Türkiye 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 oranında büyümüş, kocaman olmuş; 5 trilyon 47 milyar 909 milyon TL’lik mal ve hizmet üretilmiş, yatırım yapılmış; Yetmemiş…

Büyüme rakamları kişi başına milli geliri kemirmiş ne yazık ki… 2020 yılında kişi başına milli gelirimiz 8.599 dolar; 2009’dan bu yana en düşük rakam, o zaman da 8.980 doları görmüşüz… Canımız çok sıkılmıştı…

Onca çabamıza karşın bir türlü gelişme göstermeyen milli gelirimizi 2013 yılında 12.480 dolara çıkarmışız… Orası çok tehlikeliydi, barınamadık… Yıllar içinde erime başladı ve şimdi başımız iki elimizin içinde düşünmeye başlama zamanı.

YÖNETİM KADROSU DAHA ÇOK ÇALIŞMALI

Yönetim kadrosu toplantılarda, “Biz nerede hata yaptık?” sorusunu soruyor mu acaba… Bazı önemli noktaları atlamış olabilir miyiz? Örneğin; insan hakları, demokrasi ve hukuk alanında yapılması gereken reformlarda geç mi kaldık? Sabit yatırım için onca kolaylık sağlanmasına karşın yabancı yatırımcı neden gelmedi? Sıcak para girişleri arttığında sevindik; Oysa onlar faize ve bol kazanç sağlayacakları alanlara para akıttılar ve paralarını alıp çıkıp gittiler…

YURTİÇİNDEKİ FAALİYETLER

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’yı (GSYH) artıran ekonomi faaliyetlerini incelediğimizde finans ve sigorta sektörünün başı çektiğini görüyoruz… Bankaların halkın bir bölümüne sağladığı krediler, yatırımcıya verdiği destekler gelirlerimizi artırıyor. Aslında bir kısır döngü içindeyiz… Bankadan aldıklarımızın ne kadarı reel sektörü doğrudan ilgilendiriyor, bilmiyoruz… Bilgi ve iletişim çağındayız ve bu alana büyük paralar harcanıyor… Kamunun temel yatırımlarını müteahhitler eliyle yapıyor olması, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmetlerin kamudan özel sektöre doğru kayması, gayrimenkul faaliyetleri, sanayinin covid-19’a rağmen üretime devam etmesi geçen yıla ait verilerin olumlu çıkmasına etki etti. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetlerinin yüzde 5,2; Hizmetlerin yüzde 4,3 ve inşaat sektörünün yüzde 3,5 azalma göstermesi ise gelirlerimizdeki erimenin başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI

Yapılan açıklamalara göre halkın tüketim harcamaları, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,2 artmış görünüyor… Halk gelirinin yüzde 56,4’ünü başta gıda olmak üzere temel gereksinimlere harcadı… Pandemi sonrası evlere maske, kolonya, dezenfektan, sirke, doğal ürünler ve temizlik maddelerinin alımı arttı… Tatilden vazgeçildi, seyahatler azaldı ve insanlarımız kendi alanlarına çekildi.

2020 yılında bir önceki yıla göre; mal ve hizmet ithalatı yüzde 7,4 artarken; ihracatı ise yüzde 15,4 azaldı.

BAKAN ELVAN’IN HEDEFİ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın 2020 yılı ekonomik büyüme verilerinin ardından yaptığı değerlendirme önemli… 2021 yılında temel hedefi; Fiyat istikrarı… Enflasyonla savaşın devam edeceğini öngörüyor…

Umarım başarılı olur…

XXX

KİTAP TAVSİYESİ

Tüm servetini Atatürk önderliğindeki Milli Mücadele için bağışlayan da vardı, vatanın bağımsızlığı için cepheden cepheye koşan da… Vatanı kurtaranların mücadelesi, Cumhuriyet’in ilanından sonra da devam etti. Vatanı kurtuluşunda yer alanlar, Atatürk’ün yaktığı meşalenin ışığı ile bir sonraki neslin vatanı daha ileri taşımasına destek oldu. Vatanı yeni nesle emanet ettiler. O gençlerden bazıları dünyaca ünlü bir bilim insanı olup Türk havacılığına, arkeoloji bilimine katkıda bulundu, bazıları Türk Cumhuriyeti’nin ilk kadın heykeltıraşı, opera sanatçısı olarak hem Türk kadının önünü açtı hem de sanatı bir adım öteye taşıdı. Türkiye’nin çağdaşlaşmasına katkıda bulunurken kalplerinde, zihinlerinde hep Atatürk vardı. Tolga Aydoğan’ın yazdığıAtatürk’ün İzindekiler” kitabı, Atatürk ile birlikte Cumhuriyeti var eden ancak gölgede kalmış bu değerli insanların, kıvılcımdan ateşe dönüşen hikâyelerini anlatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir