Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi için yaptığı çağrı yankı buldu.

Geçirdiği kalp ameliyatının ardından bıraktığı yerden hızlı bir başlangıç yapan Burkay’a göre Bursa hemen her konuda ilkleri başaran bir kent olarak Türkiye’nin lokomotifi konumunda ve bu özelliğini her dönemde korumayı başarıyor.

Önceki gün gerçekleştirilen basın toplantısında Burkay’ın yanında BTSO Yönetim Kurulu üyeleri; Fahrettin Gülener, Cüneyt Şener ve Hasan Gürses vardı. Yaklaşık yarım saat kadar kendi aralarında bir toplantı yaptıklarını biliyorum. Ardından tüm basın mensuplarının elini sıktılar ve hal hatır sordular. Ardından yazılı açıklamayı okuyan ve sorulara net yanıtlar veren Burkay, otomobil üretiminde özgün tasarımın zaman alacağını ve acele edilmesi gerektiğini belirtti.

İmalat sanayinde ülke sınırlarının kalktığını, dünya devi Boeing’in 17 farklı ülkede 900’ü aşkın tedarikçiden alınan 3 milyon parça ile ABD patenti altında satıldığını hatırlatan BTSO Başkanı Burkay, “Bir yıl değil, bir gün bile kaybetmeye tahammülümüz yok. Yerli otomobil sürecine özgün tasarımla başlamak için 8 yıla ihtiyaç bulunmaktadır. Teknolojiye üst seviyeden girip kritik ve eksik olan alanlarda yetkin firmalardan teknoloji transferi en akılcı yoldur. Bu durum yerli otomobil kavramına ters değil, araç tasarımında katkımızın olması kavramını daha da güçlendirecektir. Bakanlığımız tarafından oluşturulan yerli platforma Türk Ar-Ge firmaları da dahil edilecektir. Yeter ki inanıp sahip çıkalım, yolunu açalım. Yatırım yapacak girişimcileri cesaretlendirelim. Başkasının oyununun parçası olmak yerine oyunun kurallarını biz belirleyelim” diye konuştu.

Kararlı ve mağrur bir açıklama…

Otomobil üretiminde üç ayrı fabrikayı topraklarında barındıran Bursa’nın yetkin insanları, teknik altyapılarına güvenmeli artık. Girişimcilerimizin “O kadar parayı nereden bulacağız” diye sorduklarını duydum. Bence devletin yetkili ve etkili kişileri sizin neyi, ne kadar karşılayacağınızı biliyorlardır. Banka hesaplarınız, mal varlıklarınız, kredibiliteniz ve otomobil sektöründeki yeriniz konusunda şu ana kadar ayrıntılı raporlarınız devletin elindedir. Bu kadar bilgi arasından sizin “yaparım” demeniz yeterli bence… Devlet, tüm olanaklarıyla yanınızda olacaktır. Hükümetler değişse bile bu destekler sizin hesaplarınıza aktarılacaktır. Grubunuzun uluslararası puanlarına güvenin, kendinize güvenin en azından gelecek on yıllarda büyük bir oyuncu olarak Türkiye’yi temsil edeceğinizi hayal edin.

Biliyorsunuz otomotiv sektöründeki ihracatın yarısı Bursa’dan gerçekleşiyor. Yan sanayicilerimiz yüzlerce parçada söz sahibi. Bosch ürettiği motorlarla dünyayı Bursa’dan besliyor. Binlerce teknik elemana sahibiz. Mühendislerimiz, araştırmacılarımız, tasarımcılarımız var. Otomotiv lisemiz var. Üniversite yönetimleri ‘Otomotiv’ bölümleri açmak için hazırlık içinde. Geriye biraz cesaret ve büyük düşünme yetisi kalıyor.

Gençler, otomotivde çalışmak üzere sırada bekliyor. Avrupa’nın en iyi otomotiv test merkezi Bursa’da hayata geçiyor. Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (Teknosab) Bursa’nın 14’üncü sanayi bölgesi olarak tescil edildiğine göre sorunların büyük bölümü de çözülmüş demektir… Alınacak bir kararla Bursa milli otomobil üretiminde en önemli aktör olacak. Eğer devlet bu otomobili üretecekse; en uygun yer bilgi ve tecrübesiyle Bursa’dır. 15-20 milyar dolarlık yatırım potansiyeli taşıyan Teknosab projesi; liman, demiryolu ve karayolu entegrasyonu, lojistik köyü ve modern altyapısı ile yerli otomobil için büyük avantajlar sunacak zaten.

Yerli otomobil fabrikasının yeri Bursa olmalı. Devlet büyükleri gerçekleri görmeli ve Bursa demeli.

Umuyor ve bekliyoruz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir