Bursa, Türkiye’nin üretim üssü olarak farkını ortaya koymaya başladı. Otomotiv, makine, hafif raylı tren vagonu, gıda, mobilya, demir-çelik, yedek parça, savunma sanayi gibi ana ve yan sektörlerde büyük atılım var. İhtisas organize sanayi bölgeleri için adımlar atılıyor. Toplantı üzerine toplantı yapılıyor. Yerli üretim konusunda fikirler havada uçuşuyor.

Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’daydı ve 110 milyar TL’yi aşan kamu alımlarında yerli firmalara yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlandığını müjdeledi.

Bu yerli üretime büyük teşvik anlamına geliyor.

Bakan Işık, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ‘Yerli Malı Belgesinin Düzenlenmesine İlişkin Uygulama Esasları’ konulu toplantıya katıldığında söyleyeceklerine odaklandı herkes. Bu arada toplantıya, Vali Münir Karaloğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Remzi Topuk, BTSO Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bakanlık yetkilileri ve Bursa iş dünyasının önde gelen temsilcileri de katıldı.

Yoğun ilgi nedeniyle toplantının önemi daha da arttı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, yaptığı konuşmada, Türkiye’de sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulabilmesi adına yüksek teknolojili girdilerin yurt içinde üretilmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmaların önemine değinen Burkay, ”Kamu alımlarında yüksek teknolojili yerli ürünlere yüzde 15’lik fiyat avantajının sağlanması, Türkiye’de bu alandaki üretimin ve ihracatın yüzde 60’ını gerçekleştiren Bursa ve çevresindeki firmalarımız için büyük fırsatlar doğurmaktadır” sözleriyle geleceğe olan güvenini bir kez daha ortaya koydu.

Verilen bilgiye göre; yeni teşvik kararnamesi ile yüksek teknolojili ürünlere 5’nci ve 6’ncı bölge teşviklerinin uygulanması, Bursa’yı cazibe merkezi haline getirir.

Bursa’da kompozit malzemeler için üç boyutlu dokuma kumaş üretimi yapan, savunma sanayisi için balistik koruyucu kumaş üretimi gerçekleştiren firmaların bulunduğuna göre bu firmaların da teşviklerden yararlanması gerektiği gün gibi ortada.

Ayrıca Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üretme başarısını gösteren, özgün helikopter, hızlı tren ve rüzgâr türbinleri gibi stratejik projelerde aktif olarak yer alan Bursa, bu desteklerle yerli ve yenilikçi ürünlerin de merkezi olacak.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada kamu ihalelerinde yerli malına yüzde 15’lik fiyat avantajı verilmesinin sanayici için devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Uygulamanın duyurulması adına ilk toplantıyı Bursa’da yaptıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin gururu ve moral kaynağı Bursa’da yine çok hayırlı bir süreci başlatmış oluyoruz” dedi.

Bursa iş dünyasında heyecan yaratan açıklamalar ise Bakan Işık’tan geldi. Işık, Bursa’daki girişimcinin üretim ve yatırım aşkının kendisini mutlu ettiğini ifade ederek, “Bursa’ya her seferinde büyük bir heyecanla geliyorum” dedi. 2008 krizinin üretimin önemini ön plana çıkardığını belirten Işık, “Yerli, yenilikçi ve yeşil üretime çok daha fazla sarılmak durumundayız. Bursa bu üç alanda da bayrak şehirlerimizden biridir” dedi. Sanayinin niteliğini artırmak, dışa bağımlılığını azaltmak ve katma değerli üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Işık, bu kapsamda teşviklerle birlikte Ar-Ge ve inovasyon desteklerinin artırıldığını kaydetti.

Kamu alımlarının toplamda 113 milyar TL’ye ulaştığını belirten Fikri Işık, “Bakanlık olarak bu işe baş koyduk. Bugüne kadar bin 241 adet yerli malı belgesi alınması da firmalarımızın bu işe verdiği önemin göstergesidir” dedi. Kamu alımlarında yerli malının tercih edilmesi noktasında tüm bürokratlardan söz konusu kanunun harfiyen uygulanmasını isteyen Işık, “Kamu alımlarında yerli ürün tercih değil, zorunluluktur. Ne olursa olsun yerli tercih edin” diye konuştu.

Bursa’dan otomotiv yan sanayi firmalarına da eşdeğer parça konusunda müjde veren Fikri Işık, yan sanayi firmalarının da TSE belgesi ile eşdeğer ürünleri orijinal parça niteliğinde satabileceğini kaydetti.

Artık üretim ve pazarlama zamanı. Bursa iş dünyası gereğini yerine getirecektir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir