Bugün, Bursa Haber 69 yaşında. 1946’da başlayan serüven; halen işadamı ve sanayici Cüneyt Dizdar’ın sahipliğinde yayınına devam ediyor.

Doğumundan itibaren geçen evreleri anlatmaya dün başlamıştım. Bugün, Demokrat Parti ile başlayan günlere dönelim;

1925’lerde kendilerini gösterebilen “solcu aydınlar”, 1946’da bu kez Demokrat Parti yandaşı olarak siyasal arenaya girdiler. Örneğin Bursa’da, döneminin solcu aydınları olarak tanınan İsmet Bozdağ, Dr. Necati Üster, kitapçı Zeki Mumcu ve diğer bazı gazeteciler, daha çok Demokrat Parti’nin yayın organı niteliğiyle yayımlanan Doğru’da, sonra da Hakimiyet’te yazmayı Edityeğlediler.

İktidardaki Cumhuriyet Halk Partisi de Bursa’da bir yayın organı çıkarttı. Nitekim Ant, bu düşüncenin ürünü olarak yayın yaşamına girdi. Önce ‘Ant’la ‘Doğru’, 1950 başlarından itibaren de ‘Ant’la ‘Hakimiyet’ arasında süregiden siyasal hesaplaşma, kaliteli bir açık tartışma örneği oluşturdu.

1950-1960

Demokrat Parti’nin (DP) yayın organı ‘Doğru’, 1 Ocak 1950’den itibaren yerini ‘Hakimiyet’e bıraktı. 14 Mayıs 1950’de seçim sandıklarından Demokrat Parti çıkınca, ‘Ant’ ve ‘Hakimiyet’in konumları değişmiş oldu. Kapışma, bütün hiddetiyle sürdü. 1951’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin malları elinden alınınca, Ant’ın da gelir kaynakları önemli ölçüde azaldı. Sonuçta Ant tasfiye edildi. 1955’ten sonra, ‘Yeni Ant’a dönüştürüldü.

Döneme damgalarını vuran DP İl Başkanı ve Hakimiyet gazetesi sahibi Hayri Terzioğlu, Ant’ın ve sonra Yeni Ant’ın sahibi ve başyazarı Derviş Sami Taman, Millet Partisi (MP, sonra CMP ve CKMP) İl Başkanı ve Millet Yolu gazetesinin sahibi Kâmil Koç ile, yazar ve gazeteciler İsmet Bozdağ, Musa Ata, Nevzat Kızılcan, Turhan Aytul, Sadrettin Çanga, Fahir Komman ve oğlu Ünal Komman, Sabri Türkozan, mizah ustaları Sadık Şendil ve Yalçın Kaya, Hasan Kesimel, Mustafa Tayla, Feridun Evrenosoğlu, Erdoğan Binyücel, Necati Akgün, Necmi Aksop, Erdem Dilen, İsmail Gerçeksöz, Kâmil Yaman, Niyazi Menteş ve başkaları, yetkin bir gazeteci kuşağının öncüleri oldular.

1960-1974

1945-1974 döneminde Bursa basınında bir duraklama gözlenmektedir. Yeni Ant da özellikle ekonomik zorluklar nedeniyle 1965’te kapanmak zorunda kaldı. En belirgin değişim, Tayan Ailesi’nin Haber gazetesinde Bursa’nın ilk “entertip dizgi makinesi” ve “klişe atölyesi”ni hizmete sokmalarıdır.

1974-1983

1974 yılında İstanbul’da yayımlanan Günaydın gazetesinin sahibi “VEB Ofset” ile, Bursa’da gazeteler başbayiliği yapmakta olan Armağan Gerçeksi aralarında anlaşarak “Bursa Gazetecilik ve Yayın AŞ”yi kurdular. Hakimiyet’in sahibi Hayri Terzioğlu ile anlaşmaya varılarak, bu gazetenin isim ve yayın hakkı satın alındı. 11 Eylül 1974 günü Bursa Hakimiyet yayın yaşamına başladı.

Bu arada eski Hakimiyet’çiler Mustafa Tayla önderliğinde, 1946’nın Doğru’suyla 1950’nin Hakimiyet’inin adlarını birleştirerek 1975’te ‘Doğru Hakimiyet’ adıyla siyah beyaz bir gazete çıkardılar.1983’te rahmetli Mümin Gençoğlu, Doğru Hakimiyet gazetesini satın alarak Hakimiyet adıyla yayımlamaya karar verdi. 13 Kasım 1983’ten itibaren, Engin Özpınar’ın yönetiminde yayın hayatına başladı.

1986…

Hemen ardından bir başka iş adamı Nail Yenice de, Bursa’nın Sesi’ni satın alarak yeniledi, ofset baskıyla ve Uludağ adıyla yayımlamaya başladı (1986). Bir yıl sonra, 1987’de Bursa Hakimiyet, Sönmez Holding tarafından satın alındı. Birkaç ay sonra da bir başka tanınmış Bursalı iş adamı Cavit Çağlar, Bursa Hakimiyet’ten ayrılan Engin Özpınar ve Erol Bilenser’in yönetiminde Olay gazetesini çıkardı.

1994’te Hakimiyet gazetesi rahmetli Kemal Sulaoğlu yönetiminde yenilenerek Bursa Haber adını aldı. İşadamı Cüneyt Dizdar, gazeteyi Turhan ve Orhan Gençoğlu’ndan satın aldı ve yayınlar grubu olarak halen büyütme çalışmalarını sürdürüyor.

Tüm çalışanlarla nice yıllara…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir