Vergisini düzenli ödeyenlerin beklentilerini bir nebze giderecek düzenlemeler Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önüne geldi. Hazırlıkların temel amacı vergisini tam ve zamanında ödeyenlerin teşvik edilmesi…
Yeni teşvik düzenlemesinde düzenli vergi ödeyene indirim yok, denetlemeden muafiyet var. Vergi ödemede uyumsuz olanların emniyete bildirilmesi düzenlemesi ise muhalefet tarafından baskı olarak yorumlandı. Dengeli bir yapının ortaya çıkarılması gerekiyor…

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada vergisini zamanında ve düzgün ödeyen mükelleflerle ilgili sistemin ayrıntılarını anlattı. Bakan Şimşek için “kafesteki tavukların iri olanları makbul” gibi geldi bana… Bakalım neler olacak?

UYUM REKORTMENLERİ

–  Uyumlu olduğu belirlenen mükelleflerin vergi iade talepleri, teminatsız, incelemesiz veya yeminli mali müşavir raporu aranmaksızın yerine getirilecek.
–  Belirli bir düzeyin üstünde uyumlu olan mükellefler ise ihbar hariç, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılacak yoklama, denetim ve bazı inceleme faaliyetleri kapsamı dışında bırakılacak.
–  Uyumlu mükelleflerin özelde taleplerine öncelik verilecek.
–  Vadesi gelmemiş olan borçları için gerekli şartları sağlaması durumunda tecil faizi ile makul süre ve tutarlarda borcun vadesi uzatılabilecek.
–  Uyumlu mükellefler, vergi rekortmenleri gibi ilan edilecek.

DÜZENSİZ VERGİ ÖDEYENLER

Uyumsuz mükellefler için düşünülen eylemler ise şöyle sıralandı:
–  Uyumsuz mükellefler periyodik olarak ziyaret edilecek.
–  Bazı mükellefler için vergi dairesi tarama-kontrol servisleri ya da denetim koordinasyon müdürlükleri tarafından sadece uyumsuzluk kapsamındaki belirli noktalarda vergi inceleme çalışmaları yapılacak.
–  Uyumsuzluğu yüksek olan mükellefler ise doğrudan Vergi Denetim Kurulu, Emniyet, SGK ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlara iletilecek.
Bakan Hayati Yazıcı’nın müjde olarak açıkladığı “yeşil pasaport” konusu unutulmuş sanki!

Vergisini zamanında ödeyenlere taksitli ödeme ve indirim gibi seçenekler de düzenlemede yok.

Vergisini ödemeyenlerin (ödemeyi unutanlar mı desek) cezalarından vazgeçilmesi maddesi, tasarı Genel Kurul’a indirildiğinde yeniden kaldırılabilir. İngiltere vatandaşı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cezaların alınmasından yana…

Kanımca düzenleme yetersiz. Vergisini zamanında ödeyenler için bu yılın ya da önümüzdeki yılın matrahına yansıyacak bir indirim çalışması yapılması daha doğru bir adım olacak.

Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir