Bankaların, özellikle kredi kullananlardan dosya masrafı adı altında kestiği paralar geri alınabiliyor.

Yargıtay’ın verdiği karar sonrası sıraya giren müşteriler de zaman geçirmeden öncelikle Tüketici Hakem Heyetlerinin kapısını aşındırmaya başladı. Başladı başlamasına da yapmaları gerekenleri tam olarak bilmeyenlerin sayısı oldukça fazla. Örneğin kredi alınması aşamasında bankaların verdiği belgelerin saklanmış olması zaman kazandırıyor.

Ödemelerin ardından alınan dekontların, dosya masrafını gösteren resmi belgelerin, imzalanan o minicik yazılı kağıtların ibraz edilmesi gerekiyor.

Banka müşterileri Tüketici Hakem Heyetlerine bankası hakkında şikayette bulunurken dekont, kredi sözleşmesi gibi resmi belgeleri yanında bulundurmak zorunda. Ancak bu belgeleri olmayanlar ise bankalarına başvurarak örneklerden birini ya da hepsini alabiliyor. Ama para karşılığı… Ağırlıklı olarak dosya masrafı ve yıllık hesap işletim ücreti gibi konularda bankalarından şikayetçi olan müşterilerden bu tür resmi belgeler için istenen ücret ise 20 ile 100 lira arasında etiket taşıyor. Hakkını aramak için bankaya giden müşteriden istenen ücretler nedeniyle sıkıntı yaşayanların sayısı da hatırı sayılır düzeye çıkmış durumda…

Banka müşterileri, kanun kapsamında banka veya tüketici finans kuruluşu ile imzalamış olduğu kredi sözleşmesini erken kapatmasına rağmen gerekli olan faiz indiriminin yapılmaması veya yanlış yapılması ve sözleşme hükümlerinin ölçüsüz derecede aleyhine olması, sözleşmede yer almadığı halde çeşitli isimler altında masraf alınması halinde de Tüketici Hakem Heyetlerine şikayette bulunabiliyor.

Sektördeki banka uygulamaları incelendiğinde kamu ya da özel bankaların hemen tümünün belge isteyen müşterilerinden para istediği görülüyor. Örneğin bir kamu bankasının, konut kredisi kullanan bir müşterisinin masrafları istemesi karşısında belge için 80 TL aldığı ispatlanmış durumda. Özelde de durum farklı değil. Sadece bir ödeme dekontu için müşterisinden 15 lira alan banka var.

Bir başka banka ise çekmiş olduğu krediden kesilen masrafı öğrenmek için dekont talep eden müşterisinden 10 lira istemiş. Müşteri de dekont konusunu hakem heyetlerine

taşımış…

İlginç bir ayrıntı daha var. Bankaların kestiği ücretlere itiraz eden müşteriler, Hakem Heyetlerine sundukları bu tür belgeleri bankanın ilgili biriminden kendi adına almak zorunda. Bu nedenle bankanın internet sitesinden alınan belgeler geçerli olmuyor. Bu arada Bankalar Birliği de müşteri şikayetlerini azaltmak ve sıkıntıları aşmak için bünyesinde Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti oluşturdu.

Tamamen iyi niyetli (!) bu girişim ise bir türlü sorunu çözemedi…
NASIL ALINIR?

1-2 bin liranın altında alacaklar için ilçe hakem heyetleri, 2-3 bin lira için il hakem heyetleri, 3 bin liranın üstü için Tüketici Mahkemeleri yetkili.

3-Hakem Heyetlerine başvuru dilekçesi ve bankalardan alınan belgeler hazır olmalı.

4-Tüketicilerin başvuruları geriye dönük 10 yılı geçmemeli…

Yasal yoldan haklarını aramak için harekete geçenlerin bankalarda sakinliklerini korumaları ve bağırıp çağırmamaları da menfaatleri gereği.

Hatırlatırım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir