Bursa’nın gurur abideleri
Dünya devlerine meydan okuyan ve yerelde lider pozisyonunu koruyan Türk firmaları, uluslararası araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firması The Boston Consulting Group (BCG), ‘Yerel Dinamolar–Gelişmekte Olan Pazarlarda Yerel Oyuncular Nasıl Kazanıyor?’ adlı araştırmasında yerel şirketlerin, ev sahibi olma avantajlarını doğru ve yenilikçi iş modelleriyle birleştirerek güçlü küresel rakiplerine karşı nasıl üstünlük sağladıklarını ortaya koydu.
2008 yılında yapılan ve Harvard Business Review’da yayınlanan araştırmanın devamı niteliğine olan çalışmada, Türkiye’nin yanı sıra, Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika gibi gelişmekte olan pazarlarda başarı hikâyesi yaratan 50 şirket incelendi. Araştırmada; tüketici ürünleri ve perakende, finansal hizmetler ve üretim sektörleri başta olmak üzere, enerji, sağlık, turizm ve medya gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler yer aldı. Türkiye’den Abdi İbrahim, BİM ve LC Waikiki’nin de başarıları ayrıntılı bir şekilde incelendi.
Abdi İbrahim, Ar&Ge alanındaki yatırımları ve yeniliğe verdiği önem nedeniyle teknolojik yenilikçilik alanında bir başarı hikâyesi olarak sunuluyor. BİM ise listede yaygın ve hızlı bir ağ ile hizmet sunma konusundaki başarısı ile ön plana çıkarılıyor. BİM’in 1995’te 21 olan mağaza sayısının 20 yıl içinde 4 bine çıkmış olması ve bu süreçte gıda perakendeciliği sektöründe yaptığı çalışmalar başarı hikayesi olarak sunuluyor. Ayrıca BİM’in, modern ticaretin halen gelişmiş pazarlara göre düşük seviyelerde olduğu Türkiye’de küresel rakiplerinin arasından sıyrılarak Türkiye’nin en büyük gıda perakendecisi olduğu vurgulanıyor.
BCG’nin çalışmasında yer alan diğer Türk şirketi LC Waikiki ise pazarın koşullarını anlamak ve müşteriye uygun çözümler sunmak konusundaki başarısı ile öne çıkıyor. LC Waikiki’nin, güçlü küresel rakiplerin bulunduğu giyim sektöründe kendisini Türk müşterisinin beğenisine hitap eden ve uygun fiyatlı bir aile markası olarak konumlandırması ve ürünlerinin de bu konumlandırma ile paralel olarak her tip müşteriye hitap etmesi başarı nedeni olarak ortaya konuyor.
Yerel şirketlerin başarı hikâyelerinde 6 başarı faktörü öne çıkıyor:
1-Yerel dinamolar, müşteri profilini iyi tanıyarak ihtiyaçları ve istekleri doğru belirleyerek yüksek müşteri memnuniyeti yakalayabiliyorlar.
2-Dünyada 2018 yılına kadar 1 milyar internet kullanıcısı olacağı öngörülürken, aktif kullanılan mobil aygıt sayısının 5 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Yerel dinamolar başarılı olabilmek için mobil ve internet teknolojilerini kullanıyor.
3-Yerel dinamolar, bölgedeki her noktaya etkin şekilde ulaşıp en hızlı sürede hizmeti verme yetkinliğine sahipler.
4-Gelişmekte olan pazarlarda yerel dinamolar oluşturdukları yaratıcı iş modelleriyle engelleri avantaja dönüştürüyor.
5-Yerel dinamoların başarılı olmak için potansiyeli yüksek yöneticileri bünyesine kattığı ve çalışanlarına doğru eğitim verip yetkin işgücüne sahip olduğu gözden kaçmıyor.
6-Yenilikçi iş modelleri ve teknolojiler, operasyonel mükemmellik, pazarlama, müşteri hizmetleri gibi alanlarda yetkinliklerini geliştirerek bir adım öne geçiyorlar.
Hasan Aslanoba, Hüseyin Durmaz, Hüseyin Özdilek, Ali İhsan Yeşilova, Fahrettin Gülener, Erhan Akbaş, Emre Varlık, Mehmet Erbak, Ömer Kızıl, Aytuğ Onur, Cüneyt Şener, Selim Yedikardeş, Feridun Kahraman, Şenol Şankaya, Baran Çelik, Mesut Öztimur, Tansel Üründül, Nurettin Kutlucan, Osman-Cem-Cemil Sönmez, Ali Tatveren, Murat Coşkunkan, Erdal Elbay, Günal Baylan, Celal Beysel, Nurcan Özdemir, Emine Örnek, Zübeyde Demir, Haluk Özkıyıcı, Ahmet Eker ve Muharrem Yılmaz gösterdikleri başarılarla çok geçmeden uluslararası incelemelerden geçeceklerdir. Belki de geçtiler bile…
Onlar, Bursa’nın gurur abideleri…