Eski ama çok eski bir konu zeytin ve ağacı. 800 bin ailenin geçim kaynağı. Meyvesi, yaprağı, yağı, gövdesi, kısaca hemen her şeyi insana yararlı…

Ama gelin görün ki birileri bu dost ağaca hoyratça saldırabiliyor. Kesiyor, yakıyor, binlerce yıllık köklerin üzerine evini, fabrikasını yapabiliyor. Doğum yeri Anadolu olan ve Marmara Bölgesi’nde serpilip gelişen zeytin, şimdilerde bir başka yere doğru göçe zorlanıyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu Hatay, Adana ve Mersin’de “Gemlik Tipi Zeytin bahçeleri” oluşmaya başladı bile. 2 milyon kök zeytin fidanı dikimi gerçekleşmiş. Gen olarak Marmara ve Kuzey Ege iklimine uygun zeytin için “ölüm fermanı” imzalanmış.

25 dönümün altındaki bahçeler için çıkarılması düşünülen yasa da yürürlüğe girerse yandı gülüm keten helva. Yasa, il valisine geniş yetkiler tanıyor. 9 kişilik kurul, her 24 bin 999 metrekare için karar verebilecek. Sahiplerinin dava açma hakkı var mı yok mu bilmiyorum. Ama vali beyler o konuda hükümete şirin görünmenin yolunu bulacaktır. Umarım yasa çıkmaz!

Geçtiğimiz günlerde zeytinin çok özel olduğu Trilye’de zeytini konuştu bilim adamları. Mudanya Belediyesi’nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiği “Şimdi Mudanya Zamanı” etkinlikleri kapsamında organize edilen “Trilye Tipi Zeytinciliğin Sorunları ve Çözümleri” konulu panele ilgi büyüktü.

Panelin moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vahap Katkat yaparken, panele konuşmacı olarak Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Tezcan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi İlhan Demiröz, CHP Ankara Milletvekili Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Gökhan Günaydın ve Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız katıldı. Duyduklarım, karşısında kah sevindim kah üzüldüm.
Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız, Dünyanın en kaliteli sofralık zeytininin Trilye’de yetiştiğini dile getirdi. Binlerce yıllık ağaç, hiç değişmeden, genleriyle hiç oynanmadan bugünlere kadar gelebilmişti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise, zeytin hakkında teknik bilgiler verdi. Zeytinlik alanları ve üretim miktarları konusunda görüşlerini sunan Aksoy, zeytinliklerin her türlü sanayileşmeye açıldığını ileri sürdü.

Üzüldüm…

Tarım Bakanlığının çiftçileri ve köyleri gözden çıkardığını ileri süren CHP Milletvekili İlhan Demiröz ise torba yasanın içerisinde çiftçi ve tarım ile ilgili hiçbir madde olmadığını söyledi.

Bir kez daha üzüldüm…

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın da “Tarımı sadece çiftçiye özgü bir mesele görürsek yanlış yapmış oluruz. Zeytin, zeytinyağı üretimi ve ağaç adedi bakımından Türkiye olarak dünyada ilk 5’in içerisindeyiz” dedi.

Bu kez çok sevindim…

Panelin sonunda söz alan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Trilye Tipi zeytinin hak ettiği değeri alacağını ve Dünya’nın bir numarası olmaya devam edeceğini ifade etti.

Çiftçi kardeş sen de toprağına sahip çık. Gerisi zaten kolay…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir