Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) dünyanın en yeni en çevreci buhar ve elektrik üretim tesisini kurmayı planlayan sayın Ferudun Kahraman başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri, bugün, medya önünde bir kez daha sınav verecek.

Bir süredir yazılıp çizilenlere göz attım. Kirlilik boyutuyla öne çıkan yazılar, haberler, söyleşiler var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni santrala karşı olduğunu açıklarken; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay’ın “yapılsın” sözleri dikkat çekici.

Belediye eski başkanlarımızdan Erdem Saker de karşı santrale. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart çekinceli, bu konuda rapor hazırlanıyor. DOĞADER, GÜMÇED, Demirtaş Mahallesi sakinleri karşı… Yeşilşehir’de yaşayanların açıklamaları “istemiyoruz” yönünde. Listeye yenileri de eklenmek üzere…

Bugün sorularımı hazırladım. Öncelikle DOSAB yönetiminin kamuoyuna yaptığı açıklamaları inceledim. Gelin birlikte irdeleyelim…

Son açıklamalarda;

1-“Bursa ve Türkiye’nin değil, dünyanın en yeni ve en çevreci elektrik üretim tesisi DOSAB’da kurulacak. Tesisin maliyeti 125 milyon dolar olacak” deniyor…

SORU: Ocak 2013 tarihli DOSABSİAD’ın çıkardığı Perspektif dergisinde buhar ve elektrik tesisinin 120 milyon dolara mal edileceği yer aldı. Aradaki 5 milyon dolarlık fark nasıl oluştu?

2-“İnsana ve çevreye hiçbir olumsuz etkisi olmayacak Bursa’nın en yeni yatırımı ile bölgedeki 100’e yakın baca tek bacaya düşürülerek temiz bir hava sağlanacak” tümcesi var…

SORU: Baca sayısının düşürülmesi havaya atılacak Azot Oksit ve Sülfür Dioksit miktarında azalmaya neden olacak mı? Şu anda havaya atılan gaz miktarlarını verebilir misiniz? Tek bacadan çıkacak gazların olası oranları nedir?

3- “Kömürün taşınmasından yakma teknolojisine, küllerin nakliyesine kadar tamamen kapalı çağdaş bir proses kurulacak. Trafiğe ise hiçbir etkisi olmayacak” diyorsunuz…

SORU: Dursunbey’de yükleme yapılacak kömürlerin 0-6 milimetre olması gerekiyor. Bu nasıl sağlanacak? Kamyonlara yükleme yapılırken kapalı sistem mi kullanılacak? Eğer yükleme açık yapılacaksa kamyonların kapatılması brandalarla mı sağlanacak?

SORU: Küllerin bir bölümü çimento fabrikalarında kullanılacak ise adresi İnegazi olan çimento fabrikasının yapılmasına evet mi diyorsunuz?

4- “Gerek sanayide gerek santralda geri kazanım suyu kullanılacak ve yeraltı suyu kullanımını minimum düzeye indireceğiz” dediniz… Tesis günde 10.000 metreküp su kullanacağına göre;

SORU: Yeraltı suyu kullanan bölge şu anda günde kaç metreküp su çekiyor. Tesis kurulursa ne kadar su tasarruf edilecek?

SORU: Proje ile ilgili danışman firmanın adı nedir? İhale gerçekleşmiş midir? İnşaat süresi kaç ayı kapsamaktadır? DOSAB’ın 25. kuruluş yıldönümüne yetiştirilmesi mümkün müdür?

Hava çok sıcak. Yanıtlarınız ferahlatacaktır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir