Yüzölçümü 10 bin 882 kilometrekare olan ve tanınan adıyla ‘Türkiye’nin en yeşil kenti Bursa’, Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre 17 organize sanayi bölgesine sahip. (Bu konudaki güncelleme 8 Ocak 2020 tarihinde yapılmış olarak görülüyor… )

FAALİYETTE OLAN OSB’LER

1-Bursa OSB 2-Bursa Teknoloji OSB 3-Hasanağa OSB 4-Demirtaş OSB 5-Uludağ OSB 6-İnegöl OSB 7-İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB 8-Kestel OSB 9-Mustafakemalpaşa OSB 10-Mustafakemalpaşa Mermerciler OSB 11-Nilüfer OSB 12-Yenişehir OSB 13-Bursa İhtisas Deri OSB 14-TOSAB Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas OSB 15-Barakfakih Islah OSB 16-Kayapa Islah OSB 17-Yenice Islah OSB ve (Hasanağa OSB ile Akçalar Islah OSB birleşmiştir.)

BTSO’nun sitesinde yer alan bilgiler böyle…

KENTTE HER ŞEY VAR

Bursa; Başta tarım, tarih, turizm ve sanayi kenti… Her biri kendi içinde alt başlıkları olan, özen isteyen, bilgileri sürekli yenilenen ve 3 milyon 139 bin 744 kişiyi doğrudan ilgilendiren temel uğraşı alanları

2007 yılında 2 milyon 439 bin 876 kişinin yaşadığı Bursa bugün 3 milyonu geçmiş durumda. Sürekli göç alıyor, sürekli yeni evler inşa ediliyor ve sürekli yeni sanayi bölgeleriyle sarılıyor…

Tarım alanları bir anda 4’üncü hatta 5’inci sınıf tarım alanı ilan ediliyor, zeytin ağaçları kesiliyor, çam ormanları yaşlı ağaç doluyor (!) seyreltiliyor, hafriyat kamyonları istedikleri yere moloz döküyor, dere taşma sahaları villa doluyor, akarsuların içindeki balıklar intihar ediyor, kaçak binalara bir anda af çıkıyor ve 0.50 emsal artışıyla 5 katlı binaların yerinde 10-15 katlı apartmanlar peydah oluveriyor!

Ne altyapı yetiyor ne de trafik nefes alabiliyor… O güzeller güzeli kelebekleri göremiyoruz artık. Çünkü kelebek, oksijeni bol olan yerleri sever… Serçe ve karga dışında sadece martılar uçuyor gökyüzünde. Onlar da aç oldukları için geliyorlar…

KENT ANAYASASI DEĞİŞİYOR

Büyükşehir Belediyesi de kentin yeni anayasası niteliğindeki 2040 Yılı 1/100.000’lik ‘Çevre Düzeni Planı’ için düğmeye bastı. Kent Konseyi, BTSO, sanayici ve iş insanları dernekleri, organize sanayi bölgelerinin yetkilileri, Bursa’nın yatırımcı kuruluşları, ilçe belediyeleri, belediye şirketleri ve iki üniversitemizin de yer aldığı geniş bir kesimden görüşler alınıyor. Bursa’nın yeni anayasasında sürdürülebilir kent yaşamı ve sanayi bölgeleri dengesinin kurulmasına çalışıldığı belirtiliyor. Gelişen sanayi ve artan göç nedeniyle Bursa’nın planlı büyütülmesi gerekliliği ortaya konulurken, kentin özellikle batısında yeni yerleşim alanları için doğru alanlar belirlenmeye çalışılıyor…

GEBZE SANAYİCİLERİ TEYAKKUZDA

Kayapa, Çalı, Taşpınar, Badırga ve Ürünlü en çok dikkat çeken yerler… Kentin doğusunda da Kestel, Yenişehir ve İnegöl arasında kalan tarlalarda yeni sanayi ve yerleşim yerleri konusunda fikirler var… Bu arada Gebze sanayi bölgesindeki fabrikaların ve halkın Bursa’ya getirilmesi yönünde girişimler olduğu da iddia ediliyor. Neresinden bakarsanız bakın Bursa tam bir çekim merkezi durumunda. Çanakkale Köprüsü’nün bitmesiyle birlikte Biga, Bandırma ve Karacabey arasında yeni sanayi bölgeleri ve yerleşim sahaları da ortaya çıkacaktır…

Türkiye’nin büyümesi, üretim ve ihracata bağlı anlıyorum ancak; Bursa’nın verimli toprakları asla yitip gitmemelidir…

NOT: Maske-mesafe-hijyen konusunda lütfen titiz davranalım. Haritada kırmızıya dönersek eğer, hem bize hem de esnafa yazık olacak… Çektiğimiz acılar artacak, 1 yıl boşa gidecek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir