Türkiye’yi terörle yıldırmak isteyenler var. Terörden medet umanlar var. Yılgınlık, korku ve güvensizlik duygusu pompalayanlar var.

HAYIR! KORKMUYORUZ! DİMDİK AYAKTAYIZ!

Dün başkentimiz Ankara’da patlatılan bombalarda yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızı sonsuzluğa uğurladık. Işıklar içinde uyusunlar. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bizler “yurtta sulh dünyada sulh’ demeye devam edeceğiz. Topraklarımıza, insanımıza, geleceğimize sahip çıkacağız. Planlayanları ortaya çıkarmak için el ele, omuz omuza çalışacağız.

Laik, demokratik sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye’yi ilelebet koruyacağız.

Hukuk, adalet, aş, iş, özgürlük ve vatan diye kendini parçalayan kadrolara yer açma vakti geldi.

Sesiniz gür çıksın eyyy insanlar. Yoksa durum çok fena!

xxx

Dünkü yazımda hükümetlerin neden kurulduğunu, neler yapmaları gerektiğini, 1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşecek milletvekili genel seçimlerine katılacak partilerin halka neler vaat ettiklerini yazmaya başlamış ve AKP’nin seçim beyannamesinden paragraflara yer vermiştim. Bugün de ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin halka doğrudan etki edecek vaatlerine yer vereceğim.

CHP’nin ekonomik vaatlerine göre, Türkiye’nin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 6’ya çıkarılacak, yılda en az 1 milyon kişiye istihdam sağlanacak.

İşsizlik yüzde 5’in, enflasyon yüzde 4’ün altına inecek, yurtiçi tasarruflar ve yatırımların Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’daki oranları kademeli olarak yüzde 30’a ulaşacak, cari açık sorunu 20 yılda ortadan kaldırılacak.

Emekliye 2 maaş ikramiye

CHP, 7 Haziran seçimleri öncesinde asgari ücret ve emeklilere ilişkin vaatleri, yeni seçim bildirgesinde de yer aldı. Asgari ücret üzerindeki gelir vergisi kaldırılacak ve asgari ücret 2016 yılında net 1500 liraya çıkarılacak.

Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye verilecek. Emekli aylıkları gıda ürünlerinin enflasyonuna göre artırılacak. Üç ayda bir 600 lira olarak ödenen 65 yaş aylığı 900 liraya çıkarılacak.

Kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80’i silinecek, kalan borç yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayılacak.

Öğrenci kredisi borçlarını ödeyemediği için takibe alınanların borç faizleri, geliri olmayan vatandaşların genel sağlık sigortası prim borçları silinecek.

Esnafa, ödediği yıllık vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılacak.

Mazot yardımı 1,80 liraya revize edildi

Başka gelir kaynağı olmayan ve asgari ücretin altında geliri olan çiftçilere, hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlanacak. Çiftçilerin kredi borçları yeniden yapılandırılacak.

Yoksullara ücretsiz elektrik

BOTAŞ ve TPAO’yu, Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Kurumu bünyesinde birleştirilecek.

Yoksul 4 kişilik bir aile için aylık 230 kilovat/saat elektrik ücretsiz verilecek.

CHP Aile Sigortası Programı kapsamında verilen eğitim yardımlarını üniversiteyi kazanamayan 18-20 yaş arasındaki yoksul gençler için devam ettirecek ve aylık 240 liraya kadar üniversiteye hazırlık desteği verecek. Maddi olanağı yetersiz olan tüm üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu sağlanacak.

Üniversite harçları tamamen kaldırılacak, gençlere ücretsiz yurt olanağı sağlanacak, yurtlarda ücretsiz geniş bant internet erişimi sağlanacak.

Maddi durumu elverişli olmayan lise son sınıf öğrencilerine eğitim yılı içerisinde aylık 100 lira kişisel gelişim katkısı “Lise Kart” verilecek.

Üniversiteden yeni mezun olmuş, iş arayan gençlere İŞKUR’a kayıtlı olmaları halinde 540 lira işsizlik desteği sağlanacak.

Merkez Türkiye Projesi

Türkiye’yi dünyanın önemli bir lojistik üssü ve yüksek katma değerli üretimin merkezi yapacak “Merkez Türkiye Projesi” uygulamaya konulacak, proje çerçevesinde 20 yılda, toplam 200 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek, yaklaşık 2 milyon 200 bin istihdam sağlanacak.

Aile sigortası destekleri kadınlara verilecek, çocuk destekleri gebelikle başlayacak, yeni iş kuracak kadın girişimcilere faturalı harcamaları karşılığında 33 bin lirası avans olmak üzere 88 bin lira hibe verilecek. Bireysel Emeklilik Sigortası’nda devletin katkısı kadınlar için yüzde 33’e çıkarılacak. Engellilere de yüzde 40 engellilik düzeyi için 400 lira, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 lira yaşam aylığı bağlanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir