Hatay üzerinde uçan bir Rus savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından uyarıların ardından düşürülmesi ve 1 pilotun Suriye’deki Türkmenler tarafından öldürülmesinin ardından gerilen Türk-Rus ilişkileri, kırmızı alarm veriyor. Ne eskisi kadar yakın ne de soğuk savaş yılları kadar uzaktayız aslında.

Binlerce Rus gelinimiz var, onlarca gayrimenkul aldılar, otellere talip oldular, şirketler kurarak ticaret yapıyorlar ve Türkiye’nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumundalar… Akkuyu nükleer santralının yapım işi de onların. Seydişehir Alüminyum tesisleri ile Karabük ve İskenderun Demir Çelik Fabrikaları onların eseri. Orhaneli Termik Santralının yapımını da zamanında Ruslar üstlendiler.

En büyük sebze meyve ihracatını Rusya’ya yapıyoruz. Bebe konfeksiyon, tekstil ürünleri, lüks malzemeler, plastik aksamlar, otomobil motor ve parçaları, beyaz et ihracatımız var. Binlerce üniversite öğrencisi orada eğitim alıyor. On binlerce Türk işçisi oradaki inşaatlarda çalışıyor… Alışveriş merkezleri, toplu konut, villalar, spor salonları inşa ettik. İstiklal Savaşımız sırasında Rusya’dan gelen yardımları da unutamayız…

Öyle kolayca vazgeçeceğimiz bir komşu değil Rusya.

Oysa şimdi her iki taraf da dört koldan misilleme hamlelerine girişmiş durumda.

Rusya’nın aldığı kararları gözden geçirmekte yarar var. Çünkü hepimiz, doğrudan ya da dolaylı olarak etkileneceğiz…

1- Vize serbestisi 1 ay sonra kalkıyor. Artık elimizi kolumuzu sallayarak Rusya’ya gitmek hayal oluyor… İş seyahati, turizm, sanatçı turnesi, okul gezisi, kardeş şehir uygulamaları büyük darbe yiyecek demektir… Kaçak yollardan girenler artık ajan sayılacağı için sanırım ağır ceza alırlar…

2- İkili anlaşmalar iptal

Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinskiy, merkezi Ankara’da bulunan ve Türkçe konuşan ülkeleri bir araya getiren Türksoy Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ile arasındaki ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu. Rusya Spor Bakanı Vitaliy Mutko, Türk inşaat firmalarının Rusya’da gerçekleşecek 2018 Dünya Şampiyonası için yapılacak stadyumların inşasında yer almayacaklarını açıkladı.

3- Kırmızı hat kesildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’yle askeri işbirliği kanallarının tümünün askıya alındığını açıkladı. Acil durumlarda ordular arasında irtibatı sağlayan ‘Kırmızı hat‘ da askıya alınan iletişim kanalları arasında.

4- Rusya, Türkiye’den gidenleri geri gönderdi. Rusya’ya gitmek isteyen bazı Türk vatandaşları artık havaalanından geri çevriliyor. Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’na inen bazı Türkiyeliler Rusya’ya alınmıyor ve pasaportlarına iptal damgası vurularak İstanbul’a geri gönderiliyor.

5- Rusya’daki Türklere gözaltı

‘Uçak krizi‘nin ardından Türkiye’den Rusya’nın Krasnodar kentindeki bir fuara giden 60 kişilik iş adamı kafilesi gözaltına alındı. Türk asıllı öğrenciler de 7 Aralık 2015 tarihine kadar Rusya’yı terk etmek zorunda

NOT: Bu konu bitmez… Devamı yarın…

Xxx

 

İbrahim Okur Akbaşlar’da

1980-1991 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı’nda Uzman ve Grup Başkanı, 1991-2003 yılları arasında Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda sırasıyla Şube Müdürü, Daire Başkanı ve İhracat Genel Müdür Yardımcısı, 2003-2005 yılları arasında da Türkmenistan Ticaret Baş Müşavirliği görevlerinde bulunan İbrahim Okur’u ben, 2005-2010 yılları arasında Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği görevi sırasında tanıdım. Okur, şimdi 2 bin kişiye istihdam sağlayan Akbaş Holding’in genel koordinatörlüğüne getirildi. Hayırlı olsun. Okur ayrıca; 2012-2014 yılları arasında Ekonomiden Sorumlu olarak AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı olarak da görev aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir