Şekerin, şekerli içeceklerin, içinde şeker ve türevleri olan yiyeceklerin sağlığa olan zararını az çok biliyoruz.

Şimdi de şekerin kanserli kaynanası aspartam belası başımızda…

Dünyanın en büyük meşrubat üreticilerinden Pepsi, yapay bir tatlandırıcı olan aspartam maddesini bundan böyle ABD pazarındaki diyet ürünlerinde kullanmayacağını açıkladı geçtiğimiz günlerde. Oysa aynı şirket, Türkiye dahil diğer pazarlarda tatlandırıcıyı kullanmaya devam edecek. Anlamakta zorlanıyorum.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Pepsi, yapay tatlandırıcı aspartamı gündeminden kaldıracak ama sadece doğduğu ülke olan Amerika’da… Şirket, ABD pazarında tüketicilerden gelen yoğun talepleri dikkate aldığını açıklarken doğru bir harekete imza atıyor. Diyeceğim bir şey yok hatta alkışlıyorum. Oysa aynı karar dünyanın diğer ülkelerinde geçerli değil.

NEDEN???

Aspartamsız diet içecekler ağustos ayından itibaren ABD’de piyasaya sürülecek. ABD’deki Diet Pepsi satışlarının 2014’te yüzde 5 oranında düştüğünü biliyoruz…

Pepsi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seth Kaufman, “Tüketicilerin diyet meşrubatlardan kaçınmasının ana nedeni aspartam” derken oldukça hüzünlü bir ses tonu kullandı. Demek ki satışlar düşünce panik başlıyor…

Bilinçli tüketici gördüğünüz gibi her zaman sonuç alabiliyor…

Pepsi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seth Kaufman, aspartam yerine sukraloz ve akesulfam adı verilen tatlandırıcıların karışımının kullanılacağını ifade etti.

Sukraloz sofra şekerinden 600 kat daha tatlı, kalorisiz bir tatlandırıcı. Sofra şekerinin moleküllerindeki üç hidrojen-oksijen grubunun, üç klor atomuyla değiştirilmesi sonucu elde ediliyor.

Akesulfam da yapay tatlandırıcı sınıfında bulunan bir madde. Gıda güvenliği alanındaki yayınlarıyla bilinen ABD’li sivil toplum örgütü Kamu Yararı İçin Bilim merkezi, akesulfamı aspartamla birlikte “en kötü 10 tatlandırıcı” listesinde tutuyor ve akesulfamı “Kanser riskini artıran bir madde” olarak tanımlıyor.

Pepsi, ABD dışında ise aspartam kullanımını sürdürecek. Pepsi İngiltere sözcüsü, “Diet Pepsi eskisi gibi seviliyor. Uluslararası düzenleyiciler tarafından onaylanmış tatlandırıcıları kullanmaya devam edeceğiz” derken; sanki “deneyeceğiz” der gibiydi…

Bu arada Pepsi’nin aspartam kullanımını bırakma kararını canlı yayında öğrenen Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent’in sözleri de ilginçti. ABD’li ekonomi kanalı CNBC’nin yayınında gelişmeyi değerlendiren Kent, “Burada aspartamı savunacak değilim” dese de bu maddenin Avrupa Gıda Güvenliği otoritelerince onaylandığını ifade etti. Kent, aspartamın dünya standartlarında kabul görmüş ve “güvenli” olarak nitelenen bir madde olduğunu savundu.

Aspartam, uluslararası gıda denetimi otoriteleri tarafından güvenli bir madde olarak niteleniyor. Avrupa ve ABD’de gıda denetimi uzmanları aspartamın sağlığa zararlı olmadığını iddia ediyor. Ancak madde üzerinde yapılan deneyler sonrası yazılan raporlarda aspartamın farelerde kanser riskini artırdığı belirtildi.

Türk tüketicilerin kanser yaptığı iddiaları nedeniyle diyet meşrubatlardan kaçınmaya başladığı da bir başka gerçek olarak karşımızda duruyor.

Tarım ve Sağlık bakanlarımızın açıklama yapma zamanı geldi sanırım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir