İş kadınları ve işçi kadınlar
Geçtiğimiz hafta; 5 Mart 2021 Cuma günü, Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUİKAD) 12’nci kez düzenlediği ‘İş Yaşamında Başarılı Kadın Ödülleri’ sahiplerini buldu… (Covid-19 Pandemisi nedeniyle dijital bir platform kullanıldı ve yerel kanal AS TV’de canlı olarak yayımlandı…)
Kendi yanlarında çalışan kadınlara her türlü desteği veren ‘Girişimci kadınların’ ödüllerine gelince;
‘ULUSAL’ kategori
Yılın Başarılı İş Kadını: Gamze Cizreli
Yılın Fark Yaratan Kadını: Doç. Dr. Özge Karadağ Çaman
‘YEREL’ kategori
Bursa’nın Başarılı Girişimci İş Kadını: Nermin Atalay.
Bursa’nın Yılın Başarılı Kadın Yöneticisi: Gonca Tıknaz
Bursa’da Yılın Kadını Destekleyen Şirketi: Chassis Brakes International A Hitachi Group Company.
BUİKAD ÖZEL ÖDÜLÜ
Tüm sağlık çalışanları adına: Dr. Nalan Yıldız ve Dr. İlknur Gülsün Ünal
DİJİTAL TÖREN
Bir süre izlediğim törene katılanlar arasında; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Doğu Marmara Temsilcisi ve Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın, UN Global Compact Türkiye (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) Başkanı Ramazan Kaya, BUİKAD eski başkanı İpek Yalçın ile Fütürist Ufuk Tarhan da töreni izleyenler arasında yerlerini aldılar ve girişimcilere destek verdiler…
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Oya Eroğlu, törende yaptığı konuşmada; “12 yıldır ara vermeden yaptığımız Noktalama Projesi ile genç kızların iş hayatına hazırlanmasını amaçladık. BUİKAD üyeleri, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesinin 3. ve 4. sınıfında okuyan kız öğrencilere koçluk yaparak kariyer planlamalarında destek oldu. 150 kadın girişimciye mentörlük yaptık; 22’si kendi işini kurdu. Global Compact Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olarak BUSİAD ve Yeşim Tekstil ile birlikte ‘Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun kurulmasına öncülük ettik” dedi.
Kadın girişimcilerimizin başarısı, dünyayı erkek-egemen anlayışın nobranlığından da kurtaracaktır… Kolay gelsin…
XXX
KADININ ADI YOK…
Kadın işverenlerin tam sayısını bilemiyorum ancak; Bugünden tam 66 yıl önce; 1955’te her 100 kadından 72’si işgücüne dahil olarak ya çalışıyormuş ya da iş arıyormuş… Üreten, ürettiğini satan, ülkenin kalkınması için didinip duran kadınlarımız… Yıl 1990’a geldiğinde işgücüne katılan kadın sayısı yüzde 43.7’ye gerileyivermiş… (Murat Muratoğlu)
Bugün durum felakete doğru gidiyor… Her 100 kadından sadece 30.6’sı işgücüne dahil olarak görülüyor… Bu arada ‘İş gücüne dahil olmak demek’ çalışıyor anlamına gelmiyor… Bir mesleği olduğu halde iş arayanlar ve yaşı çalışmaya uygun olan kadınlar da bu tanım altında toplanıyor…)
Yıl 2020 ve çalışabilen kadın sayısı, her 100 kadında 26… Gelecek yıllarda sayının daha da azaldığına tanık olacağız…
153 ülke arasında Türkiye, cinsiyet eşitliğinde 130’uncu sırada… Ülkeyi yönetenler acaba farkında mı? Kadınların işgücüne katılımında Türkiye 132’nci sırada… Afrika ülkeleri arasında bir yerlerdeyiz artık…
Türkiye’de kadınlar, eve hapsediliyor…
Bu veriler ışığında ‘Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü!’