Birçok girişimci, genellikle aile büyüklerinin izinden gider. Dededen kalan mağaza, dükkan ya da fabrikayı olduğu gibi devam ettirenler, babasının kurduğu işin içinde pişenler ya da ortaklıklarla götürülmeye çalışılan işlere rastlarız çoğu zaman. Genel olarak işleriyle haşır neşir olanlara bugünlerde çok iş düşecek.

Bilgi, yapılacak her işin belirleyicisi…

Sosyal ağlar, e-ticaret, inovasyon, iş güvenliği, kalite birimi, Ar-Ge ve iş geliştirme uzmanlarıyla birlikte iş kurmak epeyce terlemeyi de beraberinde getiriyor artık.

Bursa Valiliği kanalıyla gelen bir iletide, girişimciliği bir yaşam biçimi olarak görenlerin sayısını artırmak amacıyla 2012 yılında TÜBİTAK tarafından başlatılan programa 2 binin üzerinde başvuru olduğunu okudum. Yararlı bir çalışma…

İki aşamalı değerlendirme sonucunda bu gruptan 239 girişimci adayına iş planlarını desteklemek üzere 100 bin liraya kadar geri ödemesiz sermaye desteği de kesinleşmiş durumda.

Şimdi sıra kurulan bu firmaları iş rehberleri yardımıyla uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknolojik gelişmelere açık, süreçleri geliştirebilen pazarda yeri olan kalıcı firmalara dönüştürmeye geldi. Yeni kurulan şirket yöneticilerinin ülke ekonomisine katkı koyabilmesi için tecrübe edinmeleri gerekiyor…

Sürecin en fazla 12 ay sürecek ikinci aşamasında girişimcileri özellikle ticari ve idari konularda yönlendirecek iş rehberleri aranıyor.

Türkiye’nin sanayi, tarım, sağlık turizmi, kış turizmi ve tarih başkenti konumundaki Bursa’dan çok sayıda iş rehberi çıkmasını bekliyorum…

Girişimcilerin sürecin sonunda edinmesi gereken tecrübeler ise bir işin olmazsa olmazlarına işaret ediyor…

İkinci aşamanın hedefleri arasında ürün ya da hizmetin ticarileşmesini sağlamak, ürün geliştirmek, pazar analizi, müşteri ilişkileri ve dağıtım kanallarının yönetimi sayılabilir.

TÜBİTAK tarafından girişimciye aktarılan sermaye desteğinin iş planları hedefi doğrultusunda verimli kullanılıp kullanılmadığı da önemli ayrıntılardan biri. Finansa erişim, insan kaynakları yönetimi, firmanın zayıf ve güçlü yönlerinin saptanması ve risk yönetimi gibi konuların yönetilmesi gerekiyor.

Yeni girişimcilere yol yordam öğretecek olan iş rehberleri de tecrübeli olmalı.

10 yıl ve üzerinde iş deneyimi aranıyor. 5 yılını girişimci olarak ya da satış cirosu 10 milyon liranın üzerinde olan bir firmada üst düzey yönetici olarak çalışmış olması gerekiyor. Daha önce iş rehberliği hizmeti verenler tercih nedeni. İş rehberinin ikinci bir dili yazıyor ve konuşuyor olması da önemli bir ayrıntı.

xxx

Romanlara el uzatın

Roman toplulukların birbirleriyle ve içinde yaşadıkları toplumla işbirliğini geliştirmek adına yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Komisyonu bu alandaki girişimler için proje yarışması düzenlemiş bulunuyor. Kazanan projelerin, Romanlar ve çoğunluk arasındaki sosyal farklılıkları ortadan kaldırmaya yönelik içerik taşıması gerekiyor. Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Kosova ve Türkiye’den sivil toplum kuruluşlarına açık olan yarışmada kazanacak her projeye 14 bin Euro aktarılacak. Ayrıca proje hazırlayanlar Belçika’da toplantılara katılacak.

Başvurular;

e-posta ile; ELARG-Award-Roma@ec.europa.eu adresine;

Posta ile de;

European Commission

DG Enlargement

Award for Roma Integration

Rue de la Loi 15

1049 Brussels, Belgium

adresine yapılabilecek.

Son tarih 6 Ağustos 2014.

Bursa’nın zaman zaman sorun yaşadığı Romanlar konusunda eşitlikçi projelere gereksinim var. Halk bilimciler biraz gayret ederlerse kentte önemli bir adım atılmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir