Bütçe büyürse Bursa büyür
2014 yılının son BTSO Meclis toplantısının gündemi, 2015 yılı bütçesiydi. Bursa’nın en büyük ortak fayda kuruluşu olan BTSO, bu yıl 33 milyon 225 bin liralık bütçe ile yatırım yapacak, gezi düzenleyecek, burs verecek, Ramazan ayında iftar yemekleri yenecek. Oda, 114 personele maaş verecek, yabancı ve yerli konuklar ağırlanacak, araştırma yaptıracak, dergi, kitap, gazete ve televizyon reklamlarına pay ayrılacak, sayısını bilmediğimiz danışmanlara ödemeler yapacak, sponsorluklar yerine getirilecek…
Hayırlısı olsun…
Önceki yıllarda bütçe kitapçığı elimize ulaşıyordu ve oradan fasılalar arasında gözümüze ilişen kocaman rakamları değerlendirebiliyorduk. Bu dönem uygulama kaldırılmış ya da unutulmuş. Oda görevlisi arkadaşlara sordum ama bu konuda net yanıt alamadım. Genel Sekreter Hüseyin Güler’in bu konuda açıklama yapması gerekiyor sanırım. Tek taraflı bilgi bombardımanı altında şeffaf değerlendirme yapamadığımızı bilmesini isterim.
Denk bütçeyi, geçmiş yıllarda da Meclis’te görev yapan Osman Arıcı okudu. Yasal prosedür nedeniyle çok sıkıldık… Daha sonra önceki dönemde BTSO Meclis Başkanlığı da yapan İlhan Parseker söz aldı. Parseker, öncelikle personel yönetmeliğindeki ‘üniversite mezunu olma’ şartının ‘Lise’ düzeyine indirilmesini eleştirdi. İşe alınacak kişilerdeki yaş sınırının da 40’a çıkarıldığını öğrendik bu arada. BTSO’da daha önce 8 birimin görev yaptığını, şimdi ise bunun 12’ye çıkarıldığını hatırlatan Parseker, 2013 yılında 86 olan çalışan sayısının 114’e çıkarılmasının nedenini sordu. “Altıparmak’ta açılan birimde çalışacak kişiler de vardı bu 86’nın içinde” diye konuşan Parseker, danışman sayısını ve yapılan ödemeleri merak ettiğini dile getirdi.
Milli ve uluslararası fuarlara gidiş gelişlerdeki harcamaların açıklanmasını isteyen Parseker, “İspanya gezisi bu rakamların içinde midir?” diye de sordu. Hangi firmanın ne kadar fuar desteği aldığının açıklanmasını isteyen Parseker, “2014’te burs ve vakıf giderleri olarak 3 milyon lira harcama yapılmış. Ancak 2015 için 1 TL ayrılmış. Tahmini olarak bir rakam koyamadınız mı? İkram, ağırlama ve posta hizmetleri için 1.2milyon lira harcama yazıktır. Bir konu için 10 kez aranıyoruz. Yazıktır. Bu maddenin şişirilmiş olduğunu düşünüyorum.Tören ve giderler için 801 bin lira çok fazla. Biz 125’inci yıl için 587 bin lira harcamıştık. Her şey de içindeydi. Bu arada ulusal televizyon programları için harcamalar gözümüze ilişiyor. Bu kanallar hangileridir? Proje giderleri için 1 TL denmiş ancak sadece kasım ayında 900 bin liralık aktarma yapılmış. Toplam harcama 2 milyon 400 bin lira. Demek ki 1 TL ayırarak bu iş olmuyor. Önünü gören bir Oda istiyorum. Kirazlıyayla’daki yer için yıllık 450 bin lira harcama yapılması öngörülüyor. Bu konuda da açıklama bekliyorum” dedi.
Ardından,BTSO Meclis Üyesi Erdal Aktuğkürsüye geldi. Daha sözüne başlamıştı ki Divan Başkanı Remzi Topuk’tan uyarı geldi. Topuk, “Siz bütçenin tümü üzerinde konuşursanız eğer, fasılalarda konuşturmam” dedi. Aktuğ birkaç saniye bocaladı ama devam etti ve “2014 bütçesi tutmamış. Bu konuda rakamlar arasında tutarsızlık var. Açıklama bekliyorum. Sulh yoluyla ödeme kalemindeki 7 milyon 705 bin lira nedir?” diye sordu. Topuk bir kez daha uyardı. Bunun üzerine Aktuğ, Divan heyetine öyle bir bakış fırlattı ki görülmeliydi… Aktuğ’un çeşitli rakamlar arasındaki çelişkilere yönelik konuşması yaklaşık 5 dakika kadar devam etti. Aktuğ, son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ağırlanma masraflarını öğrenmek istediğini söyledi ve kürsüden indi.
Alkış falan olmadı…
Bütçe görüşmelerinde kürsü artık BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’daydı. Kendisine güvenen, sözlerini tane tane söyleyen ve arada Meclis’ten onay alan başkanın sözleri bol bol alkışlandı.
Burkay, “Odamızın gelirleri giderlerini karşılamıyordu. 2013 yılında projelerimizin birçoğu başlangıç aşamasındaydı. Buna rağmen bütçemiz ilk defa faiz dışı fazla verdi. 2014 yılında ise tam 32 projeyi hayata geçirdik. Buna rağmen faiz dışı bütçemiz fazla verdi. Görevi devraldığımızda 153 milyon 800 bin TL olan nakit varlığımız, 31 Aralık itibariyle 193 milyon TL oldu. Seneyi de inşallah bu rakamla kapatmış olacağız” diye konuştu.
Alkışlandı…
Başkan Burkay, 2014 yılında Bursa iş dünyası adına 40 milyon TL hibe desteği aldıklarını açıkladı. Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Uluslararası Rekabeti Geliştirme Destekleri’ (UR-GE) ile ilgili projeler hazırladıklarını ifade eden İbrahim Burkay, “2015 yılında bugüne kadar hiçbir kurumun hayata geçirmediği 10 Ur-Ge projesi yapacağız. Sektörlerimiz her proje için 3,5 milyon dolar alacak. Her sektörün bu desteklerden yararlanması için çalışacağız” dedi.
Alkışlandı…
Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarını 2023 yılında 60 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini hatırlatan İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak özel sektörün Ar-Ge yatırımlarını artırmak istediklerini vurguladı. Başkan Burkay, “Kaynaklarımızı her yıl biraz daha artırarak bambaşka bir BTSO olacağız. Görev süremiz bittiğinde sadece Türkiye’de değil, dünyada da konuşulan bir BTSO olacak” ifadelerini kullandı.
Alkışlandı…
BTSO’nun Gökmen projesi kapsamında Gökmen, Uzay ve Eğitim Merkezi ile ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzaladıklarını hatırlatan İbrahim Burkay, “Proje ile 52 milyon TL Bursa’ya gelecek” dedi.
Alkışlandı…
Bu sırada Parseker ve Aktuğ, salonu terketti…
Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Yönetim Kurulu üyelerine 2014 yılında yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Durmaz, “2014 yılının son toplantısını gerçekleştirdik. Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz alkışı fazlasıyla hak ediyor” diye konuştu.
Alkışların dozu arttı…
BTSO, yaptığı ve yapacağı her yatırımda, projede, gezide Bursa’yı ve kentin geleceğini unutmamalı. Daha yaşanabilir kent için BTSO’ya büyük görev düşüyor…