Türkiye’nin hemen her kesiminin tüketmekten mutlu olduğu zeytinin geleceğini kurtarmak adına harekete geçenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz başta olmak üzere DOĞADER, TMMOB’a bağlı odaların Bursa şubeleri, çiftçiler ve sivil toplum kuruluşları söylemlerinde Ankara’yı uyarmaya devam ediyorlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen ‘Zeytin Tasarısı’na karşı olduklarını açıklayan Nilüfer Kent Konseyi başkan ve üyeleri de Nilüfer Belediyesi’nin Büyükbalıklı Mahallesi’ndeki iftar programının ardından zeytin üreticisine yasa tasarısını anlattılar.

Nilüfer Belediyesi Çevre Danışmanı Arca Atay, Türkiye’de mevcut zeytinliklerin yüzde doksanının 25 dönümün altında olduğuna değindi. Atay, “Ortalama olarak Türkiye’deki zeytin alanı miktarı 12 dönümdür. Bu yasa çıkar ise yüzde doksan zeytin alanımız büyük bir talan içine girecek” dedi.

Toplantıda söz alan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ikinci başkanı Orhan Sarıbal, yasa tasarısına göre 25 dönümden küçük zeytin alanlarının sanayileşme adı altında talan edileceğini söyledi.

Orhan Sarıbal, “Zeytinle ilgili 2006 yılından beri ısrarla kanunlar, yasa tasarıları geliyor. Zeytin alanlarında şu an yapılmak istenen, enerji adı altında termik santrallere, rüzgar santrallerine ve maden ocaklarına yer açmaktır. Mevcut ekonomik politikalar böyle diyor. Yasalaştırılmak istenen tasarı ile zeytin alanlarına sorgusuz sualsiz rahatlıkla girip zeytinlikleri yok etmek mümkün hale geliyor” dedi.

Zeytin ağacı dikili olan alanlarda herhangi bir termik santral, kömür ocağı ve yerleşim yeri yapılması için oluşturulacak komisyonun da adil olmadığını vurgulayan Sarıbal, valilik tarafından kurulacak 9 üyeli komisyondaki 7 üyenin kamudan olacağına dikkat çeken Sarıbal, “Bu tasarıyla birlikte vali kendi bünyesinde oluşturduğu bir ekiple sizin 25 dönümden küçük zeytin alanlarındaki ağaçları herhangi bir nedenle kesip, imara, inşaata, sanayiye, ticarete ve termik santraline açabilir. Zeytin bizim hayatımızdır, üretim şeklimizdir, çocuklarımızın ve ailemizin yaşam kaynağıdır ve bu toplumun dengeli düzenli beslenmesi için olmazsa olmaz bir üretim biçimidir” diye konuştu.

 

EGELİ EFELER ANKARA’DA

 

Bu arada, Ege Bölgesi’nde de çalışmalar hızlandı.

İnternet ortamında “Zeytin Hayattır” başlığı altında kampanya düzenleyen Salih Madra ile beraberindeki heyet, 5 günde 54 bin 786 imza toplamayı başardı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), Marmarabirlik, Tariş, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ayvalık, Burhaniye, Edremit Ziraat Odaları, Zeytin Üretici Dernekleri’nden üyelerle birlikte geçtiğimiz gün yasa tasarısının görüşüldüğü TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’na giden Salih Madra, topladıkları imzaları teslim etti. Komisyonda milletvekillerinden sonra söz sivil toplum kuruluşlarından “Maden Lobisi”ni temsil eden İsmet Kasapoğlu dışında konuşan herkes, tasarının vahametini dile getirdi.

Gelelim son söze; “Bu yasa tasarısının esas komisyonu, Tarım Komisyonu olmalıdır. Enerji Bakanlığı’nın ve Enerji Komisyonu’nun zeytin gibi önemli bir tarım ürününün geleceği hakkında karar mercii olması kabul edilemez. Bu yasa zeytinliklerin yok edilmesinin önünü açmaktadır. Bu tasarı, bu haliyle kabul edilmemelidir.

www.change.org/zeytinhayattir adresine girerek imza atın.

İmza atana ömür boyu zeytin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir