İş dünyasının siyasi iktidardan beklentileri, her zaman doğru ortamlarda dile getirilir, getirilmelidir.

Faiz, döviz, krediye ulaşımdaki zorluklar, ihracat, ithalat, vize uygulamaları, ucuz sanayi arsaları, teknolojik gelişmelere katkı, Ar-Ge, vize alırken yaşanan zorluklar, vergi düzenlemeleri, yeni stratejik yatırım alanları ve teşvikler, Türkiye’de ağırlıklı tartışma noktaları olarak dikkat çeker.

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 70. Mali Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, sinir noktalarına değindi. Geciken adaletin adalet olmadığı gibi alınması gereken kararların, çıkarılması gereken yasaların ve yapılması gereken düzenlemelerin gecikmemesini istedi…

Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ana hatları özetle şöyle…

“Halen bekleyen yapısal reformlar var. Cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi, adil vergi sistemi, vergisini doğru ve zamanında ödeyen mükellefe pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor.”

Demek ki vergisini ödeyenler, bazı ayrıcalıklar istiyor. Örneğin bunlardan biri yeşil pasaport… Dünyaya vize almadan gitmek istiyorlar…

Hisarcıklıoğlu bakın daha nelere dikkat çekiyor…

“Ürün bazında yatırım teşvikleri olmalı. İhracatı içinde orta teknoloji ürünlerinin payı artıyor ama ileri teknoloji ürünleri geriliyor. Enerji üzerindeki yüksek vergileri azaltalım. Demiryollarını limanlara ulaştırmak şart. Kamu alımlarında yerli KOBİ’lerin ürünlerine ağırlık verilmesi gerekiyor. Şirketlerimiz ‘küçük olsun benim olsun’ anlayışını bırakmalı. Ortaklık kurarak büyümek daha doğru.”

Yukarıdaki istekler ve öneriler, Türk iş dünyasının uzun zamandan bu yana bekledikleri.

Hisarcıklıoğlu’nun bankalara yönelik yakınmaları da var. Harç, komisyon ve dosya ücreti adı altında alınan yüklerin iş dünyasının canını yakmaya devam ettiğini haykıran Hisarcıklıoğlu, “KOBİ’ler hapşırırsa bankalar grip olur” sözleriyle çok şey anlattı.

Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde yaşanan sıkıntılara da değinen Hisarcıklıoğlu, iktidara, “AB liderlerinin ön yargılı söz ve davranışlarına takılmadan reformları yapmaya devam edin” diye seslendi.

Haklıydı.

Alım gücü en yüksek pazar Avrupa ve çok yakın…

Demek ki Türkiye’yi uçuracak kararlar beklemede ve sıkıntılar devam ediyor.

‘Kaplanlar’ tırnaklarını göstermeden ve kükremeden bekliyorlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir