Emeklilerin maaşlarına yapılan yüzde 2.32’lik zam, komik ötesi. Yıllarını bu ülkeye vermiş insanları açlık sınırında tutmanın mantığını bulamadım ben. Tecrübe, liyakat, vatana bağlılık konusunda sınavdan geçmiş insanların yaşlılıklarında rahat ettirilmesi gerekiyor. Evlerinde, sıcacık odalarında, kitap okuyarak, televizyon seyrederek, torun bakarak, yaz ve kış tatili (!) planları yapan emekliler görmek istiyorum artık. Oysa, geçinmek için pazarların kapanış saatlerini gözleyen, anneden kalma yöntemlerle tarhana hazırlayan, peynirin ve pirincin kırık olanını almak zorunda kalan, sosyal hayattan kopmuş yaşlı ordumuzun hali içler acısı… Gururları, sokağa çıkıp eylem yapmaya engel. Kendi içlerine ağlıyorlar.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, geçenlerde emeklilere farklı zam oranları uygulanmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getirdi. Memur emeklisi ayrı, işçi emeklisi ayrı, milletvekili emeklisi ayrı ayrı oranlarda maaş alıyor bu ülkede.

Onların tüm beklentisi, insanca bir yaşam için uygun miktarda maaş almak. Bakın neler söylüyor Ergün; “Hükümetimizden beklentimiz, emeklilerimize ülke refahından da pay verecek şekilde, eşitlikçi ve adaletli bir zam belirlemesi ve 2015 yılında belirlenecek bu yeni zammı uygulamasıdır. 2000 öncesi işçi emeklisine günlük 81 kuruş, BAĞKUR esnaf emeklisine günlük 63 kuruş,tarım emeklisine günlük 46 kuruş zam yapılmıştır. 2000 sonrası emekli olmuş ve ancak aylık 700 lira 5 kuruş alabilen işçi emeklilerimize ise günlük53 kuruş zam yapılmıştır. Bunun yanında taban aylık seviyesindeki memur emeklilerimizin günlük aldıkları zam da 1 lira 26 kuruş. Bu doğru değil.”

Evet, bence de bu oranlar doğru değil. Makasın kapatılması için en az maaş alanlara seyyanen zamlar yapılması doğru olur. Bir yasa ile de bu zamlar temel maaş olarak yürürlüğe girer. 2015 yılının birinci 6 ayında emekli aylıklarına 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan 2000 yılından önce emekli olmuş en düşük işçi emekli aylığı24 lira 40 kuruş artacak. Diğer taraftan, 813 lira 17 kuruş olan en düşük BAĞKUR esnaf emeklisi aylığı 832 lira 11 kuruş olacak. Yani en düşük BAĞKUR esnaf emeklisinin aylığında, 18 lira 94 kuruş artış olacak. Ayrıca, 602 lira 7 kuruş olan en düşük BAĞKUR tarım emeklisi aylığı da 616 lira 10 kuruş olacak. Yani artış miktarı 14 lira 3 kuruş.

2000’den sonra emekli olan ve 5510 sayılı kanun hükümlerine göre emekli olan işçi emeklilerinin 684 lira 12 kuruş olan taban aylıkları da bu artışla ek ödeme dahil olarak 700 lira 5 kuruşa yükselmiş olacak. En düşük memur emeklisi aylığı ise, ocak ayından geçerli olacak zamla bin 260 lira 95 kuruştan, bin 298 lira 77 kuruşa yükselecek. Memur emeklilerinin taban aylıklarındaki artış miktarı 37 lira 82 kuruş.

2010-2011 yıllarında emeklilere 60 liralık seyyanen zam yapıld

ığını da hatırlatırım…

Bu arada emekli maaşlarının yatırıldığı bankaların promosyon ödemeleri nereye gidiyor, bilen yok. Promosyon verilmiyorsa bu konuda da devreye girilmeli ve maaşlara azıcık katkı koyulmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir