“Bursa büyürse Türkiye büyür” sloganıyla yola çıkan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), hayata geçirdiği projelerle ve ortaya koyduğu vizyonla Türkiye’nin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Dünyanın en büyük fuarlarına özel uçak kaldırarak üyelerinin görgü ve bilgisini artıran, ucuz kredi olanakları sağlayan, “ortak fayda kuruluşu” olmanın gereklerini yerine getiren yöneticiler, her anlamda Türkiye’nin önünde koşuyor. Oda yöneticileri bu kez de üyelerinin iş hayatında yaşadıkları hukuki problemlerin mahkemeye taşınmadan ortadan kaldırılması amacıyla geliştirilen ‘Arabuluculuk Merkezi’nin Oda bünyesinde kurulması için harekete geçti.

Bir anlamda ‘ağabey’ formülü hayata geçecek demek ki…

Bu aşamada sakin, sorunlara vakıf, iş hukukunu iyi bilen ve saygın kişiler devreye girmeli.

Verilen bilgiye göre; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı, Bursa’yı Arabuluculuk Merkezi kurulması için pilot il olarak seçti. AB Fonu’ndan da 2,5 milyon Euro’ya varan desteklerin sağlandığı projeye ilişkin BTSO Altıparmak Hizmet Binası’nda dün istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Bursa Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Aslan, hâkim ve savcılar ile işadamları katıldı. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş hayatında yaşanan hukuki sorunların zaman ve itibar kayıplarına neden olduğunu belirterek, arabuluculuğun sorunların ortadan kaldırılması noktasında önemli bir fırsat olacağını ifade etti. Arabuluculuğun ahilik kültüründen geldiğini belirten Başkan Burkay, “Odamızın da destekleriyle Bursa’da kurulması planlanan Arabuluculuk Merkezi, üyelerimizin hukuki uyuşmazlıklarında yaşadıkları problemleri ortadan kaldıracak. Hukukçu arabulucular, tarafları dinleyerek, müzakereye teşvik edecek. Bu sayede iş dünyası, dava yoluna gitmeden sorunlarını çözebilecek” dedi.

İtibar kaybı, sanayici ve işadamları için büyük sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Mal alımında, ürün satımında, çeklerin ödenmesinde, banka kredilerinde inanılmaz zorluklar yaşanıyor. Kişinin ailesi, çocukları ve arkadaşları ile ilişkileri bozuluyor. Kendisini dışlanmış hissediyor.

Bu anlamda bu ‘Arabuluculuk Merkezi’ büyük bir yıkıntıyı da engelleyebilir.

Bursa’nın Arabuluculuk Merkezi için pilot bölge seçilmesinin önemli bir adım olduğunu ifade eden Burkay’ın “Bursa, uluslararası şirketlerin yoğun yatırım yaptığı bir bölge. Şirketler, tahkim ve arabulucularla anlaşma yaparak problemlerin çözülmesini istiyor. Bu merkezin kurulması için farkındalık oluşturmalıyız. Bir şeyi iyi düşünmek ve uygulamak yeterli değil. Bu projeyi toplumun tüm kesimlerinin sahiplenmesi gerek” sözleri, çok önemli.

Kurulacak olan merkez, iş dünyasında huzuru beraberinde getirebilir. Yatırım yapmak isteyenlerin güveni yeniden tesis edilebilir. Bursa, sanayi kimliği ve işçi davalarının fazlalığından dolayı pilot il seçildiğine göre; kişilerin de bu konuda olumlu düşünmeye başlaması yerinde olur.

Mahkemelerin yerine geçmeyen, mahkeme yolu açık bir uygulama gibi görünüyor uygulama. Kilitlenen sorunların birebir görüşmelerle aşılması zaman kazandıracak ve ‘sırlar’ deşifre olmayacak. Silahlar çekilmeyecek, ev halkı rahatsız olmayacak, edilmeyecek.

Asıl amaç, Bursa iş dünyasının rahat etmesi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir