Türkiye’de kredi çekip ABD Doları alan, evini satıp dolara yatıran, birikimlerini dolarda değerlendiren insanlarımızın olmasına kızan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, serbest piyasa koşullarını da unutarak, 10 Ağustos 2018 tarihinde “Dolar bizim yollarımızı kesemez. Yastığının altında doları, Euro’su, altını olan varsa bunu gitsin Türk lirası ile bankalarımızda bozdursun. Bu bir milli, yerli mücadeledir. Bu, bize karşı ekonomik savaş ilan edenlere milletimin cevabı olacaktır. Bizim bu birliğimiz beraberliğimiz Batı’ya en büyük cevap olacak” diye konuşmuştu… Halkın bu çağrı sonrası ne kadar dolar bozdurduğuna ilişkin net veri bulamadım…

2019 yılında Türkiye’de 1 milyon dolar ve üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 164 bin 938‘e yükselirken; ‘Ultra zengin’ olarak tanımlanan 30 milyon dolar ve üzerinde serveti bulunan kişi sayısı ise 2019 rakamlarına göre bin 913 kişi

Bu arada Merkez Bankası’ndaki döviz rezervi bile eridi. Eksi 45 milyar dolarla yolumuza devam ediyoruz… SWAP işlemi için Katar dışında derdimize derman olacak ülke de bulunmuyor

Kısa vadeli dış borç; 140 milyar dolar…

Bugünlerde dolar stokçuları çok hareketli. Kurda yaşanan çift yönlü oynaklık; 8,58’den 6,89’a gerileme ve tekrar 7,63’e kadar tırmanış, anlık alım satımlarda kazanç sağlıyor… Piyasaya her kuyumcudan 500 gram altın istendiği fısıldanıyor… Ekonomik savaş içinde olduğumuz gerçeği yüzümüze söyleniyor…

İHRACAT İÇİN KUR ÇOK ÖNEMLİ

Yaşanan hızlı hareketler tarımsal üründen otomotive kadar bütün sektörlerde var olan sıkıntılara yenilerini ekliyor. Tekstil ve konfeksiyonda fiyat belirlemek çok ciddi bir iş haline geldi. İhracat mallarının yükleneceği konteyner bulmak da gerçekten ‘deveye dere atlatmak’ gibi… İhracatçının girdi maliyetlerinin yanı sıra Covid-19’un getirdiği diğer zorluklarla da savaşması gerekiyor… Taksitli yaşam, Türk halkının 21’inci Yüzyılın gerçeği olarak yerini alıyor…

İthal ürüne bağlı çalışan esnaf, eli kolu bağlı olarak kurdaki hareketi izliyor. 2020’de fiyat artışları kırmızı mercimekte yüzde 44, kuru fasulyede yüzde 27, çeltikte yüzde 27 ve arpada yüzde 19 oldu. Temel gıda toptancıları dolar artacak diye stok yapıyor, olan da son tüketiciye oluyor…

Peki, şimdi ne yapacağız; sorunu yine toptancıya baskınla mı çözeceğiz? Patates ve soğan depolarını basanların bu dönemde marketlerdeki etiketleri de kaydetmesi gerekecek…

Bugünlerde dünyada bir ilki başarabilir; ‘Market ajanları’ istihdam edebilir; İşsizliği bir nebze de olsa çözebiliriz!

FAİZ ARTIŞI GÜNDEMDE

Yabancılar, Merkez Bankası’nın bir ara toplantı yapması gerektiğini pompalıyorlar bugünlerde. JP Morgan, Deutsche Bank ve Rabobank; 100 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Daha yüksek oranlı olmasını isteyen gruplar da yok değil… Özetle yüzde 17’lik faizin yüzde 19’a kadar yükseleceğini öngörebiliriz.

Biz, önümüze bakıyoruz. Ekonomide epeyce büyük bir sıkıntı var. Sıkıntı, öksürük gibidir; saklayamazsın. Dilin sussa bedenin söyler; Yüzün gülse duruşun dillenir… İçine doğru öksürsen bu kez de iç organlarda hasar yapar…

PARA VE STOK TUZAĞINA DÜŞME

Para tuzakları, tasarruf sahiplerini içine çekip duruyor. Kurun oynaklığı, stokçuluk tuzağına çekiyor. Piyasalar artarken sürekli hareket edenler volatilite tuzağına düşüyor. Karaborsacılar, istifçiler, aracılar ve al-sat tacirlerinin Türkiye’nin her yerinde arsa ve oteller el değiştiriyor… Sermayenin hızla el değiştirdiği apaçık ortada… Daha FETÖ’nün 120 milyar dolar olduğu iddia edilen servetinden de ses yok… Bu konuda mutlaka adım atılmalı…

Türkiye, tarım, sanayi, turizm, gıda ve tarih ülkesi…

Doğru insanlarla sıçrama yapacak ülkemize kıymayalım, çok çalışalım, çok üretelim, az konuşalım…

Dolar elbet bir gün yorulacak…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir