Haber şu tümcelerle başlıyordu; “Uludağ Üniversitesi 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında düzenlenen ‘İyi Fikir İş Projeleri ve Girişimcilik Yarışması’ sonuçlandı. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan yarışmada jüri üyeleri yaptığı değerlendirmede, dereceye giren üç projeyi belirledi.” Sonuna kadar okudum haberi. Bilimsel düşünen, orta yere bir eser çıkaran ve yatırımcılarını bekleyen gençleri görmek mükemmel bir duygu.

…Ve yüzüm gülmeye başladı hemen. Daha mutlu, daha umutlu ve daha sevinçliyim artık. Sayın rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’i ve tüm öğretim elemanlarını gönülden kutluyorum.

Süreci sizlerle paylaşmak isterim…

Uludağ Üniversitesi, geçtiğimiz hafta bir jüri kurarak, yeni fikirleri olan öğrencilerin eserlerini değerlendirmeye aldı. Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, İletişim Yazılım Genel Müdürü BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu, Burtom Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıç, EPSA Yalıtım Ambalaj Yapı Kimyasalları Genel Müdürü İMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurcan Özdemir ve Turkticaret.net Genel Müdürü Murat Yanıklar’dan oluşan jüri üyeleri, öğrencilerin hayata geçebilecek projelerini uzun uzun tartıştı.

Sonunda da ilk 3’e giren öğrenciler, KOSGEB’den toplam 245 bin TL destek, Uludağ Üniversitesi’nden de 17 bin 500 lira para ödülü kazandı. Gençleri tebrik ediyorum.

Seçilen projelere gelince;

NANOGENE: Taşıyıcı bir sistem olan Katı Lipit Nano partiküllerin (KLN) gen aktarımı için kullanılması. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Gamze Güney, ödül olarak 150 bin TL değerinde proje desteği artı 10 bin TL para ödülü kazandı.

Projenin amacı: Bu işletmede, gen aktarım yönteminde kullanılan Lipofectamine’e alternatif olarak üretilecek olan katı lipit nanopartiküller ile gen aktarımının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. KLN’lerin yaygın olarak üretilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanıyor. Ayrıca, ülkede gen tedavi uygulamalarının artırılmasını sağlayarak, toplumun sağlık standartlarının geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

APEX®: Lineer Fresnel Konsantre Güneş Enerjisi Sistemlerinin İmalat ve Uygulamaları. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Çağrı Bostancı, Samet Yeşiller’in hazırladığı proje ikinci oldu. Proje ödül olarak 70 bin TL değerinde proje desteği artı 5 bin TL para ödülü almaya hak kazandı.

Projenin amacı; işletmenin amacı güneşin ışık enerjisinden faydalanılarak elektrik üretimine yönelik teknolojinin geliştirilmesi ve üretimi alanında Ar-Ge çalışmaları yapmak, ekonomik sürdürülebilir ve uzun süreli yenilebilir enerji üretim platformlarının üretilmesi. İşletme aynı zamanda bu sistemlerin kullanım alanlarında verimli bir şekilde etkin kullanımını da Ar-Ge konularından biri kabul ediyor.

HT-THROWING: Atletizm Araçlarında Gerçek Zamanlı Ölçüm ve Analizler ile Sporcu Performansı İzleme ve Geliştirme Projesi.
Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Betül Avcı tarafından hazırlanan proje, ödül olarak 25 bin TL değerinde proje desteği artı 2 bin 500 TL para ödülü kazandı.

Projenin amacı; işletmenin ana faaliyeti, profesyonel sporcu yetiştirmek için teknoloji ürünleri geliştirmek, üretmek ve satmak olarak belirlendi.
Demek ki gençlerimiz geleceği şekillendirmenin alt yapılarını oluşturabiliyor. Birazcık destek ve ilgi onları dünyaya tanıtmaya yetecek aslında.

Her buluş, her yenilik, her yeni adım Türk gençliğinin güvenine de yerine getirecektir. “Siz yapmayın alın size hazırı var” diyen kapitalistlere de iyi bir yanıt vermiş olacağız.

Şimdi sözüm sanayicilere; Projelere bakın, inceleyin ve üretin. TÜBİTAK, KOSGEB ve ilgili bakanlıkla işbirlikleri yapın. Ar-Ge birimlerinizi mutlaka kurun ve çalışanlara batılı maaşlar verin. Göreceksiniz kat be kat daha fazlasını kazanacaksınız.

Ülkenin makus talihini yenecek yegane güç, çalışmak ve üretmek.

Gerisi laf-ı güzaf…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir