Yunanistan’da işler tersine dönmeye başladı sanki. Başbakan olmadan önce “Avrupa’dan alacaklarımız var, ödemem, vermem” diye nutuk atan Alexis Çipras’ın ayakları suya erdi…

Sonunda Yunanistan euro bölgesinden yardım anlaşmasının 6 ay uzamasını talep etti!

Oysa Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, seçilmesi halinde Avrupa ile ‘yeni bir anlaşma’ yapmayacaklarını ifade etmişti.

Bu talepten önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan’ın resmi kreditörleri ile müzakerelerindeki gerilim politikasının ülkenin kredi profiline ilişkin riskleri artırdığını belirtmişti.

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamadaki, “Yunanistan hükümetinin resmi kreditörleri ile müzakere sürecindeki korku politikası Yunanistan’ın kredi profiline ilişkin riskleri artırdı” ifadesi dikkat çekici…

Müzakereler süresindeki gerilimin ülkenin finansmanı üzerindeki etkisinin belirsiz olduğunu belirten Fitch, belirsizlik ortamını yaşanan güven kaybından dolayı ekonomik zararı artırdığını vurguladı. Yunanistan’ın mevcut finansman programının uzatılması için başvuruda bulunduğuna dair basında yer alan iddiaların olduğunu belirten Fitch, “Pazartesi günü maliye bakanları ile yapılan toplantının sonucunda bir anlaşma çıkmamasının ardından üye ülkelerin bu şartların kabul edilip edilmeyeceği belirsizliğini sürdürüyor” ifadelerinin piyasalara “bekleyin mesajı” olarak algılandı…

Bunu anlamı; ‘elinizdeki alacak kağıtlarını hemen bozdurmayın. Bankalarınızın kredilerini çağırmayın’ demek.

Yunanistan’da piyasalara hakim olan güvenin sarsılmaması için yapılan açıklamada; “Senaryomuz müzakere edilmiş; anlaşmaya varılması konusunda inisiyatifin güçlü olduğu test edilmiş, fakat politika hatalarından kaynaklanabilecek risklerin her iki tarafta da yükseldiği sorumluluk artmıştır” sözleri yer aldı.

Fitch, anlaşmaya varmak konusunda tavizde bulunması açısından sorumluluğun Yunanistan’a ait olduğunu belirterek, resmi kreditörlerin anlaşma şartları netleşmeden mali programı devam ettirmek konusunda tereddüt göstereceği öngörüsünde de bulundu. Fitch açıklamasında Yunanistan ekonomisinin 2015 yılındaki büyümesine ilişkin tahminlerini bir kez daha aşağı yönlü revize edebilecekleri uyarısında bulundu.

Açıklamalar, Yunanistan’ın özelleştirmelere devam edeceği, memura az zam vereceği, her şeye zam yapılacağı ve turistik tesislerin fiyat kıracağı yönündeki beklentilere de yanıt oldu.

Türkiye’nin içine düştüğü zor günleri unutanlar için hatırlatalım; Kemal Derviş Türkiye’de ne yaptıysa Yunanistan’da da o olacaktır.

Uluslararası şirketler en iyi ihaleleri alacak, fabrikalar, limanlar, doğal yerler elden çıkacaktır. Yeni bankalar kurulacak, sigorta şirketleri peydah olacak ve madenler satılacaktır. İç huzurun bozulacağı gün gibi aşikardır. Sertleşmek zorunda kalacak olan Çipras’ın istifa etmesi de olasılık dahilindedir.

Bekleyelim, görelim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir