilir kılan en önemli girişim makine ve kalıpçılıktır. ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ sözüne katılıyorum. Bakın 1971’de ABD’de bir sanayici 3 milyonuncu freze makinesini imal ettiğini açıklamıştı. Onlar erken yol aldılar biz daha yolun başındayız. Gençlerimizi girişimci yapmamız, düşünmelerini sağlamamız ve hayal güçlerini görmemiz gerek. Bunun için 30 yılımı BUTGEM’e verdim. Herkes orasını görmeli” dedi.

Katma değerli bir alan kalıpçılık. Üzerine gittikçe daha çok gelir getirecektir. Dünya kalıp pazarı 100 milyar dolar ve Türkiye’nin payı sadece 1 milyar dolar.

Demek ki fuarlara gitmek, öğrenmek ve uygulamak zorundayız.

Herkese kolay gelsin…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir