Dünya ekonomilerini tehdit eden Covid-19 salgını kapsamında dünya çapında kayıt altına alınan vaka sayısı 64 milyonu buldu ve her gün biraz daha artıyor. Ölümler 1 milyon 481 bini geçti… Ekonomiler gibi moraller de bozuk…

Dünya genelinde milyarlarca kişi sokağa çıkma yasağı veya kısıtlamaları, salgın tedirginliği veya devlet ve şirketlerin mümkün kıldığı evden çalışma uygulaması nedeniyle işe gitmiyor. Bu çerçeveden bakıldığında; Başta sanayi olmak üzere dünya ekonomisi büyük tehlike altına girdi… Çok sayıda ülkenin ekonomisi bu yıl küçülecek… Türkiye’nin ise yılsonu itibarıyla yüzde 0.09’luk büyüme rakamını yakalamasını bekliyorum…

Bu arada ülkeler, ekonomi ve istihdam piyasalarını covid-19 krizinde ayakta tutmak için birbirinden farklı strateji ve taktikler benimsiyor ve hayata geçiriyor. Kısaca göz atalım…

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgının hemen akabinde krizle mücadele için dayanışma kampanyası başlatıldığını duyurdu. “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında Erdoğan, yedi maaşını kampanyaya bağışladığını açıkladı. TBMM’deki milletvekilleri, belediyeler, bürokratlar ve vatandaşlar kampanyaya destek vermeye çağırıldı… Uluslararası Para Fonu’nun resmi verilerine göre, covid-19 kapsamında bağış kampanyası başlatan diğer ülkeler; Irak, Lübnan, Sri Lanka, Güney Afrika ve Senegal oldu…

Hükümet, ekonomiye 100 milyar TL hacminde destek öngören, “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adında bir önlem paketi açıkladı. Paket kapsamında perakende, alışveriş merkezleri, otomotiv ve lojistik gibi sektörlerin muhtasar, KDV ve SGK primleri 6 ay ertelendi. Ek olarak nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan borçları da 3 ay ertelendi. Konaklama vergisi kasım ayına kadar ötelenirken, iç havayolu taşımacılığında ise 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. Salgın devam ettiği için zamanı gelen ödemeler 2021’e ertelendi

BURSA’DAN HİBE İSTEĞİ

Bu arada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ve üyeler, bankalardan kredi kolaylığı yerine ‘hibe’ verilmesi gerektiğini dillendirmeye başladılar… Burkay’ın “Faaliyetleri askıya alınan ve geliri tamamen ortadan kalkan işletmelerin ucuz kredilerle değil hibe ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” sözleri, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak tarafından Ankara’ya iletilmek üzere not edildi…

ALMANYA

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, ilk olarak 750 milyar Euro değerinde bir kurtarma paketini kabul etti. Paket kapsamında, Alman şirketlerinin yabancılar tarafından devralınmasının engellenmesini amaçlayan önlemler dikkat çekti… Öte yandan paket ile küçük firmalar ve sanatçı ve bakıcılar gibi serbest çalışanlar da korundu. Bu meslek gruplarına mensup kişiler, 15 bin Euro’ya kadar doğrudan yardım alabildi… Ayrıca ev sahipleri, kirasını ödeyemeyecek durumda olan kiracıları evden çıkaramıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ

27 üyesi olan Avrupa Birliği (AB), başlarda 37 milyar Euro değerinde önlemler paketi açıkladı. Hastane, küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) ve piyasalar desteklendi. Ayrıca bu yıl 800 milyon Euro değerinde olan AB Dayanışma Fonu’nun kapsamı da genişletildi. Öte yandan AB bütçesinden 1 milyar Euro, KOBİ’lere yönlendirildi. Avrupa Merkez Bankası da 750 milyar Euro değerinde tahvil alım programını devreye aldı. Esnafa, yıllık gelirine göre aylık 1.500 ile 3.500 Euro arasında değişen miktarlarda hibe verildi…

Covid-19’u yenmek için geliştirilen aşıların ülkemizde başarıyla uygulanmasını bekliyorum. Aksi halde çok sayıda esnaf, işçi, emekli ve işveren için kara günler yakın…

Kısa çalışma ödeneği… İzinli gösterilen çalışanların aldığı rakamlar… Artan işsizlik… Sürekli zamlanan gıda ürünleri… Doğalgaz, su ve elektrik bedelleri… Türk halk çok zorlanmaya başladı… 2021’e umutlarla girelim diyenler var ama atılması gereken adımları da atalım artık… Önce adalet ve güven…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir