Bursalı sanayici ve işadamlarının “Çekirge Toplantıları” adı altında gerçekleştirdikleri etkinlik, katılım gösterenler açısından oldukça verimli sonuçlar doğuruyor. Geçtiğimiz hafta sonu da yine önemli bir ismi ağırladı, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD). Konuk, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu eski Başkanı ve Genel Müdürü, aynı zamanda Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kozlu idi. Kozlu, Anadolu Grubu’nda çeşitli görevlerde bulunmasının yanı sıra 1991-1995 yılları arasında milletvekili olarak da TBMM’de bulunmuş önemli bir isim. Yazdığı 8 kitabı, onlarca makalesi ve yönetimle ilgili televizyon programları olan Kozlu, her sözünde ‘disiplin ve çok çalışma ilkelerinden’ örnekler verdi.

KOZLU’DAN İPUÇLARI

1997-2003 yılları arasında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan ve halen The Coca Cola Company’de Avrasya ve Afrika Grup Danışmanı olarak çalışan Cem Kozlu, yaptığı sunumda, başarılı bir gelecek için izlenmesi gereken yol haritasını çarpıcı tespitlerle aktardı. “İnsan kendisini ve potansiyelini geliştirmeye çalışırsa bazen bir fırsat, tehdit ve engel o potansiyeli sergilemesine olanak sağlar“ diyen Kozlu, öğrencilik yıllarında okuyabilmek adına bir garson olarak yemek servisini en iyi yapan kişi olduğunu ve herkesin kendisinden servis almak için çaba gösterdiğini anlattı. Sonraki yıllarda tüm kapılar birer birer açılmış doğal olarak.

Kozlu, “İş konusu ne olursa olsun bir kurum, hüküm ve kararlar üreten bir fabrikadır. Fakat şunu da unutmamalıyız, Öğrendiğimiz her şey geçici. Dün öğrendiğim, belki bugün bile geçersiz hale gelebilir. Teknoloji bu kadar gelişmemişken öğrendiklerimizle 15-20 yıl idare ettik. Fakat bugün öğrenilenler çok çabuk demode oluyor” dedi.

Kozlu’nun yeni teknolojiler ve bilgisayara olan ilgisi beni sevindirdi. Bursalı işadamlarının ilk yapması gereken hemen yeni teknolojilere uyum çalışmaları olmalı… (turkticaret.net ve Murat Yanıklar’ı sakın unutmayın.)

Zamanında, cesur ve hızlı karar verememenin, firmaları batma noktasına getirebileceğine dikkat çeken Kozlu, gücünü, kapasitesini bilmeyen ve kendini tanımayanların da başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Demek ki bireysel olarak da firmaların geleceği için donanımlı olmak gerek. En az bir dili okumak, yazmak ve konuşmak, bilançoları takip etmek, işe alınan kişileri doğru seçmek, dünyayı yakından izlemek, siyasette ne olup bittiğini koklamak, işçilerin hayat standartlarını yükseltmek, hammadde ile mamul madde arasında geçen süreci anlamak ve çevrenizde güven yaratmak gibi hasletleriniz olmalı.

Kozlu’nun verdiği derslerin bence en önemlisi; üretim ekonomisi için gerekli olan eğitimin sağlanamamasından dolayı imalattan giderek uzaklaşmak olduğu yönündeki sözleri oldu. Bir anlamda, gelecek kaygısı vardı sanki… Tüketim toplumu haline geldiğimiz yönündeki kaygılarımızı pekiştirdi…

BAYLAN’DAN UYARI DEMETİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan BUSİAD Başkanı Günal Baylan da Türkiye ekonomisinin, küresel risk iştahındaki artış ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel, gelişmekte olan diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışabileceğini belirtti. Sanayi yatırımlarının, gayrisafi yurtiçi hasıla ile istihdam içindeki payında görülen azalmaya dikkat çeken Baylan, 1990’lı yıllarda yüzde 32 olan sanayi üretimi oranının, günümüzde yüzde 19’a kadar gerilediğini vurguladı. Baylan, “Gelişmiş ekonomilerin de, bugünkü sorunlarının temelinde büyük ölçüde sanayinin ihmal edilmesi yatıyor. Hizmet sektörüne dayalı büyüme modelinin; istihdam ve gelir artışı sağlamadaki başarısızlığı açıkça görülüyor” diye konuştu.

Başarıya, eğitim alanında yapılacak köklü bir değişiklikle ulaşılacağına inandıklarını vurgulayan Baylan’ın şu sözlerinin altı çizilmeli; “Geçtiğimiz günlerde yapılan Eğitim Şurası’ndan basına yansıyan konuların kalkınma için gerekli olan inovasyon, katma değer gibi kavramlarla örtüşmediğini de söyleyebiliriz. Gençlerimize; sanayi ve üretimin ülke geleceği için milli bir duygu olduğunu anlatıp, onları eğitim süreçlerinde sanayiye özendirme ve kazandırma gayretinde olmalıyız.”

Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda, BUSİAD’ın yeni üyeleri Alper Özalp, Emsal Çoban, Livza Yılbirlik Yılmaz ile Uğur Urkut’a Başkan Günal Baylan tarafından Dernek rozeti takıldı. Toplantıyı Uludağ Üniversitesi’nin mühendislik bölümlerinden öğrenciler de izledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir