Bankaların kredi kullananlardan komisyon, dosya masrafı ve sigorta adı altında peşin aldığı kesintilerin iadesi çok yakın. Dava açmadan ya da tüketici hakem heyetlerine gitmeden atılacak adımlarla ilgili açıklamalar, herkesi biraz olsun rahatlattı.

Anladığımız kadarıyla müşterilerinden yıllarca çeşitli adlar altında ücret ve komisyon tahsil eden bankalar, artan davalardan bunaldı, mudilerle anlaşma yolu açıldı. Dün, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri, sadece Ziraat Bankası değil, tüm bankaların ücret ve komisyonları dava açılmadan şubelerde vatandaşa iade edileceği yönünde açıklama yaptı.

Hatırlanacağı gibi; Bankalar, Tüketici Hakem Heyetlerinin vatandaş lehine verdiği kararlar nedeniyle ücret ve komisyonları müşterilerine iade ettikleri gibi bir de üstüne yüklü miktarda avukatlık masrafı ödemek zorunda kalıyordu. Kaybedilen davaların sayısı olağanüstü artıp avukatlık masrafları katlanılamaz bir yük haline gelince bankaların direnci kırıldı. Avukatlık masraflarından kurtulmayı hedefleyen bankalar, çareyi banka müşterilerini mahkemeye gitmeden şubede memnun etmekte buldular.

Çok da iyi yaptılar.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri milyonlarca banka müşterisiyle yapılmaya karar verilen ‘anlaşmanın’ın gerekçelerini ve detaylarını da açıkladılar.

Demek ki ne imiş; Avukatlık ücretleri bankaların bile canını yakmaya başlamış…

Buna göre; bankalar, vatandaşın haklı taleplerini şubelerde çözecek. Bu konuda ilk adımı Ziraat Bankası çekti bile. Verilen bilgiye göre; mahkeme yolunu tutmadan doğrudan şubeye gidecek vatandaşlar iki ücret ve masrafı kolayca alacaklar. Bunlardan ilki kredi kullanılırken ödenen ‘dosya masrafı’ ikincisi de açılan her bir hesap için durup dururken hesaplardan kesilen ‘hesap işletim ücreti.’ Zaten mahkemeler de özellikle bu iki masraf ve ücretin iade edilmesi yönünde karar veriyor.

Kredi kullananlar ne yapacak?

A– Kullandığınız kredi için banka sizden ayrıca ‘dosya masrafı’ veya benzer bir isim altında para aldıysa hiç mahkemeye uğramadan doğrudan şubeye gidip iade talep edebilirsiniz.

B– Ayrıca bankaların çeşitli isimler altında tahsil ettiği komisyonlar, hesap işletim ücreti, istihbarat ücreti, bozuk para sayma masrafı, kredi kartı veya banka kartı üyelik ücreti, kart yıllık aidatı gibi ödemeler de dahil olmak üzere yaptığınız tüm o ödemelerin iadesini talep etme hakkınız var.

C– Şube yöneticilerine iade talimatı gitti. Bazı bankalar, parayı iade etmemek için ‘size o hizmeti verebilmek için masraf yaptım’ diyebilir. Böyle bir durumda masrafın belgesini isteyebilirsiniz. Belge sunamayan banka kesintiyi ödeyecek.

D- Bankalar tüketici mahkemelerine başvurduğunuz anda zaten iade etmek zorunda kalacakları tahsilatları hemen iade edecekler.

E– Şubeler sizden alınan parayı iade ederlerse hiç tereddüt etmeden kabul edin. İade talebinizin geri çevrilmesi halinde ise tüketici derneklerinden bilgi alabilir, dava için tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz.

İşte böyle dostlar.

Son bilgi; Başvurularınızı 5 Mart 2015 tarihinden sonra yapın. Bankalara henüz yazılı emir gelmedi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir