Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar geçen sürede Türk halkının verdiği büyük bir çabadır İstiklal Savaşı. 15 günde 450 kilometre koşan, vatanı Yunan birliklerinden son ferdine kadar temizleyen kahraman Türk ordusunun geçtiği yerlerdeydik 30 Ağustos’ta.

Tavşanlı, Kütahya, Domaniç, Dumlupınar ve bağlı köylerindeki anıtları, Hayme Ana’nın ebedi istirahatgahını, karargah evlerini, şehitlikleri, müzeleri, Dumlupınar Üniversitesi’ni ve camileri gezdik, inceledik, ilgilileri dinledik.

Kısa adı Kent Kültürü Derneği olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Şehirleri, Başkentler, Çalıkuşları Bacıbey Kent Kültürü Derneği’nin organizasyonu ile Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin yapıldığı ve 100 bin Yunan askerinin tutsak edildiği alanlarda o anları yeniden yaşadık…

Dernek Başkanı gazeteci arkadaşım Mutlu Çınar, dernek üyeleri Arzu Kutlucan, GÜSAB Başkanı Yunus Aydın, Faruk Özcan, Ali Tombaş, Fatih Köse, Dr. Gürkan Kaya, Enver Yılmaz, Ali Mollasalih, gazeteci Atilla Özdur ve Huriye Gül Kolaylı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden emekli olan Temel Eryılmaz, Çekirge SGK Hastanesi Baş Eczacısı Yavuz Atalayın, Bursaspor kongre üyesi kadınlardan ve kızlarından oluşan 45 kişi (isimlerini alamadığım arkadaşlar kusuruma bakmasın) Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği iki ayrı midibüsle bölgeyi karış karış gezdik.

Dumlupınar Belediye Başkanı Niyazi Tezcan, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk ve Kütahya Kent Konseyi Başkanı İbrahim Durmaz’la tanıştık. Onlar bizimle yakından ilgilendiler ve Türk misafirperverliğinin örneklerini verdiler. Buradan teşekkür ediyorum.

Doğanın çok da cömert davranmadığı Kütahya, Domaniç, Tavşanlı ve Dumlıpınar’ın çocuklarımıza ve gençlerimize anlatılması tüm amacım. Çanakkale Savaş bölgesine giden ya da gitmek isteyen herkesin çocuklarına bu bölgeleri de gezdirmesi gerekir. Muhtarların mahallelerden kaldıracakları otobüslerin güzergahları içinde Dumlupınar mutlaka olmalı. İzcilik faaliyetleri kapsamında okullardan öğrenciler savaş alanlarında bulunmalı. Kompozisyon ödevlerinde Dumlupınar başlıkları yer almalı.

Gelelim İstiklal Savaşı yıllarına. Dumlupınar Savaş Müzesi’nde rehber olarak çalışan emekli öğretmen Nurettin Karaçam’ın verdiği bilgiler çok önemliydi…

15 Mayıs 19919’da İzmir’e çıkan Yunan kuvvetlerinin 28 Haziran 1919’da başlattığı işgalin ve Batı Anadolu’da yaşanan vahşetin Türk gençlerine iyi anlatılması şart. Hemen hemen tüm Ege bölgesinde yakan, yıkan, kadınımıza, kızımıza tecavüz eden Yunanlıların gerçek yüzlerini bilmek zorundayız. Son Türk devletinin içinde bulunduğu zorlukların aşılmasında tarihimizi bilmemiz fayda sağlayacaktır.

Bakmayın siz şimdilerde sesi çok çıkan gafillere. Onların gerçekleri görmesini bekliyoruz aslında. Sabrediyoruz. İzliyoruz, kendilerine gelmelerini istiyoruz. Yok olmalarının an meselesi olduğunu idrak etmeleri gerekir. Birlikte attığımız adımların önemine vakıf olmaları en büyük dileğim. Çanakkale ve Dumlupınar Şehitliklerinde koyun koyuna yatan Muşlu, Diyarbakırlı, Erzurumlu, Tuncelili, Ağrılı, Siirtli, Vanlı, Hakkarili, Bursalı, İstanbullu, İzmirli, Aydınlı, Kütahyalı, Mersinli, Adanalı, Ankaralı, Nevşehirli, Kırşehirli, Antalyalı, Trabzonlu, Rizeli, Ordulu, Yozgatlı, Kastamonulu kısaca tüm Anadolu’nun birlikte verdiği savaşlar çok şey anlatmalı.

Ayağa kalkmış bir Türkiye’nin herkesi kucaklayacağı asla unutulmamalı. Osmanlı İmparatorluğu’na giden yolda kurucu olan Osman Gazi’nin, Hayme Ananın, Ertuğrul Gazi’nin, bugüne devrilen sözlerinin takibi sizi Mustafa Kemal Atatürk’e götürür.

Kurucudan kurtuluşa kadar geçen 700 yıl… Dile kolay…

NOT: Bugün Dünya Barış Günü. Kutlu olsun…

Bu konu bitmez…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir