Gelişmek, lider olmak ve markaları dünyanın her yerinde bilinen bir ülke olmak… Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyorum. Birazcık çalışmak, araştırmak, uygulama yapmak yeterli.

Önceki gün BALKANTÜRKSİAD’ın, TEB Özel Bankacılık ve BTSO Genç Girişimciler Kurulu işbirliğinde Hazine Müsteşarlığı ile Borsa İstanbul’un da katkılarıyla düzenlediği ‘Melek Yatırım Platformu Semineri’nde güzel şeyler oldu.

İhracatı yerinde sayan bir kent konumundan hızla çıkmak, yeni iş alanları yaratmak, yeni ve dünyaca kabul gören ürünler elde etmek için melek yatırımcılara ihtiyacımız var.

Bilgisayar ortamında inanılmaz başarılara imza atan ancak sermayesi olmadığı için sadece arkadaşlarıyla takılan, muz kabuğundan elde ettiği organik yapıştırıcının patentini ABD’de bir şirkete vermek zorunda kalan, yürürken cep telefonunu şarj eden bir aparat geliştiren, Mars’ta ABD’nin bulduğu bir organizmayı Dünya üzerinde ilk kez bularak bilim tarihinde çığır açan, araçlarda benzin yerine suyu kullanan, güneş enerjili otomobil imal eden parlak beyinleri bulmanın ve onlara yatırım yapmanın tam zamanı… Aslında geç bile kaldık…

Zaman zaman bu konulara değiniyorum. Daha geçen hafta Erzurum doğumlu Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu’nun hayat hikayesini paylaşmıştım. Hazırladığı doçentlik tezi, üniversitedeki hocası tarafından çöpe atılan bu hanım kızımız şimdi ABD’de ‘gelecek vaat eden bilim insanı’ ödülünün sahibi ve sağlık konusunda dünyada 3-5 otoriteden biri olarak saygı görüyor… Yine NASA’da görev yapan sürtünmeyi ortadan kaldıran buluşuyla ödül alan bilim insanlarımız var. İsviçre’deki CERN’de görev yapanlar var. Otomobillerde kullanılan sac yerine kompozit malzemelerle ağırlığı azaltan gençlerimiz var. Silah sanayinde çığır açacak buluşları olanlar var. Kalıp konusunda gelişmelere imza atan Bursalılar var. Kimya mühendisi Ekrem Hayri Peker var. Nano teknoloji ile kurşun geçirmez, kokmaz, kir tutmaz, hijyenik tekstil ürünleri konusunda çalışmalar var. Yanmaz kumaş üreten ancak sermaye olmadığı için evinden çalışan insanlarımız var.

Daha onlarca yenilik yapan, araştıran, soran, sanayileşmede büyük adımlar atacak gençlerimiz var.

Melek yatırımcı Bursalı Hasan Aslanoba var… Ahmet Nazif ve Zeki Zorlu var. Oya Yöney var…

Bakın BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur, ne diyor; “Çoğumuzun dedeleri 100 sene önce Anadolu’ya Balkanlardan zorunlu olarak geldiğinde burada sermayesiz, topraksız, işe atılmak hayat mücadelesini sürdürmek zorunda kalmışlardı. Ama azimleri, çalışkanlıkları ve mücadele güçleri ve girişimcilikleri ile bugün Bursa’nın önde gelen birçok kuruluşunu bu insanlar kurdu. Bizler girişimciliği ilk onlardan gördük, kendi yağı ile kavrulmayı, yokluklarda değer yaratmayı onlardan öğrendik. O gün o yokluklar içerisinde üretilen her türlü malı satma imkanı vardı. Bugün ise yüzlerce üretici var ve tüketici için bir farklılık sunmanız gerekiyor…”

Çok doğru bir tespit.

Tüm tüketicilerin yoğun bir iletişim içerisinde olduğunu, artık dijital çağın içerisinde bulunduğumuzu ve tüm devletlerin, ulusal değerler yaratma yarışında olduğunu dile getiren Onur, “Bu yarışın içerisinde bizlerde baştan kilo başına ihracat rakamımızı artırma gayretine girdik ama dijital dünya da bu doğru bir hedef değil. Artık sadece maddi varlıklar değil, sistemler, patentler, markalar gibi elle tutulmayan varlıklar da büyük değer oluşturuyor. Bu değerlerin yaratılmasında en büyük rol girişimcilerimizin. Ekonomimizin katalizörü gerçekten girişimcilerimiz” sözleriyle yeni ufuk açıyor.

Melek yatırımcı, yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli taşıyan firmalara, kişilere, ve oluşumlara yatırım yapan özel bir yatırımcı tipi…

2023 yılında dünyadaki 10 büyük ekonomi arasında yer almak, ihracatı 500 milyar dolar düzeyine çıkartmak, kişi başı milli geliri 25 bin dolara ve ülkemizin gayri safi milli hasılasını 2 trilyon dolara yükseltmek gibi hedeflerimiz var. Öyleyse başımızı kaldırıp yeniliklere yelken açmamız gerekiyor.

Melekler çok hızlı uçarlar, bir işi hemen yaparlar ve görünmezler… Sürekli çalışırlar, olanları gözlerler, bağlı oldukları makama da rapor verirler… İş’te bu yolu izleyin ve sizler de birer ‘melek yatırımcı’ olun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir