BTSO’dan Türkiye’de bir ilk
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Türkiye’de ilk defa ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ kuruldu. Önceki gün açılışı gerçekleştirilen merkez, iş dünyasında yaşanan hukuki uyuşmazlıklardaki sorunların çözülmesine önemli katkı sağlayacak gibi duruyor.
Arabuluculuk görevi daha çok zaman alan konuların çözümünü sağlayacak. Taraflar başvuru yaptıkları andan itibaren, bir veya birden çok ve konuyu yakından bilen kişi ya da kişilerle bir araya gelecek ve aralarındaki soruna çözüm yolu arayacak. Buradan sonuç alamayanlar ise bu kez ‘tahkim’ yoluna gidecek.
Gelelim tahkime…
Tahkim, uyuşmazlıkları tahkim kurulları denilen özel kurumlar aracılığıyla çözmeye yönelik bir uyuşmazlık çözüm yöntemi. Genellikle bir veya üç hakemden oluşuyor. Tahkimin asıl görevi, hukuk kurallarını uygulayarak, uyuşmazlıkları çözecek bir “tahkim kararı” vermek. Kural olarak tahkim kararları kesin ve bağlayıcıdır. Yalnızca istisnai şartlar altında ve adli mahkemeler önünde bu kararların bağlayıcılığı tartışılabilir. Örneğin böyle bir istisnai durum, tarafların geçerli bir tahkim anlaşması yapmamış olmaları halinde söz konusu olabiliyor.
En önemli nokta; her tahkim sürecinin tarafların yazılı anlaşmasına bağlı olması. Eğer taraflar bir uyuşmazlığın adli mahkemeler yerine, tahkim kurulu tarafından çözülmesi konusunda anlaşmışlar ise, bu anlaşma “tahkim anlaşması” olarak adlandırılıyor.
Tahkim, taraflara ve hakemlere önemli oranda serbesti ve esneklik sağlıyor. Taraflar hakemleri, tahkim yerini ve/veya tahkim sürecinin dilini belirleyebiliyor. Bunun yanı sıra taraflar, tahkimin yapısını ve zamanlamasını da belirleyebiliyor. Ayrıca tarafların söz konusu serbestisinin de sınırları var. Taraflar hakkaniyet ve eşitlik kurallarına, avukat tarafından temsil edilme ve savunma hakkına saygı göstermekle yükümlü.
Edindiğim bilgilere göre; Tahkim süreci gizli. Görüşme ve duruşmalar da dahil olmak üzere, tahkim yargılaması halka açık değil. Taraflar ve hakemler sıkı gizlilik kurallarına uymakla yükümlü. Böylece ticari sırların ve gizli bilgilerin kamudan, medyadan ve rakiplerden korunması mümkün hale geliyor.
Oysa, kayıt altına alınan bilgilerin bilgisayar ortamında hacker tarafından ele geçirilmesi de olasılıklar arasında…
Bu arada arabulucu ve tahkimde görev alan kişi ya da kişilerin konunun uzmanı olması gerek ve şartlardan sadece biri.
BTSO öncülüğünde Oda Merkez Binası’nda faaliyete başlayan Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’nin açılışı, Bursa’da üretim yapan yabancılara da büyük kolaylıklar getirecek. Eğer kendi dillerinde tahkim isterlerse ki -bence isterler- sorunlarını çözüme kavuşturmalarında rahatlık elde edecekler demektir. Bir virgülün bile anlam değiştirdiği tümcelerin içinden çıkmak, bu kez tahkim kurulundaki kişi ya da kişileri zorlayacaktır.
Aman dikkat!
Önceki gün gerçekleşen toplantıda Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Bursa Başsavcı Vekili Sinan Sezer, adli yargı mensupları, BTSO üyeleri ve davetliler hazır bulundu.
BTSO Komite Üyesi Irmak Aslan’ın da dediği gibi; ‘Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi, toplumsal bir uzlaşı projesi…’
Herkese kolay gelsin…