Dünya Çevre Günü nedeniyle ülkenin hemen her yerinde çeşitli etkinlikler düzenlenir, konuşmalar yapılır, okullarda resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüller verilir… Alışılmış tekrarlara düşülür durur…

Oysa Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD), bu yıl bir ilke imza atarak OSB’de faaliyet gösteren firmalar arasında düzenlediği yarışmayla ‘çevreye en duyarlı tesisleri’ belirledi.

BOSİAD Başkanı İlker Oral’ın davetlileri arasında yer alan, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Turgay Erdem, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, işadamları Zeki Zorlu, Mustafa Barutçuoğlu, Faik Çelik, Baran Çelik, Emre Varlık ve Yeminli Mali Müşavir Şerif Arı dikkat çeken isimlerdi…

Yarışmanın sloganı, ‘Çevreci üretim, temiz gelecek‘ olarak belirlenmişti. 3 ayrı kategoride düzenlenen yarışmada BOSİAD çevre danışmanları, Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü temsilcilerinden oluşan Değerlendirme Kurulu’nun yaptığı tespitler sonucunda;

Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler” kategorisinde Rudolf Duraner,

Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler” kategorisinde İpeker Tekstil ve

İzin-Lisans Muafiyeti Olan Tesisler” kategorisinde ise Beyçelik Gestamp firmaları birinci oldu.

Ödülleri, Rudolf Duraner firmasından Rasim Çağan, İpeker Tekstil’den İhsan İpeker ve Beyçelik Gestamp firmasından da Baran Çelik Vali Münir Karaloğlu’nun elinden aldı.

Ödül alan firmaları yürekten kutluyorum.

Gecede gelecekle ilgili önemli ipuçları da vardı. Örneğin, ödül töreninde bir konuşma yapan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Başkanı İlker Oral, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı önemli sorunlardan birinin çevre sorunları olduğuna dikkat çekti. Oral, tüm sanayicileri çevrenin korunması konusunda göreve davet etti…

Bu arada Bursa’nın çevre konusunda artık toleransının kalmadığına vurgu yapan Vali Münir Karaloğlu’nun, “Artık Bursa’da üreten, iş yapan her kim varsa çevreyi kirletmeden üretmek zorundadır. Zorunlu olarak kirlettiği, oluşturduğu atığı varsa, onu da bertaraf etmek durumundadır” sözleri sanayicileri titretti… Ültimatom gibiydi…

2014 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sanayi kuruluşlarına yaklaşık 10 milyon liralık cezai işlem uyguladığını kaydeden Karaloğlu, “Tabii ki bunu arzu etmiyoruz. Bizim hedefimiz çevrenin kirlenmemesi. Halen çevre konusunda yapacağımız yatırımlarla kirlettiğimiz kısmı temizleme, bertaraf etme şansına sahibiz. Onun için sanayicinin çevre konusunda duyarlı olması gerekiyor” dedi…

Vali Karaloğlu’nun bir de önerisi vardı; Yarışma Bursa’daki tüm sanayi bölgelerini kapsamalıydı…

Organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar arasında, çevre altyapısını kurmuş, üretim ve hizmet faaliyetlerinde hem mevzuat hem de uygulamada gerçek bir çevreci yaklaşım sergileyen ve çevre duyarlılığı olan sanayi tesisleri olmalı.

Çevre konusunda asla taviz verilmemeli…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir