Rusya savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili gelişmelere bugün de devam edeceğim. Tarihi derinlikleri olan Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkinin bir anda ‘düşmanca’ söylemlere ve yaptırımlara doğru gidişini hepimiz yakından yaşıyoruz. Büyük devlet olmak için büyük çabalar harcayan Türkiye, bugünlerde kendisini çıkış yolu arayan pozisyonda buluyorsa eğer, durup düşünmek zorundayız.

Mısır’ın gemilerimize liman yasağı getirmesi, şirketlere ‘hadi gidin’ demesi, Libya’nın işçilerimizi kapının önüne koyması, şirketlere ihale yasağı kapsamına alması, İsrail’in Mavi Marmara gemimizi basması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Rum tarafıyla barış görüşmelerinde ödün vermesi, Avrupa’nın bizi kapısında bekletmesi ve Suriyeli mülteciler için 3 milyar Euro’ya fit olmamız hep son dönemin dış politikadaki önemli konuları… Şimdi de Rusya ile gerginlik…

Türkiye’deki Ruslar gidiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya lideri Vladimir Putin’in ‘Türkiye’ye gitmeyin‘ çağrılarının ardından Rus Dışişleri Bakanlığı resmen, vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemelerini ve Türkiye’de bulunan Ruslara da ülkelerine dönmelerini ‘tavsiye etti.‘

Akkuyu nükleer santralı ve Türk Akımı

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Türkiye’yle bazı ortak projelerin iptal edileceğini açıklamasının ardından Akkuyu nükleer santrali ve Türk Akımı doğalgaz boru hattının da bu yaptırımlar dahilinde olabileceği gündeme geldi.

TIR girişi bitti

Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesinden bu yana Türkiye’den giden TIR’lar Rus gümrüklerinden geçirilmiyor. Araçlar didik didik aranıyor…

Gıda ihracatı sekteye uğradı

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye’den gıda ithalatının başka ülkelere yönlendirilmesi için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Antalya halinden her gün 300 TIR Rusya’ya gidemiyor artık…

Askeri tehdit

Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma’nın Başkanı Sergey Narışkin, Türkiye’ye Rus uçağını düşürmeleri nedeniyle askeri yanıt vermeye hakları olduğunu söyledi.

Lazkiye’ye S-400 füzeleri

Rus Genelkurmayı, Akdeniz’de Türk karasularının hemen dibine dev hava savunma gemisi Moskova’yı konuşlandırma kararı aldı. Bunun yanı sıra Suriye’nin Lazkiye vilayetindeki üssüne S-400 füzeleri yerleştirilecek. Lazkiye’deki S-400’lerin menzili Antalya, Nevşehir ve Mardin’e kadar geniş bir bölgeye uzanıyor.

Türkiye tur satışları iptal

‘Uçak krizi‘nin hemen ardından Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Natalie Tur, ve Brisco Türkiye’ye tur satışlarını durdurdu. Yaklaşık 4 milyar dolarlık gelir bir çırpıda gidiverdi.

‘Ermeni Soykırımı’ın inkarını suç sayan tasarı parlamentoda

Rus milletvekilleri ‘Ermeni Soykırımı‘nın inkarını suç sayan yasa tasarısını parlamentoya sundu. Tasarı Türkiye’yi suçlu gösteriyor.

Beyaz et ithalatı

Rusya’nın Türkiye’den beyaz et alımı dünden itibaren durduruldu. Piyasa düzenleyicisi Rosselkhoznadzor, kararın ‘kesinlikle siyasi olmadığını‘ savundu.

Türk malları Rus gümrüklerinde kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişinin durduğunu, malların gümrüğe kabul edilmediğini söyledi.

Daha neler olur bilmiyorum ama gidişat iyi değil!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir