Türkiye’nin kendi otomobilini üretme halkasına bir yenisi daha ekleniyor. Koç Grubu’nun Anadol ve devletin ‘Devrim’ denemelerinden ders çıkaran yetkililer, bu kez işi daha sıkı tutuyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın 13 Ekim 2015’de prototiplerini kamuoyu ile paylaştığı, o günden bu yana da kamuoyunda en çok tartışılan konularının başında gelen ‘yerli otomobil’le ilgili her geçen gün yeni bir detay ortaya çıkıyor. Üretilecek kent ile ilgili spekülasyonlar da halkın gündeminden düşmüyor…

Bakan Işık’ın 4 prototip ve Saab 9-3 modelinin fikri mülkiyet hakları için Çinli NEVS şirketine ilk etapta 40 milyon Euro ödediklerini açıklamasının ardından dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay yerli otomobili üretecek yegane kentin Bursa olduğunu dile getirdi ve 2020’de yollara çıkması hedeflenen otomobilden 100 adet sipariş verdi…

Yerli Otomobil Platformu kurulduğunu, burada 15 sanayicinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu aktaran Burkay, “Burada sanayicilerimiz kendi ihtiyaç duydukları her türlü araştırmayı program dahilinde yapacak. Bilgi birikimi paylaşılacak ve Türkiye için ekonomik, sosyal faydaya dönüşecek. Yan sanayicilerimiz orada olacak, mühendisler, tasarımcılar, bu konuya katkı koyacak herkes orada milli otomobil için ter dökecek” dedi.

Bursa’nın tüm olanaklarıyla yerli otomobile hazır olduğunu biliyor ve sanayicimize güveniyorum. Dünyadaki ilk uzayabilen ve yük kapasitesi artan atlı arabayı yapan kent olan Bursa, yüzyıllar içinde dünyaca tanınan markalar için üretim yapan bir merkez olarak tarihteki yerini aldı. Yaptığı özenli ürünlerle Fransızlara, İtalyanlara, Almanlara ve Amerikalılara seçkin örnekler sunan Bursa, bu kez kendisi için marka oluşturmanın heyecanını taşıyan girişimcilerinin omuzunda yükseleceği günleri sabırsızlıkla bekliyor.

İnançla ve kararlılıkla yola çıktıklarına değinen Burkay’ın moral aşıladığı sanayicilerin hemen lobi çalışmalarına yönelmeleri gerekiyor.

Bakın Burkay, neler söylüyor; “Biz de başarabiliriz mi diyeceğiz yoksa başkalarının kurduğu oyunun parçası mı olacağız. Sanayi devrimini ıskalamamıza rağmen şimdi bir şansımız var. Teknolojik gelişmeleri yakalamak mümkün. Sosyo-ekonomik göstergeler açısından 60’lı yıllarda Türkiye’den çok gerilerde olan Güney Kore, bugün Hyundai ve Kia’yı dünyaya armağan etti. Bugünün dünya devi Hyundai sistemini 40 yıl önce farklı ülkelerden aldığı parçalarla oluşturdu. 1975’te ilk platformunu alarak oluşturdu. Yerli otomobil konusunda Devrim ve Anadol maceralarında olduğu gibi tüm projelerin küçümsendiği ve yoğun eleştiriler aldığını görüyoruz. Güney Kore’nin yarım asır önce çıkan ürünleri dünyada milyarlarca liralık ekonomik değere ulaştı. Onlar nasıl inandaysa biz de başaracağız Gandi’nin dediği gibi, ‘önce sizi görmezler, daha sonra alay ederler, sonra sizinle savaşmaya başlarlar. İşin en sonunda kazanan siz olursunuz…

Bursa raylı sistemler için vagon üretiyor. Otomobil üretiyor, makine üretiyor, hassas tutucular üretiyor, kauçuk parçalar üretiyor, koltuk üretiyor, akü üretiyor, bir araçtaki 12 bin parçanın hemen hepsi Bursa’da uzman kuruluşlarda üretilebiliyor.

Bursa Türkiye’nin otomobil üretim merkezi olmalı. Adı ne olursa, marka değeri artacak bir kent için herkes el ele vermeli. Sanayicilerimizden biri de (ya da bir kaçı) “ben üretirim” diyerek ortaya çıkmalı.

Heyecanlanmamak elde değil.

Haydi Bursa! Tavır al ve bir ilk daha Bursa’da hayata geçsin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir