Bursa’nın sanayileşmede, turizmde, tarımda ve yeni nesil teknolojilerde attığı adımlar, Avrupa ülkeleri tarafından yakından izleniyor. Dün, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Birleşik Krallık’tan (İngiltere) konukları vardı. İstanbul Başkonsolosu ve Ticaret Yatırım Ajansı Türkiye Orta Asya Güney Kafkaslar Genel Direktörü Leigh Turner ve yanındaki heyet, 13.30’da basın mensuplarıyla bir araya geldiler. Ziyareti oldukça ciddiye aldıkları belliydi.

Heyette; İngiltere Yatırım ve Ticaret Birimi Başkanı Clive Allcorn, Ekonomi ve Refah Bölümü Uzmanı Hande Yedidal, Ekonomi ve Refah Bölümü Uzman Yardımcısı Çağlayan Arslan, Kreatif Endüstriler Danışmanı Ali Kerem Bilge, Yatırım Danışmanı Ecem Toprakseven, British Council Sanat Müdürü Cansu Ataman, Vize Müdürü Sarah Williamson ve İngiliz Ticaret Odası Kurumsal İletişim Yöneticisi Ayşim Arda da vardı. Her biri kendi alanında uzman olan üyelerin Bursalı girişimcilerin her sorusuna verecekleri yanıtlar hazırdı.

Başkonsolos Leigh Turner, iki ülke arasında köklü ticari ilişkiler olduğunu ifade ederek, ilişkilerin son yıllarda önemli bir gelişim trendi gösterdiğini söyledi. İngiltere endüstrisi için Bursa’nın çok önemli bir ticari partner konumunda olduğunu belirten Turner, İngiltere otomotiv sektörünün hızla büyüdüğünü ve son yıllardaki en yüksek otomobil üretim seviyesinin yakalandığını kaydetti. Bursa’dan yedek parça alan firmalarının bulunduğunu hatırlatan Turner, Türk girişimciler için İngiltere’nin fırsatlarla dolu olduğunu da dile getirdi.

Başkonsolos Turner, “Bursa ve İngiltere’deki birçok şirketin birbiriyle ilişkisi var. Bursa’da otomobil parçaları üreten bazı şirketler, İngiltere’de satışlarını sürdürüyorlar. Bu anlamda Bursa sanayisine olumlu katkılar yapabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle de yaratıcı endüstriler alanında katkılar sağlayabiliriz. Bu şekilde Bursa firmaları yerel şirket olmaktan çıkıp, küresel şirket olma yolunda ilerleyebilirler” diye konuştu.

Başkonsolos Turner’in verdiği bilgiye göre; özellikle marka yaratma ve yönetme, Ar-Ge, reklam, pazarlama, mimari, sanatsal tasarım, film, animasyon, fotoğraf, yazılım, müzik, televizyon yayıncılığı ve basın-yayın alanında İngiltere Türk yatırımcıların yanında yer almak istiyor. Verilen bilgiye göre yazılım ve diğer alanlardan İngiltere 70 milyar Sterlin tutarında bir pazar yaratmış durumda. Başkonsolos Turner özellikle bu alanda yatırıma çağırıyor. Yaratıcı yeteneklere çağrı var dersem daha doğru olur sanırım. Otomasyon ve tasarım konuları da çok önemli.

Bu arada, kentimizin değerli yatırımcılarından Hüseyin Durmaz’ın adını 3 ayrı yerde tekrarladı Başkonsolos Turner. İngiltere’nin Bursa Fahri Konsolosu Durmaz’ın hemen her konuda kendileriyle ilişki kurabileceğini, aracılık yapabileceğini ve yatırımcıları yönlendirebileceğini de öğrendik dün.

Vergi ve arsa konusunda kolaylıklar, nitelikli eleman, kendinizi evinizde hissedeceğiniz rahatlık gibi cazip kelimeler de var.

Geleceğini Avrupa’da gören, büyümek isteyen KOBİ’lerin İngiltere konusunda araştırma yapmasında yarar var.

Başkonsolos Leigh Turner’in, İngiliz şirketler için Türkiye’nin fırsatlarla dolu olduğunu söylemesi, PKK’nın terör örgütü olarak görüldüğünü dile getirmesi, kampanyanın Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri’de de devam edeceğini dile getirmesi notlarım arasında.

Tarihi adımlar hep böyle başlar.

NOT: İngiltere Başkonsolosu Leigh Turner ve beraberindeki heyet, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni (BUSİAD) de ziyaret etti. Verilen bilgiye göre ziyarette MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karademirler, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Tuncer Hatunoğlu ve Cem Çakır ile BUSİAD yönetim kurulu üyeleri hazır bulunmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir