Hızla gelişen yeni yatırım alanlarını ilk keşfeden Bursalı işadamları arasında öne çıkan isimlerin başında Hasan Aslanoba geliyor. “Melek yatırımcı” olarak anılan Aslanoba, son 7-8 yıl içinde geleceğe hükmedecek olan internet dünyasını keşfetti. Türk gençlerinin günlerce uğraş verdiği siteleri araştırdı, buldu onları. Oturdu konuştu ve ekibiyle yine onlara yatırım kararı aldı.

2002 yılında “Yılın Girişimcisi” seçilen, 1975 doğumlu Murat Yanıklar’ın yine bir başka melek yatırımcı Sait Tosun’la çıktığı yolculuk aklıma geldi. 1999 yılında hayata geçen ‘turkticaret.net’in geldiği nokta inanılmaz… Anlayacağınız ‘melek yatırımcılar’ bu ülkedeki bilgi birikiminin çağlayana dönüşmesinde en kritik görevleri üstlenen kişiler… Sayıları mutlaka artırılmalı, artmalı… Bir anlamda ‘risk sermayesi’ gibi işleyen bir sistem kurulabilmeli…

Biz konudan uzaklaşmadan yine Aslanoba’ya dönelim.

Dijital dönüşüm yaşayan otobüs rezervasyonu işi Türkiye’de yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı. Obilet.com’a Aslanoba Capital ve Earlybird Venture Capital tarafından önemli bir yatırım yapıldı. Firma, yatırımla birlikte şirketin toplam değerlemesinin “8 haneli” rakamlara ulaştığını açıkladı.

İnternetten otobüs bileti rezervasyonu/satışı yapan Obilet.com, Türkiye’nin önde gelen internet satış sitelerinden biri… Aldığımız bilgiye göre Obilet.com, geçtiğimiz 1 yılda 1 milyon bilet satışı yapmış ve şu anda 100’den fazla otobüs firmasıyla anlaşmalı… Oturduğunuz yerden, akıllı cep telefonlarından ya da dizüstü bilgisayarınızdan rezervasyon yaptırarak yolculuğunuzu başlatmanız mümkün. Otogarların kentlerin dışına taşınmasıyla başlayan süreç, doğal olarak internetin devreye girmesini beraberinde getirdi…

Genç girişimciler Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak tarafından 2012 yılında kurulan şirket, yeni yatırımla birlikte ülke çapında büyümeye, yolculuk öncesi ve sonrasında daha kaliteli hizmet vermeye başlayacak.

Web sitesinin yanısıra mobil uygulamaları (Android, iOS) ile hizmet veren Obilet, en çok ihtiyaç duyulan karşılaştırma özelliğini geliştirerek tüm platformlara eklemek istiyor. Obilet’n mobil uygulamaları daha şimdiden 600 binden fazla telefona indirilmiş durumda. Obilet.com, aylık 2.5 milyon ziyaretçi de çekiyor.

Obilet.com, 2014 yılında birlikte çalıştığı otobüs firmalarına yaklaşık 45 milyon TL kazandırmış durumda. Bilkent Endüstri Mühendisliği mezunu Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak’ın, kurduğu sistem özetle şöyle çalışıyor; Kullanıcılar, 100’den fazla otobüs firmasını tek bir ekranda görüntüleyebiliyor, fiyat karşılaştırması yaparak biletini satın alabiliyor. Herhangi bir ek ücret, komisyon ödemeden tek bir butonla bilet almak mümkün. Ücretsiz iade olanağı da bulunuyor. Ayrıca web sitesi üzerinden bilet alırken güzergah üzerinde güneşin otobüsü hangi yönde etkileyeceğini de görüntülemek mümkün. Özellikle yaz dönemi yoğunluğunda kullanıcılarına şimdilik yalnızca web sitesi üzerinden sunulan çok özel bir hizmeti daha var. ‘O koltuk senin’ uygulaması ile oBilet.com’da seyahat etmek istediğiniz gün ve saati bildirdiğinizde boş yer yoksa bilgilerinizi bırakabiliyorsunuz. Sistem, herhangi bir rezervasyon iptal olduğunda size hemen bilgi veriyor ve biletinizi alabiliyorsunuz.

Sitenin ihtiyaçtan doğduğunu vurgulayan Obilet.com kurucu ortağı Yiğit Gürocak, tatillerde memlekete gitmek için otobüs şirketlerini tek tek dolaşıp bilet aramaktan yorulunca çareyi biletleri tek elden bulabilecekleri bir internet sitesi ve mobil app tasarlamakta bulduklarını dile getiriyor.

Melek yatırımcılar, ülkenin çıtasını biraz daha yukarıya taşıyor. Başka alanlarda da yatırım yapan ‘melekler’ olmalı. Siz, ‘Zebanileri’ zaten tanıyorsunuz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir