Bursa’da 1990 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren dünya devi BODYCOTE Istaş, Dilovası’ndaki yeni fabrikasının açılışını geçtiğimiz yıl gerçekleştirdi. 4 milyon Euro yatırım maliyeti ile kurulan yeni fabrika, sektörde de heyecan fırtınası estirdi.

Isıl işlem konusunda uyguladıkları teknoloji açısından dünyanın en ileri ülkeleri ile rekabet edebilecek seviyede olduklarının altını çizen BODYCOTE Genel Müdürü Barış Telseren, ”Istaş Isıl İşlem Sanayi ve Ticaret AŞ, 1979 yılında İzmir’de 4 kişinin ortaklığı ile kurularak faaliyete geçti. 1982 yılında İstanbul’da 1983 yılında Ankara’da ve 1990 yılında ise Adana ile Bursa’daki tesislerini devreye soktu. 2006 yılına kadar bu sistemle faaliyetlerini sürdüren kuruluşumuz, aynı yıl içinde ısıl işlem konusunda dünyaca ünlü İngiliz merkezli BODYCOTE firması ile ortaklığa giderek, kapasite, teknoloji ve pazar payı konusunda önemli gelişmeler elde etmeyi başarmıştır” diye konuştu.

SEKTÖRÜN DEVİ

Genel Müdür Barış Telseren sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünya ölçeğinde 26 değişik ülkede yaklaşık 190 işletmesiyle faaliyet gösteren BODYCOTE firması bilindiği üzere, ısıl işlem konusunda sektörünün adeta deyim yerinde ise dünya devi olarak adlandırılmaktadır. Sektörde önemli bir pazar payına sahip olan BODYCOTE’un yıllık toplam cirosu 1 milyar Euro’nun üzerinde seyretmekte. 2006 yılında ortaklık kuran işletmemiz, yüzde 80 BODYCOTE, yüzde 20 ise Istaş ortaklığı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Isıl işlem konusunda en üst segmente uygulama gerçekleştiren firmamızın Türkiye genelindeki pazar payı ise yüzde 20-25’lerde seyretmektedir.

ISIL İŞLEMDE UZMAN KURULUŞ

Merkezi İzmir’de bulunan firma, Bursa, İzmir ve Gebze Dilovası OSB’deki tesislerinde başta otomotiv sektörü olmak üzere; makine imalat, havacılık ve savunma sanayi, tarım, inşaat, demiryolu, iş makineleri, medikal, gıda, elektronik ve mekanik iş koluna yönelik ısıl işlem konularında A’dan Z’ye hizmet veriyor. 1990 yılına kadar tuz banyoları, 1990-2000 yılları arasında atmosfer kontrollü kamaralı tip fırınlar, daha sonraki yıllarda ise vakum sertleştirme fırınlarında gerçekleştirilen ısıl işlem uygulamaları, özellikle kalite bilincinin oluşması ile birlikte 2000’li yıllardan sonra, dünya genelinde uygulanan sistemin aynısı. Şu anda, ısıl işlem konusunda dünyanın birçok ileri ülkesini (teknoloji bakımından) geçmiş durumda. Sektör olarak en ciddi sorun; merdiven altı diye adlandırılan işletmelerle haksız rekabet… Teknolojiden uzaktan yakından ilgisi olmayan yerlerde yapılan ısıl işlem uygulamaları ile her şeyden önce ülke ekonomisine zarar verildiği gün gibi ortada. Özellikle son yıllarda tüketicinin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.

Her sektörde olduğu gibi, bu iş kolunda da makine ve teknolojiye yapılan yatırımlar son derece önemli. Yeniden birleşme, iş güvenliği, kalite, kapasite artışı ve yeni sistemin Türkiye’ye getirilmesinde hep öncü olan firma, teknoloji yenilemesini ilk olarak Bursa NOSAB’da kurulu bulunan tesislerde başladı.

2006-2010 yılları arasında toplam 4 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştiren firma, Eskişehir ve Konya’da da fizibilite çalışmaları yapıyor. Kuruluşun; İzmir, Bursa ve Gebze Dilovası tesisleri toplam 11 bin metrekare kapalı ve 15 bin metrekare açık alan üzerinde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir