Türkiye’de ‘soy isimleri’ her zaman dikkat çekti. Ağa, hanım, bey gibi eskiye ait ancak bulunduğu yörede ayrıcalık sağlayanların yanında doğayı anlatan; ağaç, yeşil, diken, deniz, göl, patika ya da meyve-sebzeyi hatırlatan elma, armut, muz, kiraz, ıspanak, lahana, fasulye (!), ceviz gibi soy isimleri artık daha kolay değiştirilebilecek.

Üzerinde çalışılan ve kabul gören taslağa göre mahkemeye gitmeden sadece nüfus müdürlükleri kanalıyla gereken düzeltmeleri yapmak mümkün olacak.

Ancak çekincelerim var.

Örneğin Suriye’den gelenlerin soyadları da böyle değiştirilebilecek mi? İsimleri İslam coğrafyası nedeniyle, Ahmet, Mehmet, Mustafa, Ömer, Ali, Ayşe, Fatma, Hatice olan bu 1,5-2 milyon insanın soyadı da değiştirilerek yeni kimlikler verilecek mi?

Daha önce mahkemelerde dava açarak soyadı değiştirmek isteyenlerin kolayca çözüm bulacağı işlemler de bir nokta daha var.

Soyadlarını değiştirenler, kendi anne ve babalarına soracaklar mı? Değişiklikler kişi bazında mı aile bazında mı ele alınacak? Eğer kişi kendi soyadını değiştirirse mal paylaşımlarında nasıl bir yöntem belirlenecek? “Biz seni tanımıyoruz” denilmesi halinde bu kez de mahkemeler, “ben sizin akrabanızım” diyen ve ispata zorlananların davalarıyla dolmayacak mı?

Sürekli nüfus kayıtlarına bakmak gerekecek sanırım.

Bir başka nokta akraba evliliklerinin önüne nasıl geçilecek? Ayrı kentlerde yaşayanlar arasında ileride kendi yeğeniyle, kuzeniyle evlenenler olursa… Dayı kızı, amca kızı hala oğlu, hala kızı gibi yakın akrabalar evlenebilir… Soyadı değişiklikleri gelecekte sağlıksız nesillere neden olabilir…

Bir başka nokta ise; Her 18 yaşına giren ve rüştünü ispat eden birey, kendi kararını hayata geçirebilecek mi? Eğer böylesi kolaylıklar olacak ise anne ve baba ayrı çocuk ayrı soyadı alabilir… Aynı evde ayrı soyadı olan ama adına aile denen ucube bir yapı geliyor demektir. Aman dikkat!

Yürürlükteki yasaya göre şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kişi, asliye hukuk mahkemelerine başvurarak dava açmak zorunda. Değişikliğin kabul görmesi için haklı bir nedene dayanması da gerekiyor. Soy adının milli kültüre ve adetlere uygun olmaması, kişinin itibarını zedeleyebilecek şekilde komik ve alay konusu olması da değişiklik için geçerli nedenlerden bazıları.

Soyadınız Dönek, Şapşal, Bacaksız olsa…

Ya da Salakoğlu, Kaltak, Meme, Kalça, Azgın, Abaza, Motor, Kıç, Kıllıbacak, Yavşar, Alır, Verir, Damızlık, Tüylü, Kalas, Fırıldak, Yalama, Ayı, Davar, Ördek, Şebek, Göbek, Yosma ya da Tezek… Kızarırsınız…

İşte size bir haber metninin girişi…

Yosma Kaltak (31), yeni işinde Ali Abaza ve Lemi Yalama ile ortak oldu. Yeni CEO ise Sema Motor…

Aman böylesi haberler olmasın.

Amin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir