Tarihin yazılmaya başladığı günden bugüne kadar savaşlar, barış yılları ve göçlerle Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen Rusya’dan gelen Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’da önemli açıklamalarda bulundu. İşbirliği Konseyi adı altında gerçekleştirilen toplantılardan çıkan kararlar sanırım biraz da üzeri kapalı olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen Putin, doğalgaz fiyatında yılbaşından itibaren yüzde 6 oranında indirim yapılacağını söylerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle Suriye konusunda açıklamalarda bulunması dikkat çekti.

Mersin’e bağlı Akkuyu beldesindeki nükleer santral ile ilgili 3 yıl süren ÇED sürecinin Putin’e jest olsun diye geziden sadece bir gün önce onaylanması da çok önemli bir aşamanın geçilmesi anlamı taşıyor.

Toplantıların ardından basına açıklamalarda bulunan Erdoğan, bakın neler söyledi; “Rusya ile ticaret açığının giderilmesi konusunda neler yapılabileceğini konuştuk. Şu anda Rusya’dan ülkemize turizm noktasında, Rusya’dan gelenler birinci sıraya yükselmiş durumda. Bunun bu yıl daha da artması bekleniyor. Akkuyu’da görev alacak gençlerimiz Rusya’da eğitim alıyor. 200 civarında genç Türkiye’ye dönüp bu projeyi götürecekler. Yeni mühendislerimizi de bu ekip yetiştirecek. Enerjide atacağımız adımlar çok önemli. Bugüne kadar ‘Güney Akım’ diye geçen ama şu ana kadar şu veya bu nedenlerle engellenen süreçte de bizler yaptığımız görüşmelerle dayanışma içerisinde, herhangi bir hukuki neticesi olmayan ama ön mutabakatla tarafların bir çalışma yapıp, süratle kısa zamanda neticelendirip bu ön mutabakatı daha sonra kesin bir mutabakata çevirmek suretiyle bir adım atacağız. Bu adımdan Türkiye olarak doğalgaz açığımızda bizler istifade edeceğimiz gibi Yunanistan sınırında, Türkiye topraklarında bir dağıtım merkezi, bir hat oluşturmayı ve oradan talep neyse bu talebe göre o merkezden cevabın verilmesi noktasında da bir ön mutabakatımız var.”

Buradan ‘Güney Akım Projesi’nin askıya alındığını ya da vazgeçildiğini anlayabiliriz. Yunanistan sınırında ve Türkiye tarafında yeni bir istasyon yapılacak olması Türkiye’nin elini rahatlatacaktır. Sanırım yeni bir hat çekilecek ve özel sektöre buradan gaz verilecek. Bu konuda atılacak adımlar, yeni zenginleri de beraberinde getirecektir…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgesel sorunlar konusunda Putin’den aldığı yanıtlar da çok önemli. Toplantılarda Suriye ve Irak sorunu değerlendirilmiş ve bakın Erdoğan bu konuda neler söylüyor; “Kırım Tatarları ile ilgili konuyu geniş bir biçimde ele aldık. Kırım halkına bugüne kadar elde edilmeyen hakları vermeye hazırız dediler. Kırım Tatarlarının dilini resmi dil olarak kabul ettiklerini, yerleşimle ilgili sorunlarını gidereceklerini söylediler. Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı güvene dayalı ilişkiler bölge istikrarına da katkıda bulunacaktır. Suriye ile ilgili 4 yıllık süre içerisinde birçok görüşmelerimiz oldu. Şu anda Suriye’deki zulmeden, katleden, terör estiren mevcut yönetimin bu durumlarını çok açıkça ortaya koydum. Sayın Putin’in bu noktada farklı yaklaşımları da var ama geneli itibarıyla Suriye’deki şu halin bir çözüme kavuşturulması noktasında mutabıkız. ‘Nasıl’ı üzerinde sıkıntılarımız var. Nasıl çözüme kavuşturulacak bu noktada sıkıntılarımız var.”

Doğal olarak Putin çekinceli. Suriye’nin koruyucu meleklerinden biri olan Rusya, Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz aranması aşamalarına katılmış durumda. Biz Karadeniz’den gelecek gazı beklerken onlar Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail ile birlikte hareket ediyorlar. Doğu Akdeniz’e gönderdikleri 6 savaş gemisi de cabası. Suriye, IŞİD ve Kürtler konuları da büyük bir olasılıkla masaya gelmiş olmalı.

Gelelim görüşmelerin Bursa’yı ilgilendiren bölümüne…

Bursa, et, süt, yumurta, piliç, meyve ve sebze konusunda Rusya’yı doyurabilir. Bu konuda Rusya pazarı hem yakın hem de çok büyük. İhracata dayalı tarımsal üretim, Bursalı sanayicilerin çok kolay uyum sağlayacağı alanların başında geliyor. Bursa’nın temsilcileri mutlaka cumhurbaşkanı ve başbakana ulaşarak konuyu çözümlemeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir