İLTEKOSB için görüş birliği
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Organize Sanayi Bölgeleri Konseyi, önceki gün, İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (İLTEKOSB) projesini masaya yatırdı. Bursalı sanayiciler, yeni nesil OSB’nin kentin katma değerli üretimini geliştirerek, Bursa’yı 2023 hedefine ulaştıracağına yürekten inanıyorlar. Oda’nın Altıparmak Hizmet Binası’nda bir araya gelen OSB başkanları ve OSB müdürleri öncelikle BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ı dinlediler. Burkay, burada yaptığı konuşmada, dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını belirterek, sektörel çeşitliliğin şehirler için büyük önem taşıdığını vurguladı. Burkay, örnek olarak Almanya’nın Stuttgart Baden Württemberg bölgesini örnek verdi.
Burkay, bölgenin Bursa ile hemen hemen aynı nüfusa sahip olduğunu ancak Ar-Ge ve teknoloji ile büyük fark oluşturduğunu anlattı. Verilen bilgiye göre Baden bölgesi, Bursa’dan 10 kat daha fazla ihracat yapıyor!
Bursa’nın 2014 yılında 12,7 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Burkay, kentin 2023 hedeflerine ulaşması için sektör çeşitliliğinin hayati önem taşıdığını anlattı. Türkiye’nin ilk OSB’sinin 1961 yılında Bursa’da kurulduğunu ve şehrin 50 yılını kurtardığını ifade eden İbrahim Burkay, Bursa’da mutlaka orta ve ileri teknoloji alanlarda önemli adımlar atılması gerektiğini anlattı.
Adres Batı OSB’ydi…
BTSO Başkanı Burkay, yüksek teknoloji OSB’nin Bursa’nın gelecek 50 yılını teminat altına alacağını ifade ederek, projenin şehre büyük katma değer sağlayacağına inandığını dile getirirken, oldukça rahattı. Yerli ve yabancı birçok yatırımcının Bursa’da katma değerli teknolojik ürün üretmek için yatırım alanı aradığını ancak bulamadığını kaydeden Burkay, yeni sanayi alanlarının planlanması gerektiğine işaret etti.
Şirketlerin isimlerini çok merak ediyorum doğrusu…
Daha sonra söz alan BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da OSB Konsey toplantısında ele alınan yeni nesil OSB projesinin Bursa’nın geleceği için önemli olduğunu anlattı. OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş ise “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bursa için yeni nesil sanayi alanları gereklidir. Teknoloji OSB projesi, müthiş bir vizyondur. Ben sonuna kadar destekliyorum. Çünkü sanayinin çekim gücü vardır. Bursa geleceğini böylesi OSB’lerle pekiştirecektir” dedi. BTSO OSB Konseyi Yöneticisi Ali Uğur da Bursa şehir merkezindeki sanayi bölgelerinde yatırım yapılabilir alanın azaldığını dile getirerek, “Bursa’ya yeni nesil OSB alanları lazım. Bursa’nın geleceği için önemli bir konu. Şu an Bursa’da mevcut sanayi parsellerinin metrekare fiyatı 700 dolara kadar ulaşıyor. Bu fiyatlarda yeni yatırımların gerçekleşmesi mümkün değil. Yatırımcının önü açılmalıdır” diye konuştu.
Bursa OSB Başkan Vekili Baran Çelik’in sözleri de dikkat çekti; Bursa’nın yeni sanayi bölgelerine ihtiyacı olduğunu belirten Çelik, “Mevcut sanayi bölgeleri doldu. Boş arazilerin neredeyse tamamı şahıslara ait olduğu için de yeni yatırımlara uygun değil” dedi.
NİLSİAD’dan da Yalçın Aras, Bursa sanayisinin 50 yılını konuşmanın şehir için önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Sanırım sanayiciler İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (İLTEKOSB) için güç birliği içinde hareket edecekler.
Bölge için Bursa dinamikleri de ikna olmalı. Yoksa daha çok uzun yıllar konuşur dururuz…