Çok sık kullanmadığımız ancak acil durumlarda içine atladığımız taksilerin plakaları her yatırımdan, her emtiadan daha çok kazandırmaya devam ediyor. Daha 1 yıl önce 650-850 bin liradan satılan plakalar bu yıl 1 milyon ile 1 milyon 200 bin liradan alıcı bulmaya başladı.

Bursa’da taksi plakasının değeri geçen yılın ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 20 artarak, yatırımcısının yüzünü güldürdü.Sabit kira getirisi olması nedeniyle yatırımcılar açısından hem güvenli hem de değer sağlayan bir yatırım aracı olarak tercih edilen taksi plakası, meraklılarının da çok da düşünmeden para saydığı özel bir yatırım alanı.

Taksi plakası alım satımı yapan aracılar, geçen yıl fiyatlarda iniş, çıkışlar gözlendiğini söylerkenbile oldukça memnun tavırlar sergiliyorlar. Aracılar, Bursa’nın geliştiğini ve büyüdüğünü dile getirerek, “Bursa marka kent olarak hızla göç alıyor. Kentin bazı yerlerinde bir daire fiyatı 1 milyon lira. Kirası ise 2-3 bin lira…Yatırımcılar bir dükkan alıyor ancak taksi plakasından elde ettiği kira kadar gelir elde etmiyor. Eskiden taksi plakaları babadan oğula geçen bir yatırım aracıydı. Artık bunu çeşitli kesimlerden yatırımcılar da değerlendiriyor. Hem devletin hem de yatırımcının kazandığı bu iş, bir sektör haline geldi. Plaka bulmakta zorlanıyoruz” diyorlar.

Taksi plakasının önemli bir yatırım aracı olmasında, istikrarın devam etmesi ve güven ortamının gelişmesinin de önemli payı olduğuna dikkati çeken aracılar, “2000 yılında bir taksici, plakasını götürüp bankadan kredi alamazken bugün hangi bankaya giderse gitsin kredisini alabilir. Bir güven var” ifadelerini kullanıyorlar. Kent genelinde taksi duraklarının dizayn edilmesi ile korsan taksilere yönelik düzenlemelerin plakaya ilgiyi artırdığını kaydeden aracılar, en çok futbolcuların ve doktorların bu yatırım aracına yöneldiğini vurguladılar.

Oldukça ilginç…

Artık kent genelindeki taksilerde, GPRS, panik butonu, yol bilgisayarı ve parmak izi gibi donanımların yer alması gerekiyor. Bu sistemlerin taksi maliyetlerini artıracağı kesin. Eğer bu donanımlar yerine getirilirse plaka fiyatları sanırım olumsuz etkilenecek.

Bu arada nakit yerine kredi kartıyla ödeme yapmak isteyen müşteriler de var. Bundan sonra taksilerde post makinelerinin bulundurulması da gerekiyor. Bu sistemle esnafın muhasebe kayıtları basit usulden gerçek usulle görülmeye başlayacak. Taksiciler yakıtalırken aracın bakımını yaparken tümüyle katma değer vergisi ödüyor. Ama kredi kartı kullanıldığında ikinci bir vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Bu konu atlanmamalı…

Xxx

BU TOPLANTI ÖNEMLİ

Bursa Kent Konseyi’nin düzenlediği ‘Bursa Konuşuyor’ genel konsey toplantısının bu kez gündemi Bursa’da kurulan yeni sanayi bölgeleri olacak. 30 Ocak Cuma günü saat 14.00’da Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenecek olan toplantıda, konu masaya yatırılacak.Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, “Son günlerde gündeme gelen Nilüfer ve Karacabey ilçeleri sınırlarında kalan Badırga, Muratlı, Karakoca, Hürriyet, Taşpınar, Orhaniye, Çatalağıl tapulama Sahalarında bulunan 12 milyon 700 bin metrekare alanda kurulmak istenen Batı Organize Sanayi bölgesi ve kentimizdeki diğer sanayi bölgeleri ile ilgili Bursa Kent Konseyi Genel Konsey Toplantısı’nı düzenliyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir