Bundan 20 yıl önce 12 Temmuz 1995 tarihinde yola çıkan 23 aydın Bursalı arkadaşın ektiği tohumlar, meyve vermeye devam ediyor.

Öğretim Birliği Yasası’ndan hızla uzaklaşıldığı bir dönemde, cumhuriyetin kazanımlarına ve üniter yapıya sahip çıkacak özgür bireyler yetiştirmek amacıyla kurulan Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ndeki (ÇEK) gelişmeleri, gazeteci arkadaşım Teoman Alper’in gönderdiği iletiler yoluyla yakından izlerim.

İlk okulun temeli atılırken yanlarındaydım. Daha sonra yurt ve ilkokul temeli de attılar, izledim. Kültür merkezine defalarca gittim. Sınıfları gezdim, yemekhaneye, kütüphaneye uğradım. Her adımda biraz daha şaşırdığım, gıpta ile baktığım anlar yaşadım. Değerli ağabeyim Mümin Ceyhan, bir dönem Eğitim Fakültesi Dekanı olarak başarılı çalışmalara imza atan Prof Dr. Ulviye Özer, Prof Dr. Füsun Kuter, bir dönem Bursa Baro Başkanlığı da yapan eski milletvekili Ali Arabacı ile zaman zaman sohbet ederim. Verdikleri bilgiler ışığında edindiğim izlenim özetle; “ÇEK, Türkiye’ye örnek bir yapılanma içinde iri adımlar atıyor” diye özetlenebilir.

Çağdaş insan yetiştirmek amacıyla yola çıkan 23 kişiye katılan yeni maratoncuları baştan kutlamak istiyorum. Şimdilik sayıları 2 bine ulaşmış durumda. Dev bir yapılanma. Nitelikli bir dayanışma içinde olduklarını biliyorum. Her biri kendi alanında uzman olan üyeler, her daim fikir üretiyorlar, nereye nasıl ulaşacaklarını planlıyorlar ve projelerini hayata geçirmek için var güçleriyle çalışıyorlar.

Kurucuların, toplumun değişik sosyal kesimlerinden olması ve siyasi yelpazenin büyük bölümünü temsil etmesine özen gösteren kurucular, ülkemizin aydınlık geleceğini bilim ve eğitimde gören kişilere ulaşıyorlar.

Türk toplumunun “imece” geleneğine, yardımlaşma ve dayanışmaya uygun, demokratik işleyişi, özdenetimin her an yapılabilmesi, söz ve kararda herkesin eşit olması nedeniyle kooperatif modeli tıkır tıkır işliyor…

ÇEK’in temel felsefesi, “yurt genelinde çağdaş, laik, insan haklarına saygılı, barışa katkıda bulunan, katılımcı ve özgür düşünen bireyler yetiştirmek amacıyla “anaokulundan üniversite”ye, çocuk kulübünden öğrenci yurduna kadar öğretim kurumları açmak, maddi olanaklardan yoksun çocukların en iyi koşullarda eğitimlerinin devamına katkı sağlamak.”

Daha ne olsun…

20 yıl içinde “Görükle Yükseköğretim Karma Öğrenci Yurdu, 3 Mart Azizoğlu Eğitim Kurumları, Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu, 3 Mart Anaokulu, Kültür Merkezi ve Çelenk Hizmeti”ni hayata geçirdiler.

Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin ilk varlığı olan 330 öğrenci kapasiteli Görükle Yükseköğretim Öğrenci Yurdu’ndan (1998) günümüze kadar binlerce öğrenci yararlandı. Keza, 29 Ekim 2014 tarihinde hizmete açılan Güler-Osman Köseoğlu Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda da 56 “Kır Çiçeği” güven içinde yaşam sürmekte…

SIRA LİSEYE GELDİ

Şimdi sıra 7 bin 500 metrekarelik alana kurulacak toplam 34 derslikli liseye geldi. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında hizmete açılması planlanan liseden, yurt genelinde başarılı ancak, maddi durumu elverişsiz öğrenciler de yararlanabilecek.

Hafriyat çalışmalarını, Emanet Komisyonu Başkanı Mümin Ceyhan, mimarlar Selim Lümalı ve Melis Ermutlu ile birlikte yerinde inceleyen ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arabacı, “Anaokulundan Üniversiteye” hedefinde, bir projeyi daha yaşama geçirmenin mutluluğu içinde olmalı.

25 Temmuz 2015 Cumartesi saat 11.00’de temel atma töreni var. Siz de yerinizi alın ve çağdaş bir ülkenin harcında katkınız olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir