Türkiye ekonomisinin İstanbul’un ardından lokomotif kenti konumundaki Bursa’da firmaların 2014 yılına ait ciro, ihracat, istihdam, katma değer, karlılık, öz sermaye ve net aktifleri ortaya çıkmış, ben de sonuçlarla ilgili ayrıntıları sizlerle geçtiğimiz hafta paylaşmıştım.

Hatırlamak gerekirse; 1000 (bin) işletme, ilk kez elektronik ortamda ‘Bursa’nın ilk 250 Büyük Firma Araştırması’na katıldı. Araştırma sonuçlarına göre; Bursa halen otomotiv ve tekstil kenti. Karlılık yüzde 39’u bulmuş durumda… Bursa’nın ihracatı geçen yıl yüzde 0,8 düşmüş durumda. İstihdamda da artış sağlanmış değil.

Ciro büyüklüğüne göre 2014 yılında ilk 10’a giren firmalar; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta…

Bursa’nın 3 atlısı; Renault, TOFAŞ ve Bosch ihracatta, üretimden satışlarda ve katma değerde ilk 3 sırayı kimseyle paylaşmıyor artık…

Dönem karı sıralamasında ise TOFAŞ ilk sırada. İkinci sırada Oyak Renault, üçüncü sırada Korteks var… Firmaların net aktiflerine göre Tofaş birinci olurken, Zorlu Enerji ve Bosch da ikinci ve üçüncü sırada. 2014 yılında Bursa’da en fazla istihdam sağlayan firmalar yine Bosch, TOFAŞ ve Oyak Renault. Öz sermayesine göre ilk 3 sırada TOFAŞ ve Oyak Renault’u Gemlik Gübre takip etti.

Bu arada geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası (İSO) da 2014 yılı verilerine göre Türkiye geneli “ilk 500 Firma” sıralamasını açıkladı. Listeleri inceledim. Bizim Oyak-Renault Türkiye 3’üncüsü, Tofaş ise Türkiye 9’uncusu olmuş… Bir önceki yıl Renault 4, Tofaş da 6’ncı sıradaydı… Tofaş 3 basamak gerilemiş, Renault 1 basamak yükselmiş… Listenin 22’nci sırasında Bosch Sanayi (Bursa), 34’üncü sırasında Borçelik (Yine İstanbul kayıtlı), 51’inci sırasında Sütaş (Karacabey), 64’üncü sırasında Borusan (İstanbul), 116’ıncı sırasında Asil Çelik (Orhangazi), 122’inci sırada Türk Prysmian (Bursa), 130’uncu sırada Componenta (Orhangazi), 146’ıncı sırada Zorlu Tekstil (İstanbul), 156’ıncı sırada Beyçelik Gestamp (Bursa) yer aldı. Toplamda 41 firmamız var ilk 500’de.

Coşkunöz Metal, Gemlik Gübre, Matlı Yem, Aunde Teknik, Hastavuk, Trakya Cam, Yeşim Tekstil, Bosch Rexroth, Durmazlar, Akbaşlar Tekstil, Eker Süt, Diniz Johnson, Leoni Kablo, Özdilek Ev Tekstil, Marmarabirlik, Çemtaş, Bursa Beton, B-Plas, Erikli Su, Küçükçalık, Zorlu Enerji ve Ermetal’i de unutmamak gerek. Bazı firmalarımız isimlerinin açıklanmasını istememişler… Bunlardan biri Orhangazi’den örneğin… Sanırım Cargill’dir…

İSO’nun açıkladığı listede Karacabey’den 2, Orhangazi’den 3, Gemlik’ten 2 ve İnegöl’den 1 firmanın yer alması sevindirici. Girişimcilerimizin sayısı arttıkça Bursa’nın liderliği de pekişecektir.

2014 yılı verileri, 2015’in nasıl geçeceğine ilişkin ipuçlarını vermesi açısından ele alınmalı aslında. Genel seçim, hükümet kurmada yaşanan gecikmeler, metal sektöründe henüz küllenen iş bırakma eylemleri, dövizdeki oynaklık, yakın çevremizdeki sıcak çatışmalar, ekonomi yönetiminin değişecek olması gibi riskler, Avrupa pazarındaki tıkanıklık, dünyada genel bir sıkıntı yaşanması ve Türk halkının beyin enerjisine uzak kalışı, gibi etkilerle bu yıldan çok şey beklememek gerekir.

Şimdi çalışanlara eğitim, ara eleman yetiştirme kursları, çalışanların motivasyonunun artırılması ile ilgili etkinlikler, teknolojiyi takip etme ve sektörel çeşitlilik sağlanması için yatırımlar devreye girmeli.

Hükümet de hemen kurulmalı…

Halkın istediği koalisyonu biliyorsunuz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir