“Karma ekonomik yapıdan, tek sesli ekonomik yapıya mı geçiyoruz?” diye düşünür hale geldim. Yakından bakınca Türkiye’nin içine dönük bir ülke haline geldiğini görmek mümkün. Ekonomi yönetiminin sesi soluğu çıkmaz ve açıklama yapamaz hale geldiği yönündeki tespitler, giderek daha çok dillendiriliyor.

IMF haberleri, Dünya Bankası haberleri, derecelendirme kuruluşu haberleri hemen hemen hiç yok…

İhracat arttı ya da azaldı, ithalatta fren mekanizmalarının işleyişi, tarımda kuraklık, balıkçılıkta yasaklar, av mevsiminin açılıp kapanması gibi derin ve iz bırakan haberler sardı her yanı!

Enflasyon, deflasyon, stagflasyon, arbitraj gibi ‘halkın anlamak için çaba sarfetmediği’ önemli açılımlardan bahseden bile yok.

Teknolojik devrimi yakalamak için atılan adımların izlerini birileri siliyor olmalı…

Ticaret ve sanayi odalarının yerel iktidarla ve bankalarla birlikte attığı imzalar dışında büyük yatırım haberleri de yok artık. Bir buluş, bir araştırma, bir büyük anlaşmaya rastlamaz hale geldik. Oysa dünyada olup bitenlere ilgisiz kalmamamız gerekiyor.

Şangay beşlisi ülkelerde neler oluyor? Rusya, Çin, Hindistan, Malezya, Japonya neler yapıyor? Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs’tan ayrıntılı bilgiler aldığınız bir gazete, bir televizyon bir dergi var mı? Kaldı mı?

Otomotiv sektöründe yeni projelere ne oldu? Yerli otomobil üretiminde neredeyiz? Babayiğitler hangileri? Elektrikli otomobil üretimi konusunda atılan adımlara kim, neden destek vermedi? Yerli taksi ürettiğini iddia edenler şimdi nerede? TÜBİTAK’tan aldıkları destek yerinde kullanıldı mı? Taksi hangi kentlerde kullanılacaktı? Jan Nahum şimdi ne yapıyor? Kıraç ailesinin veliahtları neler yapıyor?

Soru çok bende.

Bursa 2023 yılında ihracatın yüzde 10’u ile 20’sini tek başına karşılayacak sektörlerine yatırım yapıyor mu? Bilişim Vadisi yatırımı kaç yılda, kimler tarafından hangi ölçekte yapılacak? Bütünşehir Yasası’nın sanayiciye etkisi ne olacak? Kuraklık, bir başka anlamda mevsimlerdeki değişimlerin sanayiciye etkileri konusunda araştırma yapılıyor mu? Susuz üretim tekniklerinde neredeyiz? Kalıpçılık sanayicilerin vazgeçilmezi olduğuna göre; Türk kalıp sanayicileri durumlarını analiz ettiler mi?

Konya Ovası kurudu. Bursa Ovası her yerinden bıçaklandı. Çukurova, Gediz Ovası, Iğdır Ovası, Antalya 20-30 yıla kalmaz üretemez hale gelir. ‘GAP’ zaten gitti gidiyor; Tuzlanma nedeniyle… Türkiye gelecekte gıda sıkıntısı çekecek mi?

Enerjiyi zaten sormayın. Dışa bağımlı bir ülkenin enerjisi… 10 yıllık bir yatırım sonunda nükleer enerjimiz olacak. O da eğer biz Çernobil’i unutursak hayata geçecek…

Kamuoyundaki tek gündem maddesi ise Cumhurbaşkanlığı seçimi. Keşke ekonomiyi bilen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını seçebilsek…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir